Tovább nőtt a szálló por miatti légszennyezettség Magyarországon – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ vasárnap az MTI-vel.

Veszélyes a levegő minősége Putnokon; Dunaújváros, Miskolc és Sajószentpéter levegőjét egészségtelennek minősítették a levegőhigiénés index alapján. Tíz helyen kifogásolt a levegőminőség, Budapesten, Egerben, Hernádszurdokon, Kazincbarcikán, Pécsen, Salgótarjánban, Székesfehérváron, Szombathelyen, Vácon és Várpalotán.

Putnokon veszélyes a levegő minősége

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A népegészségügyi központ a Putnokon és annak térségében nem javasolja a szabadban történő hosszas tartózkodást. Veszélyes és egészségtelen levegőminőség esetén már az egészséges embereknél is légúti tünetek (például köhögés, légúti irritáció, nehézlégzés), illetve szemirritáció jelentkezhet. A légszennyezettség hosszú távon elsősorban szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet, azonban a légzőrendszer krónikus megbetegedéseiben is szerepe van – hangsúlyozták.

Külön kiemelték azt is, hogy a légszennyezettség csökkentésében fontos szerepe van a lakosságnak. További információ található a Fűts okosan! kampány honlapján (www.futsokosankampany.hu).

(MTI)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
rokker33
Fasza Putnok Kazincbarcika Sajószentpéter Miskolc! Ezeknek a városoknak a közelében éltem most már nem,de sok évig szívtam ezt a sz.r minőségű levegőt! A Borsod Chem a putnoki sajószentpéteri edelényi cigányok tehetnek róla minden sz.rt elégetnek amit találnak! Meg a megnövekedett forgalom is ugye már majdnem minden embernek 2-3 autó áll az udvaron!
lusta
Putnokon gyakorlatilag semmilyen környezetre akár még egy kicsit is káros üzem sincs.
Sámannus
@lusta: A panelprogram és az lakások szigetelése itt a legelmaradottabb nem beszélve az elavult fűtéstechnika és a lakosság elszegényedése a legfőbb ok. Ma pedig egy nagyon sikeres ország nagyon sikeres értékelőjében ott futott a csíkon ez szégyenfoltja a rendszernek, amiről a plehes nem beszélt.
Eladott Ország
A hír: az Európai Bizottság álláspontja szerint a magyar állam a kormányzati állításokkal szemben kifejezetten a lakások energiahatékonysági korszerűsítésére kért és kapott uniós forrásokat, ebből a pénzből legalább 50 ezer otthon korszerűsítését kell elvégezni. Ehhez képest Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter október végén azt hazudta mondta, hogy a kormány csak az államra tervez költeni az energetikai korszerűsítésre fordítható EU-s pénzekből, lakossági energetikai korszerűsítésre viszont egyáltalán nem, mert ilyen célra az EU nem ad magánszemélyeknek vissza nem térítendő támogatást, ráadásul elegendő forrás sem lenne rá. Röviden: ha az Európai Unió nem hazudik, akkor Lázár János hazudott. És ha Lázár János hazudott, vagyis Magyarország nem tud felmutatni 50 ezer korszerűsített háztartást, akkor mindent vissza. De legalábbis 37,7 millió eurót. A korrupció elleni harcra kapott uniós támogatást is képesek voltak lenyúlni, érdekelhet még valakit, hogy átfúj a szél a házon, ha a polgármesteri hivatalon meg hála a Jóistennek nem? Igaz, hogy a nép különbejáratú magánnyomorát kellene szigetelni a sok milliárdokból, de a magyar ember már csak ilyen: szereti, ha becsapják és olcsó hazugságok kíséretében elmagyarázzák, miért lesz jó ez neki. A magyar ember nem hagyja, hogy Brüsszel beleszóljon. A magyar ember igenis ragaszkodik hozzá, hogy a kormány magára költse ezt a pénzt (is). És az sem baj, ha minden olyan pénzt, amit egyáltalán nem magára kellene.
Sámannus
@Eladott Ország: A nagy magyar évértékelőn ott futott a csikon három város neve, ahol veszélyes a levegő és tíz további város amik kevésbé veszélyesek Eszem faxom megáll ettől a pöffeszkedő bagázstól.
Eladott Ország
@rokker33: A légszennyezést elsősorban a korszerűtlen fűtés okozza, nem az hogy ma már 2-3 autó áll az udvarban, egyébként ez az állítás is hamis. Az állam a lakossági épületenergetikai hőszigetelések/fűtések helyett, a közintézmények korszerűsítését támogatta. A lakóépületek energetikai korszerűsítésére hitelt lehetett felvenni, melyet UTÓLAG finanszíroztak, már akinek volt rá pénze megelőlegezni. Nos Borsod megye fizetőképes keresletére ez finoman szólva nem jellemző (dolgozói szegénység). Tény az is, hogy állami/közintézményi beruházásokból könnyebb síbolni, mint magánerős hőszigetelések/beruházások finanszírozásából!
Eladott Ország
@Sámannus: Egyébként minden faluban nagy a lépszennyezés, a fűtés miatt. Az önkormányzatoknak arra sincs pénze, hogy az ingyen fát kiszállítsa amit kaptak az állampárttól, ami egyébként is 1-2 hétre elegendő. Nesze semmi fogd meg jól.
Sámannus
@Eladott Ország: Nékem erről szólt az évértékelő, de sokan még saját helyzetükben sem látják ezt a csapdát.
lusta
@Sámannus: @Eladott Ország: Ellenben Putnok lakossága egységesen a föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk képviselőjére szavaz. A birkáknak még az sem tűnik fel, hogy a semmire, mit semmire, fociakadémiára 1,3 milliárd forint közpénzt szórtak el. A lakosságnak meg a ló szaporítószerve jut.
lusta
@Eladott Ország: Az még hagyján, de a kiszállítás előtt még a fán fütyült a madár.
Sámannus
@lusta: Azt szokták mondani a vizes fára, hogy jobban ég ha sistereg.:DDD
Ennyit szakértelemről..
Eladott Ország
@lusta: Miközben a dagadt és a táskásszemű vidáman zabálnak a fényben és melegben, templomba járnak üvöltve megvallani a keresztény hitüket, emberségről papolnak és becsületről makognak, a sötétben és hidegben nincs menekvés. Nem futja kondenzátoros gázkazánra, Schiedel kéményre, csak pet palackra, olajos rongy, vagy vizes-festékes fa, gumi éghető hulladékfűtésre és dobkályhára.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.