A magyar gazdaság jobban teljesít, ezt támasztja alá, hogy már hat éve folyamatosan emelkednek a bérek – mondta Bodó Sándor a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán a legfrissebb kereseti adatokat kommentálva.

Államtitkár: már hat éve folyamatosan emelkednek a bérek Magyarországon
Fotó: Wikipédia

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki közlése szerint tavaly decemberben a bruttó átlagkereset 360 000 forint volt, 10,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. 2018. január-decemberben a bruttó átlagkereset 329 900 forint, a nettó átlagkereset 219 400 forint volt, mindkettő egyaránt 11,3 százalékkal nőtt az előző évihez viszonyítva.

Az államtitkár hozzátette, a tavaly decemberben a kormány és a szociális partnerek által elfogadott bérmegállapodásnak köszönhetően a keresetek emelkedése idén is folytatódik majd.

A Pénzügyminisztérium (PM) csütörtökön az MTI-nek eljutatott közleménye szerint

több mint 70 százalékkal emelkedtek a nettó bérek 2010 és 2018 között a családi adókedvezményt is figyelembe véve Magyarországon. A bruttó és nettó bérek tavaly egyaránt 11 százalék felett, a reálbérek pedig 8,3 százalékkal emelkedtek.

Kiemelték, a 2018. végén létrejött bérmegállapodásnak köszönhetően, ami többek között a minimálbér és a garantált bérminimum 8 százalékos emelését két évre meghatározza, a legkisebb bérek 2010-hez képest több mint a duplájára nőttek.

Nemzetgazdasági szinten 2018-ra a nettó keresetek reálértéke – a családi kedvezményeket is figyelembe véve – átlagosan 47,5 százalékkal nőtt 2010-hez képest. A többgyermekes munkavállalók keresetének reálértéke az átlagosnál még nagyobb mértékben emelkedett, így a kétgyermekeseké közel 59 százalékkal a háromgyermekeseké pedig mintegy 76,5 százalékkal nőtt 2010 és 2018 között.

A versenyszférában 2018-ban a keresetek átlagosan közel 11 százalékkal nőttek az előző évhez képest, ezen belül a fizikai dolgozók körében magasabb, 12,6 százalékos növekedés következett be – olvasható a PM közleményében.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

polar450
Logikus!
Azért tüntetnek, mert folyamatosan emelkednek a bérek!
Ezt a hülyét is mi fizetjük!
polar450
Logikus!
Azért tüntetnek, mert folyamatosan emelkednek a bérek!
Ezt a hülyét is mi fizetjük!
kamazuka
Államtitkár uramnak nem szabad más kijelentèst tennie.1xű n nem szabad neki, noha ő is tudja, a kihírdetett eredmènyek köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, de a ,,führert'" nem szabad korán felèbreszteni!
tudode
A munkában elfáradt nyugdíjasokkal mi a fene lesz!
.
Visszanyal a fagyi!
.
www.youtube.com/watch?v=c7d437Mppag
.
Nem kell sok idő ahhoz, hogy a GAZDASÁG NE ÉRZÉKELJE a nyugdíjasok nyomorát, már ami a FOGYASZTÁST illeti, mivel legalább 2,5 millióan éhkopra kerülnek/lünk a SVÁJCI INDEXÁLÁS helyett a odaróKÁZOTT INFLÁCIÓT követő kóldusbottal!
.
Arról nem is szólva, hogy SUNYI MÓDON egy havi nyugdíj áthasonult STADIONNÁ, térkővé, a fene tudja mivé!
.
www.youtube.com/watch?v=A6BOwCtmhTU&t=8smár
.
Na akkor MI ÚJSÁG a faliújságon a tóldozgatással, foltozgatással!
papa.49
A helyettes állattitkároktól felfele !!!
emerencia
"Büszkén" mondhatom, hogy a fizetésem már 1977 óta emelkedik számszerűleg. (Legalábbis amikor jut nekem munkahely.) Minden fizetésemeléskor örülök, hogy picit fellélegezhetek anyagilag majd rájövök, hogy mégsem. Friss öregségi nyugdíjas kollégám az utóbbi néhány hónapban saját bevallása szerint először érzi úgy az életében, hogy normális a jövedelme. (Nyugdíj+fizetés.) Ezzel csak az a baj, hogy az utóbbi négy évtizedben sikerült úgy lestrapálnia magát, hogy egyre többet betegeskedik. Arra az időre pedig nem jár más csak a nyugdíj + a szokásos csóró magyar életérzés.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.