A szexuális irányultság nem jelent stigmát, az csak egy, de lényeges vonása az érintettek sokszínű személyiségének – írta közleményében az alapvető jogok biztosa és két helyettese pénteken a homofóbia és transzfóbia elleni világnap alkalmából pénteken.

Ombudsman: a szexuális irányultság a személyiséghez tartozó tulajdonság

Székely László ombudsman, Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes és Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes a közleményben azt írta: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1990. május 17-én törölte a mentális betegségek jegyzékéből a homoszexualitást, tehát a többségtől eltérő szexuális irányultság azóta hivatalosan sem minősül betegségnek.

Az Alkotmánybíróság gyakorlata értelmében a nemi identitás, a szexuális irányultság a sokszínű emberi személyiség alkotórésze, a személyiség magjához tartozó, megváltoztathatatlan tulajdonság, amelynek alapján senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés. Ezt mind Magyarországon, mind Európa-szerte számos jogszabály garantálja – tették hozzá.

Fontosnak tartják megemlékezni a világnapról, mert a kutatások szerint a szexuális kisebbségeket gyakran éri megkülönböztetés, verbális vagy fizikai atrocitás, és az előítéletek hétköznapi megnyilvánulásaival is gyakran szembesülnek. Emiatt sokan közvetlen környezetük előtt is eltitkolják identitásukat és félelemben élnek – írták. Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének felmérése szerint például az érintettek több mint kétharmada nem vállalja fel szexuális irányultságát kortársai és tanárai előtt – ismertették.

A rejtőzködés és az előítéletek azonban ördögi kört alkotnak – hívták fel a figyelmet –, mert amíg a többségi társadalom tagjai nem találkoznak a közvetlen közelükben tőlük eltérő szexuális irányultságú vagy nemi identitású emberrel, addig csak sematikus képük lehet előítéleteik visszaigazolására.

A jogszabályi keretek tehát önmagukban nem elegendőek, további erőfeszítéseket kell tenni az érintettek bizalmának megszerzéséhez és megerősítéséhez, valamint egy biztonságos, élhető környezet megteremtéséhez – emelték ki.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tulipan
@Csizmás Kond: ,@Shikari: Ti kretén narancsos seggnyaldosók! Mondjátok xsak, egyáltalán ismertek legalább egyetlen ilyen embert, avagy a narancsos hantabolyok "jó" szokása szerint, csak picsogtok bele, a vakvilágba??
Csizmás Kond
@tulipan: Seggnyaló a fajtád.
...és nem ismerek egyetlen ferdehajlamut se, nem is mozogtam olyan körökbe ahol ne merjek lehajolni...az a te világod.
tulipan
@Csizás Kond: Jellegzetes pimasz narancsos HANTABOLY válasz! Hiába TI narancsos seggnyalók, sosem okoztok csalódást !Jól szórakoztam!! Azért nem árt EZ IS tudnotok :

https://24.hu/belfold/2019/05/17/bejegyzett-e...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.