Közvélemény-kutatók szerint várhatóan négy-hat magyarországi párt, illetve pártszövetség jut be az Európai Parlamentbe (EP) a mostani választáson a 9 induló lista közül.

Itt a friss elemzés: ezek a pártok léphetik át a bejutási küszöböt az EP-választáson
Fotó: Balázs Attila/MTI

A legfrissebb támogatottsági adatok alapján mandátumot szerez majd a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az MSZP-Párbeszéd, a DK, továbbá esélyes lehet még az LMP és a Momentum is.

A Nézőpont Intézet, a ZRI Závecz Research, a Publicus Intézet, a Századvég és a Medián méréseit ismertető szerdai budapesti rendezvényen egyetértettek abban, hogy

a legnagyobb, 50 százalék feletti támogatottságuk a kormánypártoknak van, a kérdés csak annak pontos mértéke.

Az elemzők 32 százalék feletti, de akár 40 százalékos részvétellel számolnak, és úgy látják, a legizgalmasabb verseny a második helyért alakult ki a többek szerint gyengülő Jobbik, a stagnáló MSZP-Párbeszéd és a dinamikus kampányával erősödő DK között. A másik nagy kérdés pedig az, hogy melyik kis párt lépi át az 5 százalékos küszöböt; az LMP, a Momentum, esetleg mindkettő.

Az újságíróknak kiosztott táblázat szerint

a Fidesz-KDNP támogatottsága a biztos szavazók táborában 52-56 százalék között áll, a Jobbiké 10-15 között, az MSZP-Párbeszéd 10-16 között, a DK-é 7-11, az LMP-é 4-6, a Momentumé 3-6, a Magyar Kétfarkú Kutya Párté 0-3, míg a Mi Hazánk Mozgalomé 0-2 százalék között.

Az "egyéb pártok" kategóriájában 0-3 százalék közötti támogatottságot mértek.

Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója 35-36 százalékra becsülte a várható részvételt és azt mondta, hogy a legfrissebb, a HVG-nek készült, csütörtökön megjelenő kutatásuk szerint a Jobbik lehet a második legerősebb párt.

Közölte, "szakértői becslésük" szerint

a Fidesz-KDNP 13, a Jobbik 3, az MSZP-Párbeszéd és a DK 2-2, míg a Momentum 1 mandátumot szerezhet.

A felmérés szerint a Fidesz-KDNP a szavazatok 52 százalékát szerzi meg, a Jobbik 11,5, az MSZP-Párbeszéd 10,5, a DK 10, a Momentum 5,5, az LMP 4, a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk 3-3 százalékát.

Szerinte a két esélyes kis párt közül inkább a Momentumnak van nagyobb esélye a mandátumszerzésre, és arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a Jobbiknak mégsem lesz meg a három mandátuma, csak kettő, akkor valószínűleg egy további mandátum a kormánypártokhoz kerül.

Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója 32-40 százalék közöttire becsülte a várható választási részvételt. Szerinte nem kérdés, hogy a Fidesz-KDNP "toronymagasan", 50 százalék felett fog nyerni és hogy legalább 1,3-1,4 millióan szavaznak majd a kormánypártokra.

Véleménye szerint az EP-választás "hihetetlenül felülértékeli" majd a pártokat az önkormányzati választások előtt. Így például ha a DK második lesz, akkor Gyurcsány Ferenc az alkufolyamatokat majd úgy alakíthatja, hogy a DK az őszi választásokon minél több pozíciót szerezhessen, és így az eddigi egyezségek akár fel is borulhatnak.

Azt mondta: három párt számára van komoly tétje az EP-választásnak;

az LMP és a Momentum számára a bejutás a megmaradásról is szólhat, míg a Jobbiknál a teljes szétesés lehet a veszély.

Závecz Tibor, a ZRI Závecz Research alapító-ügyvezetője a tavalyi országgyűlési választás párttámogatási adatait vetette össze a most vasárnapi választáson várható, általuk mért adatokkal. Jelezte: előbbinél 70 százalék feletti volt a részvétel, míg most 45 százalék körülivel számoltak, ennek eredménye a természetes csökkenés a legtöbb pártnál.

E szerint a kormánypártokra 27 százalékkal, a Jobbikra 59 százalékkal, az MSZP-Párbeszédre 41 százalékkal, az LMP-re 53 százalékkal, míg a Momentumra 20 százalékkal kevesebben szavaznának, és

egyedül a DK-nak hozhat 27 százalékos szavazati "nyereséget" az EP-választás.

Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezető igazgatója szerint éles küzdelem várható a második helyért a Jobbik, az MSZP-Párbeszéd és a DK között. Küzdelem várható továbbá a bejutásra esélyes két kis párt, az LMP és a Momentum között, illetve a szavazóikért.

Azt mondta: a mozgósítás, a részvétel dönti majd el a választást, az, hogy melyik párt hogyan tudja a híveit mozgósítani.

Az EP-választás jelentőségéről készített felmérésük szerint az embereket elsősorban az érdekli, hogy a jövőben mennyi uniós támogatást kap Magyarország, ezt a megkérdezettek 29 százaléka mondta, míg a bevándorlást 19 százalékuk említette. A válaszadók 20 százaléka ugyanarra szavaz, akire szokott – tette hozzá.

Pillók Péter, a Századvég vezető kutatója legfrissebb adataikat ismertetve elmondta,

az LMP "illeg-billeg a küszöb környékén", a Jobbiknál "lefele menő" a tendencia, a Momentum "emelkedő pályán van", a Mi Hazánk pedig erősödik.

A kerekasztal-beszélgetésen az elemzők egyetértettek abban, hogy az eddigi kampány összességében nem volt igazán markáns, a pártok inkább az őszi önkormányzati választásra próbálták pozicionálni magukat.

Arról is beszéltek, hogy az ellenzéki pártok közül a DK és aktivistái voltak a legaktívabbak a kampányban, és még az MSZP-től is csábíthattak át szavazókat.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

maci0427
Jól megosztott a baloldal, így soha ne lesz esélye mert a szavazók is megosztják a szavazatukat olyan kis xar jelentéktelen pártocskákra akik soha a büdös életbe labdába sem rúgna ! Ez csak a FIDESZ. -nek jó , már most lehet gratulálni a győzelmükhöz ! Az Önkormányzati választásoknál sem lesz semmi meglepetés, hiszen Angyalföld és Kispest meg más kerületek , vidékek ahol évek óta baloldali volt a többség, az is marad ! 2022 ben de még 2030 -ban meg ismét a FIDESZ győz, ha csak valami marha nagy csoda nem fog történni, vagy ők maguk le nem mondanak !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Hari
Sajnos az igazság az, hogy Magyarország ebben a társaságban csak biodíszlet. Nemigen rúg labdába. A figyelmet a folyamatos, értelmetlen ellenkezéssel tudja maga felé fordítani. Orbán ezt csúcsra járatta, mert önmagáról vélt képbe nem fér bele a masodhegedűs szerep. Az állandóan makacskodó, ellenkező, kötekedő engedetlen gyerek is azért viselkedik így, mert ezzel tudja értelmes viselkedés híján magára felhívni a figyelmet. Márpedig egy ilyen hiú alaknak kényszeres szüksége van arra, hogy magára vonja a figyelmet, sajnos minden áron. Ezzel az egész fideszt és elkerülhetetletlenül az országot is nevetséges helyzetbe hozza. Szinte semmit nem hallani arról, hogy a huszonvalahány képviselőjük mit tett az elmúlt öt évben. Egyedül a szánalmasan züllött kinezetű D. Tomika hallatja a hangját vezényszóra, akkor is belföldi (bevándorlás ) témában századikként. Bár ne tenné.
JAJMÁR
Elmegyek szavazni, de hogy kire? - nem a fityiszre, az tuti - hova tegyem az x-et? Fogalmam sincs... -:o
kereső
@JAJMÁR: Ha nem is tudsz választani- azért figyelj oda, hogy ne vesszen el a szavazatod/az sajnos a fideszt erősiti/- négy párt van a fideszen kivül, akik megugorják az 5%-ot.négyből csak tudsz egyet!
kereső
@kereső: Ja, én már túl vagyok rajta- és nem a fideszre szavaztam.
JAJMÁR
@kereső: Nehéz, de majd kitotózom :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.