Májusban vette ki a kormány a világörökségi nevezéssel érintett helyszínek sorából az óbudai Hajógyári-szigeten fekvő Hadrianus-kori helytartói palotának az Aquincumi Múzeumhoz tartozó romjait. Emiatt most újra kell indítani az értékelést, pedig a három másik országgal közös jelölésnek eredetileg nagyon jó esélye volt. 

A július elején tartott bakui ülésén döntött volna az UNESCO Világörökség Bizottsága arról, hogy a Római Birodalom egykori határa, a Limes német, osztrák, szlovák és magyar szakasza megkapja a világörökség minősítést, de a magyar kormány egyetlen határozatával keresztülhúzta a döntést

– írta meg elsőként a 444.hu.

18 évig dolgozott a műemlékvédelmi szakma a dunai Limes világörökséggé nyilvánításáért, most ezt nullázta le a kormány döntése

Római hídfőállás maradványai Verőcén. Fotó: Kossuthzsuzsa/Wikipédia, CC BY-SA 3.0

Múlt pénteken, majd ezen a héten hétfőn csaknem harminc új helyszínnel bővült az UNESCO világörökségeinek listája, miután az erről döntő bizottság Bakuban ülésezett, de a listán a korábbi várakozások ellenére nem szerepelt új magyar helyszínként az egykori Római Birodalom védelmét szolgáló dunai limes maradványa, amelynek egyes elemei Németország, Ausztria, Szlovákia és Magyarország területén találhatók. Bár a bizottság ülése július 10-éig tart, a 444 vette észre, hogy a limes nem fog felkerülni a listára, mégpedig kizárólag a magyar fél egy korábbi intézkedése miatt.

2009 óta a legfontosabb világörökségi várományos helyszínünk a Limes, ami őrtornyokból, erődökből és katonai táborokból álló védelmi rendszer volt, ennek maradványai a Duna partján több helyen láthatók.

A három másik országgal közös jelölést 18 évnyi szakmai előkészítő munka előzte meg. Májusban azonban a magyar kormány váratlanul és indoklás nélkül kivette a Hajógyári-szigetet a világörökségi várományos helyszínek közül, ezzel megváltozott a jelölés tartalma, és az illetékes bizottságnak új szakvéleményt kell készítenie.

A Limes több szakasza szerepel már az UNESCO világörökségi listáján, a magyar szakaszt végül 18 éves szakmai előkészítőmunka után Németországgal, Ausztriával és Szlovákiával együtt jelöltük a listára.

A jelölési dokumentációt 2018 elején nyújtotta be együtt a négy állam.

A jelöléseket ezután véleményezi a Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottsága, azaz az ICOMOS, majd az ő véleményük alapján dönt a világörökség-cím odaítéléséről a Világörökség Bizottság.

A jelöléssel minden rendben volt, a tervek szerint július elején Bakuban meg is született volna a döntés arról, hogy a Limes német, osztrák, szlovák és magyar szakaszai megkapják a világörökség minősítést.

Azonban  2019 májusában, kevesebb mint két hónappal a bakui ülés előtt, a magyar kormány egy határozattal váratlanul kivette a Hajógyári-szigetet a világörökségi várományos helyszín nevezési dokumentációjából. A határozathoz nem tartozott indoklás, és a portál információi szerint a tizennyolc éve a szakmai előkészítő munkán dolgozó történészekkel sem egyeztettek a döntésről. 

A 444 cikke szerint Visy Zsolt, a Limes világörökségi jelölésének miniszteri biztosa a maga nevében bocsánatot kért a bakui ülésen a másik három jelölő tagállamtól, és a Világörökség Bizottságtól.

A 444 azt írja, a lépés alááshatja a magyar kultúrdiplomácia hitelességét a Világörökség Bizottság előtt. A magyar kulturális kormányzatban dolgozó forrás a portálnak azt nyilatkozta, folyamatosan egyeztettek az elmúlt két évtizedben minden kormánnyal, most mégis megkerülték őket.

A Hajógyári-szigetre vonatkozó döntés oka az lehet, hogy a kormány szeretné "korhűen" helyreállítani a szigeten lévő helytartói palotát, és ezt a világörökségi cím akadályozná, mivel a cím elnyerése után csak az UNESCO Világörökség Központjával és az ICOMOS-szal egyetértésben lehet átalakítani az adott területet. Ez a terv ugyanakkor már évek óta ismert.

Az Átlátszó cikke szerint osztrák ORFA Dunai limes elszalasztotta a lehetőséget, hogy a listára kerüljön” címmel július 6-án számolt be a történtekről.

Az UNESCO Világörökség Központja ma megtagadta az Ausztria, Magyarország, Németország és Szlovákia együttműködésében világörökségi címre jelölt Dunai Limes felvételét a világörökségi listára. A testület Bakuban tartott közgyűlésén a magyar szakasz röviddel ezelőtt végrehajtott módosítása miatt döntött az elutasítás mellett. A nevezésnek eredetileg nagyon jó esélye volt. Az UNESCO Világörökség Bizottságának az azeri fővárosban tartott közgyűlése a döntéssel arra a legutóbbi magyar döntésre reagált, amely kivette a nevezésből a Budapesttől északra található Aquincum régészetileg megőrzött együttesét – nyilatkozta az UNESCO Világörökség Bizottság osztrák képviselője

- írta az ORF

Forrás: 444.hu, Index, Átlátszó, 24.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
Pusztul az ország.
Fizikailag és morálisan egyaránt.
Egyáltalán nem bűnhődte meg még a nép sem a múltat, sem a jövendőt. :(
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Az "ujjá építést várhatóan Lőrinc barát, vagy Garancsi, vagy a kettő együtt, nyeri meg, esetleg még Tiborc is beszáll.
Azért nem ártana tudatosítani bennük, hogy akkoriban nem betonból építkeztek, és nem voltak 20 emeletesek még a paloták sem!
papa.49
@Nessy: Ez kicsit se érdekli őket ))))))))))
tudode
Úgy tűnik, hogy a VILÁGÖRÖKSÉG részét valami szakbarbár vagyonkezelőnek adta ki a BOLYGÓ HOLLANDI, rácuppantak a barátok az Andrássy út világörökség cuccaira, aztán kiadta a SZAKBARBI, hogy a világörökség része ezentúl a betonteknők, a kisvasútkája, és egyebek a GYERMEKKORI ÁLMÁNAK megvalósulása lesznek, mert EZEK úgy ugatják az egészet, mint a kutya a holdat
.
----- A NER főutcája lett az Andrássy út
.
hu-hu.facebook.com/24ponthu/videos/a-ner-f%C5%91utc%C3%A1ja-lett-az-andr%C3%A1ssy-%C3%BAt/1201501129988272/
.
Nem hiába ugrálnak ki-, a bombabiztosból, mint a rabLÓK, a sajtó közeledtével megjátszva a NÉMA LEVENTÉT!
CsipkeRózsa
Az egész sziget a tulajdonukba kerül, talán még belépni sem lehet akárkinek.
Lepényleső
Á dehogy,ez csak edzés az ország teljes lenullázására,ami sokat nem is várat már magára?
Bár a nullázással sokan kiegyeznének,de ezek a kifosztáshoz is fel hiteleket vesznek?
amaramaistanna
Nem számítanak az értékek, mások munkája, a közösségi érdek... csak az öncélú vagyongyarapodás a ner - maffiának... de biztos vagyok benne , hogy tetteikhez méltó büntetésben lesz részük a jog által... a kedves híveik, meg vihetik a dunsztost ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.