A két éve bejelentett 16-ból még egyetlen Honvédelmi Sportközpontot sem sikerült megépíteni.

16-ot ígért, egyet sem épített a kormány

- Passz – ez válaszolta a Népszavának Nagy Sándor, Újfehértó polgármestere arra a kérdésre, vajon mikorra készülhet el a város szélére tervezett Honvédelmi Sportközpont, amelynek közbeszerzési eljárása júniusban zárult le. A helyszín egyébként a kiépített kerékpárút végétől fél kilométerre, és a helyi járatú buszok végállomásától pár száz méterre található.

A tanácstalanság annak fényében érthető, hogy ezeket a létesítményeket az állam építteti majd, s a Honvédelmi Minisztérium jelöli ki az üzemeltetőjét, a települések „csak” a területet adják hozzá.

Noha a programot már két éve bejelentették, a tervezett helyszíneken eddig még egyetlen kapavágás sem történt.

A hivatalos közlemények szerint a 2017-es és 2018-as költségvetési évben 40 helyszínen, megyei és járási székhelyeken alakítottak volna ki sportközpontokat csaknem 17,5 milliárd forintos beruházással, a második ütemben pedig további 67 helyszínen terveztek ilyet. A Honvédelmi Sportközpontok a kormány szándékai szerint a sporttevékenységen keresztül a társadalom minél szélesebb rétegét vonnák be a honvédelmi nevelés programjába, kifejezetten önkéntes alapon – olvasható a honvedelem.hu oldalon.

A létesítmények alapfelszereltsége lenne egy lőtér, de ezen túl alkalmassá tennék azokat olyan, honvédelmi szempontból is kiemelten fontos sportágak edzéseire, mint a birkózás, cselgáncs, ökölvívás, vívás, s egyfajta közösségi térként funkcionálnának különböző társadalmi események és rendezvények megvalósításához is.

Demeter Márta országgyűlési képviselő 2017 decemberében kérdezte meg az akkori honvédelmi minisztert Simicskó Istvánt (aki most a leendő sportközpontokat is felügyelő Honvédelmi Sportszövetség elnöke), hol épülnek pontosan ezek a lőterek. A tárcavezető 2018. január 5-én adott válasza szerint az első fejlesztési ütemben a konkrét helyszínek kijelölése 16 település esetében már megtörtént. Ezek: Baja, Balassagyarmat, Berettyóújfalu, Hódmezővásárhely, Kecskemét, Kisvárda, Körmend, Nagykanizsa, Újfehértó, Pécs, Sárospatak, Szarvas, Szekszárd, Székesfehérvár, Szigetvár és Zalaegerszeg, a további fejlesztési helyszínek kijelölése pedig folyamatban van.

Ehhez képest az elmúlt több mint másfél évben mindössze öt helyen történt valamelyest előrelépés, derült ki a Honvédelmi Sportszövetségtől kapott tájékoztatásból: eszerint a közbeszerzési eljárás öt település – Újfehértó, Balassagyarmat, Szigetvár, Baja és Szarvas – esetében lezárult, a beérkezett ajánlatok értékelése jelenleg folyamatban van.

Lőtér sehol nincs.

Forrás: Népszava

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
Ezen nem felépülő lőtereken,talán ellenük is lehetne felkészülni!
Sámannus
Huszár kardhoz nem kell lőtér, pupákok. Csak beugratás volt az ígéret
CsipkeRózsa
Hol van már az a pénz, amit erre szántak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.