Míg a magyar átlagkeresetek alulról sem igazán súrolják az uniós átlagkereseteket, addig a képviselői illetmények már sokkal jobban állnak ebben az összehasonlításban.

Az Mfor.hu cikke szerint tavaly nyáron 18,5 százalékkal emelték meg a magyar képviselők fizetését, akkor ezt a Fidesz úgy kommunikálta, erre azért volt szükség, hogy a képviselők munkadíja arányos lett az elvégzett munkával. Azonban idén márciusban is volt egy újabb emelés, így a lap szerint "gyakorlatilag egyetlen év leforgása alatt 70-77 százalékkal nőtt a bérezésük, miközben az országos átlagos bruttó bér 2014-től számítva 55 százalékkal emelkedett."

Annyit nőtt a magyar országgyűlési képviselők bére, hogy azzal már felzárkóztak Európához

Fotó: Illusztráció/Orbán Viktor Facebook-oldala

A képviselői fizetések így már az európai normát közelítették meg, az átszámítva 3083 eurós havi illetmény ugyanis a hatodik legalacsonyabb az Európai Unióban (miközben a magyar minimálbér és az átlagos bruttó bér jóval rosszabbul teljesít egy ilyen összehasonlításban).

"Magyarországnál kevesebbet Lengyelországban, Horvátországban, Lettországban, Spanyolországban és Szlovákiában kapnak a képviselők. Európán belül a legjobban fizetett honatyák a németek, akik havi bruttó 9780 eurót vihetnek haza, ez közel bruttó 3,2 millió forintnak megfelelő összeg. Mögöttük második helyen az osztrák felsőház képviselői állnak 8931 euróval, a dobogó harmadik fokára pedig a dán képviselők kerültek 8261 eurós havi bruttó fizetéssel."

A cikk szerint Európában a 10. legjobban fizetettnek számítanak a magyar képviselők, mert hogy 

a képviselők fizetése a magyar átlagbér 276 százaléka volt a legutóbbi kereseti adatokhoz mérten, aminél magasabb arányra mindössze 9 tagállamban van példa.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
Gulyás Gergely az EU-hoz hasonlítja a képviselők keresetét, a többi munka területen is tegye meg azt, sőt a nyugdíjakat is össze lehet vetni az EU nyugdíjakkal.
kakambuki
@CsipkeRózsa: Ne mondja! Kitől hallotta ezt, csak nem tőlük?? Ettől viszont még mindig igaz amit leírtam róluk is.
Lepényleső
Fizetünk mi bőven adót,legyen keret a kisemmizésünkre?
evacica
Mocskos álszent banda! A nép rovására tollasodnak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.