Miért is ne lehetne kétségbe vonni egy pénzügyminiszter szavait, ha ellentmondanak a nemzet vágyainak és a hivatalban lévő kormány terveinek? – tette fel a kérdést a jegybankelnök legújabb írásában, amelyben vitába szállt a pénzügyminiszter néhány korábbi kijelentésével.

Matolcsy páros lábbal beleszállt a pénzügyminiszterbe: ezt már hallottuk a 70-es években

Matolcsy szerint Varga azt mondta, hogy a német gazdasági lassulás nem gyűrűzik be a magyar gazdaságba.

Tényleg? Ezt már hallottuk az 1970-es évtized két kőolajár-robbanásánál: a tényeket ismerjük. Nem kellene inkább felkészülni, ha esetleg mégis hatna ránk a német gazdaság megtorpanása?

– tette fel a kérdést.

Matolcsy úgy vélte, hogy Varga harmadik állítása ezeken is túltesz, „ez már valami más”.

Miniszterünk szerint a forint árfolyamának stabilnak kell lennie. Mi lenne a miniszter szerint a stabil árfolyam: 330/320/310 vagy 300 forint/euró, esetleg 240 forint/euró, mint 2008 tavaszán? Ha van a miniszternek árfolyamcélja, akkor az elmúlt években is bizonyára volt: akkor miért nem érte el? Nem akarta, nem tudta, esetleg csak mondta, de nem csinálta?

– kérdezte.

Megjegyezte, hogy szemben a pénzügyminiszterrel, a magyar jegybanknak nincs árfolyamcélja, mert tartja magát az MNB-törvény előírásaihoz. A teljes árstabilitást őrzi, ráadásul másokkal szemben eléri inflációs célját. Nem a benzin, gázolaj, forint, részvények, lakások, az alma vagy a körte árának a változatlan szintjét próbálja megtartani, ha megpróbálná, abból nagy baj lenne – hangsúlyozta.

(hvg.hu/novekedes.hu)

Cikk- és címlapkép: MTI/Soós Lajos

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
geopapa
Marolcsy kilóg a NER-ből: előállt egy versenyképességi tanulmánnyal, ami szögesen ellenkezik az udvari kegyosztással, most meg a hű szolga Misit harapja. Ideje Orbánnak leülni vele egy "baráti beszélgetésre".
Qqberci
Ha a Nobel-díjat lehet megosztva kapni, akkor a selyemzsinórt is?...
Eladott Ország
Matolcsy a jövőbelátó: kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2019/06/matij%C3%B3.jpg
Mindenki, aki nem Matolcsy György, tisztán láthatja, mitől is egy korszakos zseni a Jegybank jelenlegi elnöke, a gazdaságpolitikát lézerélesen átlátó, sikert sikerre halmozó, tündérország többszöri létrehozását bejelentő, a genetikai tudományokban is élenjáró szellemi súlyemelő és parafenomén. Remélem nagyon gyorsan bíróság elé fog kerülni hűtlen kezelésért, és nagy értékre bűnszervezetben elkövetett sikkasztásért. Nem ám csak Balog Zoltán tud akkora prédikációt levágni, hogy a cinegék holtan zuhannak le a fáról, hanem a mi szeretett és leginkább erkölcsileg szárnyaló Matolcsy Györgyünk is, hogy áldja meg őt a Jóisten mind a két lábával. Kuszaszemű Rómeró! Kapaszkodjál nagyon a gondola szélébe, ki ne szédülj nekünk onnan! Kár lenn érted. Ti Európát nem építettétek, hanem szétlopnátok, pont úgy, mint Magyarországot. Ezer szerencse, hogy ti sem éltek ezer évig, mert akkor már a bolygó sem létezne, nemhogy Európa. Sügér. Identitásválságban itt egyedül a fidesz szenved, mert úgy akarnak forradalmárok lenni, hogy közben a múltba vinnék az országot, úgy akarnak ellenzékinek tűnni, hogy hatalmon vannak, úgy akarnak erkölcsi iránytűnek látszani, hogy szétlopják a közöst, úgy akarnak igazmondó szerepben tetszelegni, hogy az is hazugság, amit kérdeznek. Ebbe még egy normális ember is belezakkan, hát még egy fideszes. Na ugye.
Eladott Ország
@geopapa: …és szóljunk Ausztriának, hogy mostantól tolasson, nehogy ütközzünk a fejlődés út-ján. Az emberek hangulatát is feltornázná a jegybankelnök, 2030-ra szerinte lehetséges a duplájára emelni a Boldogság Indexet és a Human Development Indexet. Nem voltunk boldogok, nem vagyunk boldogok, de boldogok leszünk – duplán, ha eltakarodik ez a buggyant banda.
justhpeter
Érdekes történet ez.
Matolcsy gazdasági miniszter korában is távol állt a realitástól, MNB elnöki ideje alatt a jövőbe látás képességének kivételével valamennyi képességét elvesztette. Különösen érdekes, hogy a víziói között a távozás lehetősége még nem merült fel, ami azt jelenti, hogy nevezett még távolabb került a valóságtól.
Varga egész pályafutása alatt a "hű szolga" szerepét játszotta, viszont ő általában tudott számolni, még akkor is, amikor kormányhatározatba került, hogy a 2X2=5. Sz más, hogy ezt nem merte kijavítani. Neki mára a korábbi víziói összetöpörödtek, füleiben megjelent a bukás szelének halk zúgása.
Clavigo
Húúú,,bazdmeg.. Elképzeltem ,,hogy ez a két kretén nekiáll vitatkozni... Kinek szarosabb a nyelve--című müsorban...330 ft. az euro...Miről röfögnek ezek ??
mackoka46
Kamuflázsról van szó, itt a kedves vezető mondja meg, hogy mennyit szándékozik kilopni a kasszából, a maradékon tengődhet az ország népe.
Rockxy
gazdasági szakemberek előnyben lennének...
Lepényleső
Hihető,hogy holló vájja a holló szemét? Mindkettő szemét?
Yoda69
A két nagytudasu fasz vitatkozik. Szerintem húzzunk a osztrák és szolvak hátárra is kerítést hogy megallitsuk a gazdasági válságot ami németország felől jön
Megis milyen inflációs célt értünk el? A maginflacio 7-8% minimum. Ez cél?
Yoda69
@durbincs: Vissza az olba koca baszo!
Neked itt nem osztottak, taho!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.