Mintegy nyolcszáz embert bocsát el az Electrolux Jászberényben, erről kedden tájékoztatták az érintetteket – közölte a cég közleményben az MTI-vel.

A porszívógyártást és a szabadonálló hűtőgépek gyártásának jelentős részét Jászberényből külső partnerekhez szervezi át az Electrolux Group a versenyképesség fokozása érdekében, az átszervezésre és a termelés-áthelyezésre 2020-tól kerül sor. A jászberényi szervezetátalakítás körülbelül 800 Electrolux dolgozót érinthet – írták.

Az Electrolux Group kedden bejelentette azt is, hogy csaknem 100 millió eurós befektetést tervez a nyíregyházi hűtőgépgyárában 2020 és 2023 között. Ez a legnagyobb volumenű Electrolux-beruházás Magyarországon, mióta a cég 1991-ben megkezdte működését az országban – tették hozzá.

Gönczy Sándor, az Electrolux Lehel Kft. ügyvezető igazgatója, aki egyben az Electrolux európai alelnöke a közlemény szerint azt mondta: tudják, hogy a jászberényi átszervezés sok dolgozójuk számára nehéz helyzetet teremt.

"Büszkék vagyunk kollégáink tapasztalatára és az elért eredményeikre, és minden erőnkkel azon vagyunk, hogy az érintett munkatársainkat támogassuk"- fogalmazott.

A dolgozói érdekképviseletet már tájékoztatták terveikről, s velük együttműködve tisztességes és méltányos szociális megállapodás kialakításán dolgoznak

- tette hozzá Gönczy Sándor.

Az átszervezés tervét a vállalat helyi üzemi tanácsával is egyezteti az Electrolux Lehel Kft. vezetősége – közölték. Továbbá az Electrolux felveszi a kapcsolatot a helyi munkaügyi hivatallal, hogy az érintett dolgozók munkaerőpiacon történő elhelyezkedésére tervet dolgozzon ki.

A kölcsönzött munkavállalók szerződését a mindenkori piaci igények figyelembevételével vizsgálják felül.

Az üzleti átszervezésnek semmilyen hatása nincs az Electrolux-termékek kiszállítására, valamint a cég ügyfeleire és fogyasztóira – írták.

Az Electrolux Group hűtőgépgyártó üzemei a jövőben a felső kategóriás, szabadonálló hűtő-, fagyasztó-, és alulfagyasztós kombi hűtőgépek, valamint a beépíthető termékek gyártására fókuszálnak, melyekre növekvő kereslet van az európai piacon.

A jászberényi és a nyíregyházi üzem is fontos szerepet játszik majd a felső kategóriás termékek gyártásában.

Ezzel egyidőben az Electrolux egyes hűtőgépek gyártását – mint például a fagyasztóládákét és a felülfagyasztós termékekét – 2020-tól megszünteti, és az ezt helyettesítő új termékek gyártását külső partnerekkel együttműködve oldja meg.

A nyíregyházi beruházás összegét az Ipar 4.0 szabványoknak megfelelő digitális, ipari automatizációs és robot technológiák beszerzésére és alkalmazására fordítják. Az üzemben nagyrészt intelligens, okos berendezések készülnek majd.

Az Electrolux évente több mint 60 millió háztartási és professzionális készüléket értékesít több mint 150 országban. Az Electrolux csoport forgalma 2018-ban 12,4 milliárd euró volt, alkalmazottainak száma 54 ezer.

Forrás: MTI

Címlapi kép: MTI/Bugány János

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
Ki az a külső partner aki miatt ennyi embert el kell bocsátani?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
szaboria1
Ki az a külső partner aki miatt ennyi embert el kell bocsátani?
maci0427
Ne baxák meg, 800 ember az rengeteg ! És akkor ők munkanélküliek lesznek és így csökken a munkanélküliség , igaz ???
emerencia
@maci0427: Majd megpiszkálják a statisztikát és minden "ok" lesz.
emerencia
@Horizont: Most megy a duma ezerrel a jóságos segítésről (átképzés stb.) mely valójában azoknak jó biznisz akik nem itt dolgoznak. Következő fázis a rágalmazás ezerrel, hogy "nem is akarnak dolgozni". Páran el tudnak protekcióval helyezkedni normális állásba, az ő sorsukat a propaganda majd úgy állítja be mintha mindenkinek lett volna lehetősége csak nem "akart." A többieknek előbb-utóbb (inkább utóbb) akad majd valami silányabb állás, ahol fájdalmakkal kínlódva megpróbálnak kitartani a meghosszabbított nyugdíjkorhatárukig. Egyetlen remény az EU-s nyílt munkaerőpiac de az sem jön be mindenkinek.
kereső
A nyolcszáz ember nagy része a környező falvakból (50 km.körzet) bejáró- munkaerő, akik több műszakos munkarendben dolgoztak.( váltott műszakban). Nekik jószerivel nem lesz továbbiakban lehetőségük elhelyezkedni- munkát találni. Nem nyolcszáz emberre kell tehát gondolni- hanem nyolcszáz családra, ahol a legtöbb helyen ez volt az egyetlen elérhető munkajövedelem, a közmunkán kivül. Gratulálok- egyébként én is kiváncsian várom a "külső partner" kilétéről fellebbenő fátylat- aki majd folytatja a termék gyártását kölcsönzött ukrán munkaerővel. Mert most az a "biznisz!!!"
emerencia
@Málna: Nem jóslás amit írtam, hanem egy lehetséges forgatókönyv ami már megtörtént, melyet segített az akkori magyar társadalom szolidaritáshiánya. Esélyes, hogy részben vagy egészben meg fog ismétlődni. O1G gonosz világában ezek az emberek hozzátartozóikkal együtt nem tartoznak a nertársak kategóriájába ergo csak a propaganda szintjén érdekes a sorsuk, valójában nem számítanak. Keserves jövő vár sokukra. :-((((((((((
Málna
@emerencia: Felnőtt emberekről beszélünk, rajtuk áll, hogy milyen lesz a jövőjük. Aki arra vár, hogy mások oldják meg az ő életét, az valóban koppanhat.
emerencia
@Málna: Igen de kettőn áll a vásár. Lehetőségek hiányában is lehet koppanni és akkor is, ha az illető elutasítja az esetleges lehetőségeit. Tudok egy teljesen tönkrement német munkahelyről, ahol a dolgozók vidám éneket adtak elő búcsúzóul. Tudták, hogy az erős szociális háló segíteni fogja őket mindaddig míg egy másik, hasonló állást találnak. Magyarországon sajnos sokszoros az esélye annak, hogy az is elnyomorodik aki megtesz a lehetőségein belül mindent a saját és hozzátartozói boldogulására.
advocat
Szóval ezt hozza az automatizálás! Erre fel kellene készülni. Ilyen egyszerűnek tűnik. De azért a magyar gazdaság jobban teljesít! Esetleg csak GDP-ben! Csak éppen kevesebb dolgozóval.
Málna
@emerencia: Éretlennek tartom az erős szociális hálóra a magyar társadalmat. A német mindent meg fog tenni, hogy új munkát találjon, a magyar viszont a végtelenségig kihasználná a segítséget. Csak akkor keresne másik munkát, ha rákényszerítik.
emerencia
@advocat: Magyarországon és a világban már régen gondolkodnak arról az értelmesebb emberek, hogy meg kellene a robotokat adóztatni. Sajnos a cselédsorsra épülő neohorthysta O1G rendszerében évek óta hanyagolják ezt a témát pedig itt kopogtat a következmény már a nyakunkon.

Izelítőűl: 24.hu/belfold/2017/08/13/robotado-bevezeteset-javasoljak/
www.origo.hu/techbazis/20170811-robotadot-vezetne-be-del-korea.html
emerencia
@Málna: Nem értek veled egyet. Ott is visszaélnek vele néhányan de a többség mégis igyekszik legálisan elhelyezkedni. Le is lehet bukni. Anno Németországban született és nevelkedett rokonom pl. édesanyja ösztönzésére elment feketén dolgozni a munkanélküli segély mellett. A precíz német munkaadója az íróasztalán hagyta a fekete melósok névsorát, melyet meglátott az ellenőrző hatóság embere. Bírósági eljárás és kemény büntetés következett a munkáltatónak és a feketemunkásoknak egyaránt. Még mindig tisztességesebb az a rendszer a miénknél, ahol a csalókat igyekeznek kiszűrni de miattuk nem a tisztességeseket kergetik az ellehetetlenülésbe!
kokopelli
@emerencia: ...először definiálni kellene,hogy hol kezdődik a a "robot" maga! Máig sincs arra megjelölés,hogy
hol végződik egy automata gép.és hol kezdődik egy robot,amit meg kellene adóztatni! (régi gond!) Ki fizeti meg
azt az adót?Természetesen a fogyasztó a "lánc végén"!...( a csöbör és a vödör népi esete!)
emerencia
@kokopelli: Igen, ez igaz de a világban már legalább gondolkoznak rajta, míg nálunk ott tartunk, hogy mennek az emberek a levesbe.
kokopelli
@emerencia: folytassuk a szellemi díszlépésünket! Azt az adót nem fogják ráverni az üzemek az árra? Nem
megy fel az ára a "portékának"? Nem lesz kevesebb a vásárló? Nem bocsájtanak el munkaerőt a lecsökkent
kereslet miatt? Ki viszi el a balhét megint? A sor végén a vásárló! (A "róka fogta csuka , csuka fogta róka"
esete! "Aa világban máshol sem jutnak "ötről-hatra"( (cca. 40 éve megy a szájtépés a nyugaton)!Eredményte-
lenül!!! Mindíg "az emberek" mennek a levesbe ill. kerültek a lapátra! (:-()
emerencia
@kokopelli: Az automatizálás és a robotok alkalmazása sok ember életét tönkre teheti pedig ennek éppen fordítva kellene lennie. Ehelyett inkább a félelemben tartás a divat olyannyira, hogy nemrégen egy gyári dolgozó mesélte, hogy teljesen elhatalmasodott náluk a lean. Ezt nyomatják nekik állandóan. (A folyamatok egyszerűsítése részletekben is.) A dolgozók meg vannak győződve, hogy ez az egész csak arra megy ki, hogy könnyebben ki lehessen őket váltani robotokkal. Féltik az állásukat mert minden híresztelés ellenére azon a vidéken nem fognak kapni állást, a nyomoronc munkanélküli segély pedig csak három hónapig tart Magyarországon.
Málna
@emerencia: Akkor majd keresnek másik vidéken állást. A fejlődésnek nem lehet gátat szabni.
kokopelli
@emerencia: Mindenki olyan olcsón és olyan állandó minőségben szeretne vásárolni,amilyennben csak lehet!
A minőséget állandónak,az árat meg a legalsóbb szinten szeretné látni! Mibe kerülne a hőtőszekrény vagy a
szgk,ha a szerelők kéziszerszámokkal buherálnák össze,nem beszélve az azonos minőségi követelményekről!
Az világ öt legeredményesebb személyei között van a Henry Ford a "szerelőszalagjával",amire azt mondta,hogy
"a munkásaimnak meg kell tudni venni a mi termékeinket!" Attól függ,hogy munkám van,vagy nincs, ítélem meg
a rendszert! A politika megpróbálja a kül. helyzeteket kihasználni! Nyugaton a sok-sok évtized után másképp ité-
lik meg a dolgokat,és máshogy állnak pl. a munkanélkülésehez is,mivel a szakszervezetek még működnek,és az
ottani bérek lehetővé teszik az "előregondoskodást"! Emlékszem rá,amikor az öregemék filozofáltak a fröccs mel-
lett,és okoskodtak: "Jó lenne egy kis mulkanélküliség,hogy az igazi munkanélküliek a gyár keritésén kívűl lődörög-
nének! A nyugati munkavállalók már az apjuk és a nagyapjuk munkabiográfiáját látva máskép álltak hozzá az egész-
hez!Lásd a keletnémet fiatalokat,akik a teljes foglalkoztásban élték át a gyerekkort.és gondolták :"Na most mi is jö-
vünk!!" Az értelmesebbje,rögtön megjelent a nyugati részen,és válogatás nélkül "hadbaállt"! Egy-két akkori ddr-es-
sel még máig is tartom a kapcsolatot! A sok "wessi" között átvették a mentalitást,minden gond nélkül!
máig is
emerencia
@kokopelli: Az első átkosban én is hallottam néha, hogy jó lenne egy kis munkanélküliség. Ilyet csak vezető beosztású emberek mondtak mert botor módon azt gondolták, hogy a munkanélküliségtől rettegő ember jobban kezelhető. A többség cinikusnak tartotta őket. Nemrég az állítólagos munkaerőhiány idején is láttam, hogy embereket bocsájtottak el, aztán vettek fel másokat a helyükre. A megfélemlítés volt a cél. Nem lehet véletlen a rendőrség és a mentők odarendelése sem Jászberénybe. Nem megy már olyan könnyen a tömeges elbocsátás mint anno a rendszerváltáskor. Akkoriban csak elég volt a dolgozókat a munkanélküliek ellen hangolni. A társadalom nem különösebben vállalt szolidaritást a másfél millióra duzzasztott zárt munkaerőpiaci munkanélküliért. Valami azt súgja nekem, hogy O1G embertelen mentalitása most nem tud úgy átjönni a társadalom széles rétegeibe mint anno. Valami elkezdődött, az un. "kisemberek" közül egyre kevesebben tartják üdvösnek a mások rossz sorsát. Kezdenek végre rájönni, hogy egyszer rájuk is sor kerülhet! Elegük van már a kiszámítatlanságból, kényszerekből és a bizonytalanságból.
1magyar
Na ugye mekkora hazugság a munkaerőhiány!
papa.49
@emerencia: Még egy adalék ehhez a témához, a szomszéd asszony fia is járt oda dolgozni kb. 3,4 hónapot, innen Martfűről vitték őket busszal, este haza, de az említett idő után elküldték őket, indoklás nélkül !!!
Később másik településről szállította az a busz az embereket Jászberénybe !!!
Vajon mi volt az ok, annyi, hogy a munkanélküliek után járó állami zsozsót így tudták felvenni !!!
Ami pedig azokat illeti akiket most elbocsájtottak azok nagy része szakképesítés nélküli betanított melós volt, tehát nem nagy esélye lesz másutt elhelyezkedni !!!
kokopelli
@emerencia: "Ott van az eb elhantolva",hogy a munkanélküliséget és az azzal járó financiális következmé-
nyeket "máshol" szociálisan oldják meg! A szakszervezetek is másképpen állnak hozzá!Nem véletlen,hogy
van is súlyuk! Igaz,hogy az ottani szakszervezeteknek mindíg is volt súlyuk. Ott a munkáltató nem tudja meg,
hogy a dolgozók között kik a tagok,ergó kik lehetnek a szervezők!A tagsági díjat "direkt" a bankkontóról "húz-
zák le"! Sztrájk esetén a szakszervezet a kontóra utalja át a sztráklóvét!Nem véletlenül foschnak a sztrájktól
a munkaadók! Az ilyen sunyi "magyarutas" trükkeln nem sokra mennének odaát! A szakszervezetek van elég
lóvéja a bírósági eljárásra is!
kereső
@kokopelli: itt a szkszervezeti vezető meg van véve. -tisztelet a kivételnek- csak is kizárólag a saját zsebe érdekli. Nincs érdekvédelmi tevékenység- nincs szervezet , amely felvállalja. Amikor a munkaadó fizeti a "független" vezetőt, mit lehet várni. Ráadásul orbánék 2012-ben! úgy módositották az MT-t, hogy szinte lehetetlenség sztrájkolni.A szakszervezeti vagyont- mert volt, azt meg még antallék privatizálták-és elkommunálták.
kokopelli
@kereső: ...nem hülye a cég amennyiben megteheti !! Nyugatabbra próbálná,ugyanis nem a vállalat áll
szemben a szakvezettel,hanem a munkaadók iparági "szekszervezete"!!! Pl. az IGmetall a Gesamtmetal-al
szemben! A Vállalat tulaja először a Gesamtmetállal egyeztet,és csak utána a munkások képviseletével az
IGmetállal !(a régi magyar vicc a három legfölöslegesebb dologról a világon: "Az férfiak mellbimbója,...a pápa
fütyije...és a magyar szakszervezet " !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.