Nem volt hajlandó együtt dolgozni a kutatócsoport az új Nemzeti Alaptanterven Takaró Mihállyal – számolt be a Magyar Narancs. A „magyaros” szakértők bár maradhattak volna a NAT előkészítése során, ők mégis úgy döntöttek, hogy felállnak, és nem adják nevüket az új alaptanterv kidolgozásához – írta meg saját információkra hivatkozva a Magyar Narancs.

A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban hosszabb cikkben foglalkoznak majd a magyar nyelv és irodalom tanterv előkészítésével, és kiderül belőle, hogy június végén otthagyta az új Nemzeti alaptanterv (NAT) előkészítésével megbízott kutatócsoportot a magyar nyelv és irodalom tantárgyon dolgozó hat szakértő.

A hat szakember – egyetemi oktatók és gyakorló tanárok – feladata volt az irodalom- és nyelvtantanterv kidolgozása az 5. évfolyamtól a 12.-ig, de összedolgoztak az alsóbb évfolyamok szakértőivel is.

Szerződésük június 30-án lejárt, és bár a projektvezetés felajánlotta nekik a hosszabbítást, egységesen a távozás mellett döntöttek.

Az okként "Takaró Mihály szélsőjobboldali irodalomtörténész megjelenését" említette a Magyar Narancs több forrása is.

Takaró Mihály legutóbb az idén nyáron, a komáromi Jókai Mór Nyári Egyetemen felvidéki magyar pedagógusok előtt értekezett arról, hogy Esterházy Péter kultúraromboló, ezért nem kell tanítani. Korábban megkérdőjelezte Kertész Imre magyarságát, Spiró György emberi mivoltát, és azt is kifejtette, hogy Petri György valószínűleg a pokolra került

- írja a Magyar Narancs.

Takaró Mihály célja a kánon erőszakos átírása, nagyon rosszat tenne az irodalomtanításnak, ha ez a felfogás érvényesülne a tantervben

– mondta a lapnak Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke. Szerinte "Takaró csúsztat is, a Nyugat jelentősége ellen például azzal érvel, hogy a folyóirat csak 900 példányban jelent meg, holott a példányszámnál fontosabb mérce a lap korabeli tekintélye és az, hogy kik írtak bele" – tette hozzá az elnök.

Még július elején írta meg a HVG, hogy Takaró Mihály irodalmár az új tananyagon dolgozik. Akkor a minisztérium cáfolta ezt, és közölte, nincs szerződése Takaróval. Rétvári Bence államtitkár egy augusztusi írásbeli kérdésre válaszolva ezt úgy egészítette ki, hogy

az a bizonyos szerződés létezik, csak nem az Emmivel, hanem egy háttérintézménnyel kötötte Takaró.

Az új alaptantervet Kásler Miklós idei tanévnyitón elhangzott beszéde szerint a következő tanévben vezetik be. Ennek ellenére még semmilyen szakmai körtől nem kértek véleményezést, a tervezet nem is nyilvános – teszi hozzá friss cikkében a HVG.

A lap azt írja, a Csépe Valéria pszichológus akadémikus által vezetett szakértői csapat tavaly augusztus 31-én tette közzé a Nemzeti alaptanterv tervezetét, de azt a kormány nem tartotta jónak,

Gulyás Gergely be is jelentette, hogy az abban a formában biztosan nem fog életbe lépni, komoly változtatásokra van szükség a történelemre, irodalomra, természettudományos képzésre vonatkozó részeken.

Januárban új miniszteri biztost neveztek ki a NAT bevezetésének előkészítésre Hajnal Gabriella, az iskolafenntartó Klebelsberg Központ elnöke személyében. Nem sokkal később az is kiderült, hogy Takaró Mihály valóban részt vesz az új NAT átdolgozásában – teszi hozzá a HVG.

Forrás: Magyar Narancs, HVG, Index, ATV

Címlapkép: MTI / Illyés Tibor

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
TAKAROdót fújtak. Vótmá?
uploads.disquscdn.com/images/2e9e104ecd5482a4b081ae5b41878b12bd6c6b9df3bb35edff0e282ac2a33faf.jpg?w=600&h=253
By Orwell: 1984
Szerintem az ilyen egységes kiállástól, bátor ellenállástól lehet váni a változást. Hajrá!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
reagens
Hát akkor takarodjanak ezek az álszakértők. Soha nem szabad egyik gyülölködőt sem felkérni.
Eladott Ország
De kicsoda is Takaró úr? Röviden: ez a történelmi Jobbik (=cukisodás előtt) tövéről fakadó kiváló gondolkodó minden más érdeme és erénye mellett Wass Albert, Nyírő József és Tormay Cécile műveit propagálta termékeny élete során, és gondolom, ez ma sem múlt el neki. Kertész Imrét ehhez képest nem tartja magyarnak, 2009-ben a Polgárok Házában egyenesen azt mondta: Magyarország szép lenne, ha Petri György nem kapott volna Kossuth díjat (szerinte a költő a pokolra jutott, néhány emelettel lejjebb van Istennél), a változatosság kedvéért pedig úgy vélte, hogy Spiró Györgyöt nem lehet embernek nevezni. Azt hiszem, hogy előbb-utóbb valóban elérjük a szép világot. A kirekesztő, szélsőséges, ordas eszmék fojtogató világát, ahol állami elismerés jár azért, ha valaki dehumanizálja a szélsőségből kilógó normalitást, ahol a melldöngető kereszténységen és magyarságon túl semmi nincs. Ahol ilyen emberek formálják harmonikusan a felnövekvő generációk személyiségét.Takaró elvtárs mellett, nem mást tüntettek ki pedagógusnap alkalmából, mint a megmilliomosozott Kósalallert. Akinek egyébként egy árva érettségije van, de azért a főiskolát, egyetemet végzett tanítók, tanárok előtt ő került sorra.
Eladott Ország
TAKAROdót fújtak. Vótmá?
uploads.disquscdn.com/images/2e9e104ecd5482a4b081ae5b41878b12bd6c6b9df3bb35edff0e282ac2a33faf.jpg?w=600&h=253
By Orwell: 1984
Szerintem az ilyen egységes kiállástól, bátor ellenállástól lehet váni a változást. Hajrá!
reagens
Takaró nagyon sok dolgot nagyon jól lát. Főleg amiket ezekről a feledhető írókról gondol.
teuton
A Takaro altal leszolt szemelyek Kossuth-dijat, Nobeldijat, stb. kaptak. Takaronak en egy kiados pokrocozast adnek...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.