Elismeréseket adott át Karácsony Gergely főpolgármester a főváros napja, Budapest egyesítésének 146. évfordulója alkalmából pénteken.

Karácsony: senki, de senki nem leckéztetheti meg a budapestieket

Karácsony Gergely főpolgármester a főváros napja, Budapest egyesítésének 146. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a városháza dísztermében 2019. november 15-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Karácsony Gergely az ünnepségen azt mondta, emlékezni és emlékeztetni kell mindenkit arra, hogy Budapest az a kivételes európai főváros, amelyet nem uralkodói hatalom hozott létre, hanem éppen annak ellenére jött létre és szerezte meg fővárosi jogát. Mi 146 év múltán is csak ahhoz ragaszkodunk, amit megalkuvásból biztosított a törvény a városnak – fogalmazott.

Azt hangsúlyozta:

amit 146 évvel ezelőtt küzdöttek ki magunknak a városlakók, azt most is képesek megvédeni, "mert senki, de senki nem leckéztetheti meg, végképp nem büntetheti meg" a budapestieket azért, mert felelősen kifejezték demokratikus akaratukat.

Felidézte, Budapest néhai díszpolgára, Garas Dezső a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész azt mondta, olyan városban szeretne élni, ahol mindenhova az van kiírva: fűre lépni szabad!

Ebben benne van Budapest jövője szempontjából a két legfontosabb dolog; az, hogy ez a város legyen zöld és szabad – jelentette ki. Szerinte ahhoz, hogy Budapest zöld legyen elkötelezettség, okos döntések, megfontolt beruházások szükségesek, és kell hozzá még emberség és szolidaritás. Így tehetjük Budapestet a következő öt évben Kelet-Közép-Európa legzöldebb, legélhetőbb városává – mondta.

Azt hangsúlyozta: a szabadság közös ügy kell, hogy legyen. "Ha a szabadság ügyét, a közösség valódi ügyévé, összetartó erejévé tudjuk gyúrni, akkor Magyarország fővárosát olyan hellyé tehetjük, amelynek nem kell választania haza és haladás, nemzet és Európa, rend és szabadság között" – fogalmazott.

Kiemelte: Budapest, a nemzet fővárosa jövő nem múlhat semmilyen pártszimpátián, sem üzleti megfontoláson és végképp nem önös hatalmi érdekeken. Ebből következik, hogy a város és az ország vezetésének szem előtt kell tartania, hogy Budapest nem az egyik, vagy a másik oldalé, valamint azt, hogy Budapestnek az embereket egyesíteni képes szabad, a köztársaságnak otthont adó várossá kell válnia.

Budapestnek olyan helynek, közösségnek kell lennie, amely minden magyar számára közös otthon

- jelentette ki Karácsony Gergely.

Kitért arra is, hogy

az elismeréseket még az előző főpolgármester, Tarlós István javaslatára szavazta meg a korábbi közgyűlés.

Mint mondta, teljes szívéből gratulál a díjazottaknak, mert hite szerint "semmiféle politikai távolság nem írhatja felül a tiszteletet és a megbecsülést, amelyet a teljesítmény és az erőfeszítés megérdemel".

Pro Urbe Budapest Díjban részesült – a Budapest életében jelentős szerepet betöltő, a városnak dicsőséget szerző teljesítménye elismeréséért – Fazekas László olimpiai aranyérmes, 92-szeres válogatott, kilencszeres magyar bajnok labdarúgó, Keleti Ágnes, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, ötszörös olimpiai bajnok tornásznő, a legidősebb magyar olimpikon, Keresztes Ildikó, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett, kétszeres eMeRTon-díjas előadóművész, Révész Sándor, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett, eMeRTon-díjas előadóművész, Schmittné Makray Katalin olimpiai ezüstérmes tornásznő és Vadász György DLA Kossuth-, Ybl Miklós-, Prima Primissima és Steindl Imre-díjas építész, a Nemzet Művésze.

A Budapestért Díjnak 22 kitüntetettje volt: Auguszt Olga cukrászmester, Babákné Kálmán Mariann, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kölcsönzési és Raktári Osztályának nyugalmazott vezetője, Balázs Péter színművész, színházigazgató, Bálint Imre építész, Baloghné Végvári Ágnes nyugalmazott környezetvédelmi referens, Cserhalmi György színművész, Csurgay Árpád István villamosmérnök, Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója, Gémes Lajosné Szőnyi Erzsébet zeneszerző, zenepedagógus, karnagy, Jambrik Rudolf tűzoltó ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-pesti Kirendeltségének nyugalmazott vezetője, Keleti Éva fotóművész, Kemecsei Zoltán János, a Főpolgármesteri Hivatal Adó Főosztályának vezetője, Martonosi György dobművész, Máté Bence természetfotós, Ónodi Szabó Lajos okleveles építészmérnök, Pongrácz Katalin, a Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztály Városrendezési Osztályának nyugalmazott vezetője, Regőczy Krisztina és Sallay András olimpiai ezüstérmes és világbajnok műkorcsolyázó, Szentmiklósi Péter, a Fővárosi Önkormányzat volt főtanácsadója, Szikora Róbert előadóművész, az R-GO együttes vezetője, Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke, a Nemzeti Sport-csoport főszerkesztője, és Tordai Teri színművésznő.

A budapestiek esélyegyenlőségéért járó elismerést, a Zalabai Gábor-díjat Kádár Sándorné, a XIII. Kerületi Önkormányzat Prevenciós Központ intézményvezetője, a Bliss Alapítvány és Kőbányai komplex óvoda, általános iskola kapta. A Fővárosért Emlékzászló Díjat kapott a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság. A Dr. Barna Sándor-emlékérem – A főváros közbiztonságáért díjban részesült Bakó Imre, Balotai Attila, Wieszt Ferenc rendőr alezredesek, Diós Dávid, a FÖRI osztályvezetője és Pető György, a FÖRI korábbi vezetője.

Papp László Budapest-sportdíjat kapott Barka Emese Európa-bajnok és világbajnoki bronzérmes birkózónő, Kapitány István, a Pestszentimrei Birkózó Sportegyesület alapítója, Kovács Béla, a Magyar Kajak-Kenu Versenybíró Testület elnöke, Sas Sándor, a Ferencvárosi Torna Club tizenkilencszeres magyar bajnoka, háromszoros Európa-bajnoki ezüstérmes paraerőemelő, a 2016-os világkupa első helyezettje és Szemán Róbert kenus, sárkányhajós, a Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Forrás: MTI

87 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Azért csak óvatosan, mert van egy alattomos geci, aki már feni rád a fogát Gergő! Viva la Republica!
https://uploads.disquscdn.com/images/9a2f1408... Kifelé menet a kilincset is ellopta. Karácsony Gergely ünnepi beszédében: "Sem a nemzeti lobogó, sem a lyukas zászló, sem a városháza, sem a közmédia nem lehet egyik vagy másik oldalé. Az igazság sem lehet egyik vagy másik oldalé. Ezt jelenti a köztársaság." Ez az a gondolat, ami ellen foggal-körömmel küzd tíz éve Orbán, midőn ássa a nemzeti árkokat. Erről szólnak tíz éve a hétköznapok is, az ünnepnapok is. Hogy vagyunk mi, és vannak ők, hogy minket megillet, őket nem illeti meg, hogy mi méltók vagyunk, ők nem méltók, nekünk jogunkban áll, nekik nem áll jogukban. Hogy csak akkor nyerhetünk, ha őket legyőzzük. A regnáló bűnbanda tudja, hogy ők addig lesznek hatalmon, amíg az egyik oldal ki akarja nyírni a másik oldalt, amíg az egyes nemzetrészek, társadalmi csoportok Bede Zsoltként, ökölbe szorult pofával és aggyal esnek egymásnak, ameddig bezárkózunk és nem kinyitjuk a kapukat. Ebből pedig nagyon elég volt. A melldöngető gyűlölködésből, a hamis önáltatásból, fröcsögésből, háborúból. Minden ellenkező előjelű történés és ma is meglévő szándék ellenére most közelebb vagyunk a fegyverletételhez, mint az elmúlt tíz évben bármikor. Hátha ezúttal össze is jön.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Béla333
@Eladott Ország: 09.40
"Karácsonyék ezért nem indítanak vizsgálatot a fidesz időszak korrupciós ügyeiben: "

Zuglóban meg azért nem...
Mindig van indok, ha valaki nem akar megcsinálni valamit!
A rendszert leváltani olyanokkal, akik nem tudnak/akarnak konfliktust sem vállalni sem a 3-as metró kocsik felújítása, sem az e-jegyrendszer milliárdos pénzkidobása, sem korábban Zuglóban az MSZP-Fidesz parkoló mutyik, sem semmilyen kellemetlen más ügyben, nos ilyen ember nem való vezetőnek. Oda kell egy kis karakánság!
Karácsony mindig is csak helyezkedni tudott, sunnyogva szövetségest cserélni. Az LMP-t, az Együttet is elárulta, és a magnófelvétel szerint az MSZP-ről is lesújtó a véleménye, de azért a semminél jobb: mégis megmarad az MSZP-Párbeszéd szövetség mellett.
Arra, hogy legalább megpróbáljon rendet tenni a környezetében, ennyi konfliktust nem tud/akar felvállalni.
Kár volt megválasztani!
Eladott Ország
@Béla333: tegnap, 18:47; Akkor kivel akarod leváltani ezt a rohadt, bűnöző politikai prostituált fidesz bandát?! Már most is késő és tartok tőle, hogy demokratikus eszközökkel nem is fog menni! Nincs több idő a halogatásra!
https://scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0...
Béla333
@Eladott Ország: 10.43
A [email protected]ért nem volt jó az LMP? Most hogy kicsináltátok, most meg azon óbégatunk, hogy kivel váltsuk le a Fideszt?
Akkor kellett volna gondolkodni, hogy az LMP milyen és mekkora űrt tudott volna betölteni azok között, akiknek nem kellett sem a Fidesz, sem az MSZP/DK!
De nem! Mocskolni, kicsinálni kellett, igaz? Ez olyan demokratikus...
Eladott Ország
@Béla333: Megvan az LMP most is és úgy látszik hogy ők is beállnak a sorba. A jelenlegi fidesz választási rendszer két pártra van kalibrálva, egy fidesz ellen csak egy ellenzéki jelölt indulhat. Látod, hogy most szopás volt a fidesznek az önkormányzati választásnál most már a választási rendszert is megakarják változtatni, köztük a győztes kompenzáció elvét, (49 % szavazatból kétharmados többség így jött össze a fidesznek). Ha a fideszt megbuktatták, akkor jöhetnek a további "demokratikus lépések."
Béla333
@Eladott Ország: 17.41
Szerintem a hatalmas erőfeszítések és a minden erkölcsi elvárásról való lemondást követő győzelem után újra jönnek a másik oldal Fidesszel összejátszó emberkéi, akik a jogosan elvárható közélet megtisztítása, a bűnözők elszámoltatása helyett szabad elvonulást, extra végkielégítést adnak a leváltottaknak.
Jönnek a Dorosz Dávidok és megmagyarázzák, hogy ez kell az országnak!
Szerintem - mint az elmúlt 30 év összes választását követően bebizonyosodott - újra csak a pofára esés fog jönni, egészen addig, amíg el nem tudunk fogadni egy olyan alakulatot, amelyik talán nincs még megfertőződve. Ilyen lehetett volna az LMP, de ők már halottak! Miattatok!
Szerintem vagy 50 év kell még, hogy az ország észhez térjen abból, amit a politikusaitól az elmúlt 30 évben kapott.
Mondták ezt a gengszterváltás környékén, hogy 1-2 emberöltő kell, de őszintén én nem hittem ezt el.
Most már elhiszem!
Eladott Ország
@Béla333: Abban igazad van, ha a jelenlegi ellenzék ismét megbukik, illetve eljátssza a bizalmat, akkor csak a Jóisten tudja mikor lesz tisztességes demokratikus (jóléti) jogállam és 1-2 emberöltő kell hozzá. De ne legyen igazam.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.