Enyhítette a költségvetési csalás miatt elítélt négy vádlott, köztük Rakamaz volt polgármestere büntetését másodfokon, jogerősen a Debreceni Törvényszék kedden – közölte a bíróság szóvivője az MTI-vel.

Enyhébb büntetést kapott a költségvetési csalás miatt elítélt fideszes polgármester

Dobó Dénes elmondta: a vádlottak egy 660 millió forintos állami támogatás megtartása érdekében valótlan elszámolást nyújtottak be, ezzel valósították meg a költségvetésből származó pénzeszközökkel kapcsolatban előírt elszámolási, számadási, tájékoztatási kötelezettsége elmulasztásának bűntettét.

A törvényszék Farkas Ernő elsőrendű vádlott, Rakamaz volt Fidesz-KDNP-s polgármestere két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetését egy év, két évre felfüggesztett börtönre enyhítette. Az első fokon egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt A. P. másodrendű vádlott büntetését nyolc hónap, egy év hat hónapra felfüggesztett börtönre enyhítette. A bíróság előzetes mentesítésben részesítette őket, azaz nem minősülnek majd büntetett előéletűnek.

B. K. harmadrendű vádlott és védője a fellebbezést visszavonta, így a rá kiszabott 1,62 millió forintos pénzbüntetés jogerőre emelkedett. B. S. negyedrendű vádlott ugyanilyen összegű pénzbüntetését 900 ezer forintra enyhítette a törvényszék.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az elsőrendű vádlott, a település akkori polgármestere a rakamazi Nagy-Morotva vízi tanösvény kialakítása és környékének fejlesztése elnevezésű projekt ügyében került kapcsolatba társaival.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 2010. januári döntése értelmében Rakamaz vissza nem térítendő támogatást kapott a tanösvényre. A projekt elszámolható költsége több mint 658 millió forint volt, amelyhez 520 milliót meghaladó támogatási összeg volt nyújtható. Ezt a támogatási szerződést 2012. november végén módosították, amelynek alapján a tervezett főösszeg 666 millióra, a támogatás mértéke 526,4 millióra emelkedett.

A kivitelezésbe három céget vontak be; a volt polgármester mellett e három cég vezető képviselője az ügy másik három elítéltje.

A beruházást úgy jelentették készre, a teljesítést pedig úgy igazolták, hogy a kivitelezési munkákat az építési szerződésben vállalt minőségben és határidőben nem készítették el, a hibalistán szereplő hiányosságok kijavítására a kiszabott nyolc nap alatt nem volt lehetőség. A bíróság szerint valamennyi vádlott tudott arról, hogy valótlan tartalmú adatokat tartalmaznak a projektelemek átadásának lezárásáról készült jegyzőkönyvek és egyéb iratok.

Hutkai Mariann tanácselnök indokolásában elmondta: a másodfokú bíróság az időmúlást jóval nagyobb súllyal vette figyelembe mint az első fok, továbbá a súlyosító körülmények közül mellőzte a társtettesi alakzatot és a beruházás magas értékét.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Máris megérte nekik a bírákat kritizálni ők, megérdemlik a pénzt munka nélkül is.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
NER-en belül enyhébb a megítélés. Jutalmul bevették volna a börtön businessbe, de nem csalt eleget, így nem részesülhet a börtönmilliókból.
Dr plágium
Ez dívik ebben az országban. F.Flóri elsikkasztott milliárdokat, még csak feljelentés sem született, F. Ernő csalt néhány milliót, erre csökkentik az eredetileg kiszabott büntetését. Most akkor ezzel segítik a romák felzárkóztatását? Ja nem, csak azokét akik beveszik őket a bizniszbe.
nezelodo
Az elmúlt közel tíz évbe óriási sikere volt a pártkassza szempontjából a tanösvényeknek, még Devecserben a vörös iszap károsultjainak kontójára is összejött egy, mert akkor arra volt a legnagyobb szükségük. A néhai KreditJenő egyébként elszántan cerberus módjára őrizte a károsultak megsegítésére összetelefonált 1.6 milliárd Ft-ot. Azt, hogy hol őrizte, viszont magával vitte a sírba, azóta se találják azok akiket illet...
namihami
Én, a helyében, ismét megfellebezném ezt is. A következő itéletben már ismét megkapná a pénzt és még 16 éves szűzlánnyá is kineveznék.
SystemError
Téged csak kicsit hagytak az út szélén. Értsd meg, most Gyöngyöspata miatt kicsit cigányozni is kell na.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.