Ha nem zárul le gyorsan a munkaügyi vita, a cég dolgozói készen fognak állni a munkabeszüntetésre.

Napokon belül indulhat a BKV-sztrájk

Eredménytelenül zárult a BKV-nál február 14-én – múlt hét pénteken – a sztrájk előszobájának számító kollektív munkaügyi vita első fordulója. A cég vezérigazgatója változatlanul 8 százalékot ajánlott, így a szakszervezetek is kitartottak a 15 százalékos követelés mellett. Folytatás holnap, február 18-án. A sztrájk előkészítése megkezdődött – olvasható az Egységes Közlekedési Szakszervezet közleményében.

Napokon belül megalakulhat a sztrájkbizottság a BKV-nál, amennyiben holnap – február 18-án –, a kollektív munkaügyi vita második fordulóján sem születik megállapodás a béremelésről.

A múlt hét utolsó munkanapján tartott első forduló eredménytelenül zárult, a cég vezérigazgatója, Bolla Tibor ugyanis változatlanul a kezdeti 8 százalékot ajánlotta – ötödik alkalommal próbálta ezt a mértéket elfogadtatni tárgyalópartnereivel –, így aztán a szakszervezetek sem engedtek a 15 százalékos követelésükből – magyarázta Naszályi Gábor.

Az EKSZ elnöke – aki a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökségének is tagja – kijelentette: a 8 százalék továbbra sem tárgyalási alap, s a munkavállalók érdekében reméli, hogy a BKV vezére nem próbálja meg a következő ülésen is – akkor már hatodszor – lenyomni a torkukon.

A sztrájk előszobájaként emlegetett kollektív munkaügyi vita első fordulójában a közvetítésre felkért független szakértő is azt tanácsolta a vezérigazgatónak, amit a szakszervezetek: állapodjon meg az érdekképviselettel valahol az ajánlat és a követelés között, s ehhez mérten kérjen megfelelő pénzügyi forrást a tulajdonostól, a fővárosi önkormányzattól.

Amennyiben a holnapi tárgyalási fordulón sem születik megállapodás, a szakszervezetek sztrájkbizottságot alakítanak, s így tárgyalnak tovább a cégvezetéssel, ezúttal már például a munkabeszüntetés idején is kötelező elégséges szolgáltatás részleteiről. Ha még ebben sem tudnak majd megegyezni, bíróságnak kell döntenie.

Naszályi emlékeztet: a közszolgálati cégeknél a munkabeszüntetést erősen korlátozza a sztrájktörvény, amely szerint a leállás idején is 66 százalékos szolgáltatást kell biztosítani. Ettől – a törvény szerint – csak felfelé lehet eltérni. Az EKSZ elnöke szerint a munkavállalók szinte kivétel nélkül egyetértenek a sztrájkkal, ha nincs más választás a béremelés mértékének a feltornázására. Márpedig erre egyre kevesebb az esély – véli az elnök. Nem véletlen, hogy ezúttal a szakszervezetek is egységesek, közösen tárgyalnak, együtt készülnek a munkabeszüntetésre.

Forrás: Portfolio

Illusztráció: Pixabay

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tifunkei
http://MooXi.net... - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Yoda69
Sarlos elvtárs idejében hol voltak ezek a szakszervezeti vezetok?
Nekem nagyon úgy tűnik a fideSS penzeli őket.
Lepényleső
...a nemzeti kormány hathatós támogatásával? Melyik nemzeti? Ők talán ki szokták írni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok