Ahogy azt szerda reggel megírtuk, elvenné a kormány a választott önkormányzatok, polgármesterek önálló döntési jogát a veszélyhelyzet idejére. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az éjjel nyújtott be erről egy salátatörvény-tervezetet. Ferencváros polgármestere a törvényjavaslatról közösségi oldalán azt írta: "kezdődik".

Több törvényjavaslatot is benyújtott a kormány kedden a parlamentnek. Ezek közül az egyik csökkentené a polgármesterek veszélyhelyzetben egyébként megnövelt jogköreit. A kormány most benyújtott javaslata a polgármesterek döntési jogkörét a megyei és fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyásához kötné. A védelmi bizottság a javaslatról öt napon belül köteles dönteni, a határidő jogvesztő.

Ellenzéki polgármesterek szerint azon túl, hogy antidemokratikus, még meg is nehezítené a járvánnyal szembeni védekezést a kormány új javaslata, miszerint a veszélyhelyzet idején a védelmi bizottságoknak kellene jóváhagyniuk az önkormányzati döntéseket

- írja a 444. Ezek a bizottságok a kormánynak vannak alárendelve, elnökeik a megyei kormánymegbízottak, Budapesten például Sára Botond korábbi fideszes józsefvárosi polgármester – teszi hozzá a lap.

Demokratikusan megválasztott döntéshozók feje felé akarják kinevezni Sára Botondot, ami nyilván elfogadhatatlan. Az csak egy extra, hogy egy salátatörvényben terjesztették be

- mondta a 444-nek Soproni Tamás 6. kerületi polgármester.

Szerinte az a legnagyobb baj a javaslattal, hogy lelassítaná a döntéshozatali folyamatot. Mivel a védelmi bizottságnak öt napja lenne jóváhagyni egy-egy önkormányzati döntést, Soproni szerint olyan fontos intézkedéseket is késve hozhatnának meg, mint például egy nagyobb értékű maszkbeszerzés, a koronavírus-alap létrehozása, vagy a szociális rendelet módosítása, amire éppen most készülnek a kerületben.

Őrsi Gergely 2. kerületi polgármester szerint is a késlekedés jelentheti a legnagyobb veszélyt, hiszen a védelmi bizottság túlterhelt lesz, ha minden egyes döntést jóvá kell hagynia a zárszámadástól a védőfelszerelések beszerzésén keresztül a díszpolgári cím kiosztásáig.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a Facebookon közölte:

Benyújtottak egy törvényjavaslatot tegnap, ami a veszélyhelyzet idejére gyámság alá vonja a polgármestereket.

Ha ezt elfogadja a parlament, Sára Botond, a bukott polgármester, a honvédség, a katasztrófavédelem és a rendvédelmi szervek vezetői fogják átvenni a hatalmat a kerületekben.

Engedélyt kell majd kérnem például ahhoz a most tervezett lépéshez, hogy 100 000 maszkot vásárolhassak a kerület lakóinak.

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester a hodpress.hu-nak azt mondta:

Ez minden eddigi logikának, kommunikációnak ellentmond, és a védekezés hatékonyságát is rendkívüli mértékben rontja

Forrás: 444, 24.hu, Index

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zsopiale
Hahó, bevezették tegnap a hitlermintájú totalitarius személyi kultuszos önkénydiktatúrát... Eddig mondjuk 80%-ban csináltak amit csak akartak, most már 110%-ban... nem most utólag kell rinyálni, hanem már akkor és ott meg kellett volna akadályozni bármi áron... ott ültetek mint szar a fűben, most már kuss... most tessék tapasztalni, milyen az amikor egy ország előbb a XX század közepére majd középkor poklába süllyed...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Úgy tűnik ebben a kavarodásban, hogy az EU bacilusa koronavírusnak ítéli meg az ellenzéki önkormányzatokat!
justhpeter
Azért kell a védelmi bizottság, hogy elkenjék a felelősséget a kormány felől.
Eladott Ország
@luiz: Azt nem lehet, azért van kivezényelve a hadsereg és akik elbírálják, hogy a lélegeztető gépeket kik kapják.
flex
Remélem, akik kinyírja, előtte úgy megkínozza, hogy összeszarja-hugyozza-hányja magát. Ez nem érdemel irgalmat. Már semennyit sem. Mostanra teljesen felszínre tört az istentelen aljas romlottsága.
ómió
Na, ne! Még a sajtócenzúrának is annyi lenne?
Lepényleső
Teljesen mindegy mit mondanak,gondolnak? Ez ortodox demokrácia,ahol lehetőségek csak egy embernek vannak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.