A háborús pesszimizmus és a szankciós válság közepette is javult a magyarok hangulata, a kormánypártok pedig megőrizték a választáson szerzett támogatottságukat – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb és a Medián legutóbb nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásaiból.

A Nézőpont és a Medián is hangulatjavulást és a Fidesz előnyét méri
Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. március 10-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Nézőpont Intézet azt közölte szombaton az MTI-vel, hogy

a szankciós válság ellenére javult a magyarok közhangulata, többségük továbbra is a kormánypártokat támogatja.

A válságálló kormányzás bizonyítéka egyaránt a Medián február végi és a Nézőpont Intézet március eleji felmérésének eredménye – tették hozzá.

Kiemelték, hogy a 2023-as politikai évadnyitány után elsőként publikált – hibahatáron belül közel azonos – kutatási eredmények alapján a magyarok közhangulata jelentősen javult az idei év elején, a háborús pesszimizmus ellenére is.

A Nézőpont Intézet és a Medián decemberi kutatása szerint még a magyarok kétharmada (egyaránt 66 százalék) gondolta úgy, hogy

inkább rossz irányba mentek a dolgok az év végén, azonban február végén, március elején már közel tíz százalékponttal kevesebben voltak borúlátók (57-58 százalék).

Ezzel párhuzamosan a Nézőpont Intézet kutatása alapján 26 százalékról 32 százalékra, míg a Mediánnál ennél is nagyobb mértékben, 27 százalékról 37 százalékra nőtt a derűlátó magyarok aránya – írták.

Megjegyezték, hogy a Nézőpont Intézet utoljára február végén, a Mediánnal egy időben mérte a pártok népszerűségét.

Mindkét kutatás hasonló támogatási adatokra jutott. A Nézőpont Intézet a biztos szavazók bázisán vizsgálta a pártok legvalószínűbb listás eredményét, amely alapján a szavazók több mint fele (52 százalék) a Fidesz-KDNP-t támogatná, a Medián a választani tudó "biztos" szavazók körén belül szintén arra mutatott rá, hogy a kormánypártiak tennék ki a szavazók több mint felét (51 százalék).

A két felmérés hasonlóan a DK-t látta a legnagyobb ellenzéki pártnak:

12 (Nézőpont) és 14 (Medián) százalékos támogatás mellett.

A harmadik legnépszerűbb párt esetében azonban enyhe, de hibahatáron belüli különbség látható a két intézet adata között. A Nézőpont a Mi Hazánk 9 százalékos támogatottságát mérte, míg a Medián a Momentumot látta 9 százalékos erőnek – olvasható a felmérésben.

Hozzátették: mindkettő kutatás alapján a magyarok bejuttatnák a parlamentbe a Kétfarkú Kutya Pártot: 9 (Nézőpont) és 6 (Medián) százalékkal, a Jobbik pedig mindkét esetben a bejutás küszöbén áll: 4 (Nézőpont), illetve 5 (Medián) százalékon.

Külön indulás esetén egyik felmérés alapján sem lenne több ellenzéki erő a parlamentben: a Mindenki Magyarországa és az LMP 2-2, A Nép Pártján 2-1, az MSZP 2-1, a Párbeszéd pedig 0 és 2 százalékon áll – közölte a Nézőpont Intézet.

Forrás: MTI

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@fergeteg: miről hadoválsz agyhalott?
Még a közismert csalásokkal is csak az ország egyötöde fideszes.
Legalább magatoknak ne hazudjatok, buta suttyó!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
ez csak azt mutatja,hogy még nem haltak ki a kártékony hülyék!
-na de még nincs vége a 7 szük esztendönek, az éhezés pedíg serkenti az agymüködést!
jáger laszló
A 2 felmérés résztvevője a hibahatáron belül azonos húron pendül!!!
Mondhatni szóra sem érdemes!!
Ezért fizetik őket!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Toller Béla
A mérés meg a mérés tehnikája ...Szóval, a HVG is bedobta a törülközőt, megszüntette a kommenteket, ahogyan lassan mindenki más is ezt teszi a fortélyos félelem okán! Megint egy nyájjal kevesebb tud egyetérteni, körülvitatkozni egy-egy témát. Ez a hatalom technikája, a kérdezés technikája meg ezt a technikát tükrözi vissza ! Mit tud egyetlen ember végigondolni ? Nagyon kevés dolgot ! Ha nincs kommentelés, ki mondja meg, hogy kistehén a nép vagy tízszeresen őt a francba elküldő, megsemmisítő többiek ? A kérdezés technikája !
drrotf
Úgy látszik hogy a közönséget megszondázóknál teljesen mindegy, hogy Orbán előre hozza a 13.dik havi nyugdíj kifizetését, ,vagy hogy jobb keze Matolcsy György belefingik a nullás lisztbe és beporozza az őt szemlélőit, és meghazudtolja Orbán állításait a gazdaságunk helyzetéről , állapotáról és hogy mindezekért Orbán Viktor teszi felelőssé, akkor is ezek a cégek hangulat javulást és FIDESZ előnyt mérnek.Úgy látszik hogy "Minden mindegy ország lettünk," és magyar embereknek nem az számít hogy mi történt az el múlt években , hogy az EU országai között az utolsók egyike lettünk , mert addig mentünk előre, míg hátra jutottunk! Itt az számít hogy ki süllyeszti mélyre az országot, és ha az Orbán Viktor és bandája , ez akkor még az sem számít nem számít!Ez a fajta magatartás olyanná teszi a magyarokat, hogy mi már nem vagyunk egy nemzet csak sokaság, akit már semmi nem érdekel!A reformkorban volt egy jelszó, "Haza és haladás!Ma már ebből semmi nem maradt, mert a vezetőink félre kormányozták az országot és vele együtt az országot elszegényítették.Ezt ünnepelheti Orbán Kiskőrösön , Petőfi szülőházánál, aki Orbánnak pontosan a ellentéte volt, mert ezer fokon éget a szabadságért és nem csak a magyarok szabadságáért, hanem a világszabadságért, aki fel nem adta volna a harcot,katona feletteseivel állandóan harcban állt, mert nem értett egyet az akkori hadvezetés halogató taktikájával, az ellenséggel le nem paktált volna.Március 15.-én erről a lánglelkű emberről egy békeharcos, vagy inkább galamb fog megemlékezni, gondolom"méltó" módon!Hát idáig jutottunk!
Peller Anikó
Ezek a Nézőpont és a Medián ellenzéki beállítottságúak? Vagy netalán véletlenül semlegesek, szakmai vezérlőelvekkel?

Ja, nem, csak elkalandoztam.
fergeteg
A magyar fajúak 75 %-a bizalommal optimizmussal várja A 2023-at Orbán Viktor stabil kormányzása mellett.
simmering73
Ennek a három hülyének dobta be a Benézőpont a gumicsontot. Elvégre hétvége van.
Aki Én
@fergeteg: miről hadoválsz agyhalott?
Még a közismert csalásokkal is csak az ország egyötöde fideszes.
Legalább magatoknak ne hazudjatok, buta suttyó!
Aki Én
@Őrnagy: jó lenne megérteni végre, hogy aki nem orbánista (ország négyötöde), az nem feltétlen DK-s.
Olyan nehéz ez?
Hova járatjátok még le magatokat?
Aki Én
Bírom ezeket az agyhalottakat hülyítő, minden tényt nélkülöző bemondásokat.
Erről mindig Tarlós elsöprő győzelme jut eszembe.
Nessy
@m73: Miután "magyar faj" nem létezik, lehet találgatni. Emberi faj van!
kulabombaafityiszre
Javult a magyarok hangulata,hisz a remény hal meg utoljára.
gina
Ha ez igaz, akkor ezen a népen semmi nem segit,,,,
gina
@Maccska: Komcsizol te idióta, nézd csak vissza a régi idöket a te OV disznód a legnagyobb komcsi , ilyen hülye agyhalott emberek vannak mint te is, szégyene vagy ennek az országnak, jobb lenne kussolnál proli
Nessy
@Horizont: Látja? Nem látja! Na látja!
csak úgy....
@KisTehen: az a nejed lent a sarkon, mig te ott a meleg szobába baromságokat firkálsz! :)
Nessy
@Horizont: Ajaj! Valamit nagyon félreérthetően fogalmaztam! Ezer bocs! Hogy milyen afideszes talpnyalók táborának a szellemi színvonala, fogalmam sincs!
csak úgy....
@Maccska: "Orbán sosem volt komcsi." :) nem egyedül, az egész 0rbán család az volt és maradt is !
gina
@Maccska: Hahahahhahahahah hát ennyire buta vagy??? olvass inkább erröl a zsiros komcsi cigányról te szerencsétlen
gina
@Maccska: Nála vörösebb ólcska cigány nincs a világon, csak hazudik lop csal mint a fajtája... miért imádja Putyin seggét??? na válaszolj
Nessy
@Horizont: Edzett vagyok! Csak anyám emlegetését nem viselem el. Igaz, egyetlen elmebeteg sem komcsizott le, de a kurtizán az gyakori volt. Különösen ügyeletbe az illuminált paciens, amikor vérvételre hozták be a rendőrök.
Lepényleső
"Ha egy hatalmas hazugságnak pontosan az ellenkezőjét mondják,az még nem biztos,hogy igaz."?
Törölt Nick
Kérdést sokféleképpen fel lehet tenni, és nagyon nem mindegy, hogy teszik fel. Könnyen előfordul, hogy ha ugyanazt a kérdést más szavakkal fogalmazzák meg, más válasz születik. A szó veszélyes fegyver.
jáger laszló
Ettől máris csúcsra mászott a fidex szavazók hangulata!!???
Már ha mind ezt L is hiszik!!???
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nessy
Elég költséges "hangulat javítás", egy szűkebb rétegnek!
ómió
Akkor, nem hatott az efftársi "harangfélreverés"!?
fergeteg
Gyurcsány Feri sokat segít. Negyedidőben vezetni a szimpátialistát,óriási dolog.
Kétharmad lesz ismét. Kár hogy nincs ellenzék. Hiányzik.
Magyarországon csak óbégató,lázító, felforgató,sztrájkra buzdító gyülevész banda van ellenzék címén
Nekik a rossz a jó. Nekik nem kellene az EU-s pénz. Nekik nincsenek szüleik,gyerekeik,hazájuk,jövőképük.
Maradt bolsi hagyomány,a kannás bor,meg a lángos.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.