A nemzetiségek helyzete és az építményi jogról szóló javaslat lesz ma a napirenden  az Országgyűlésben. Az építményi jog lényege, hogy egy jogi személy legfeljebb 50 évre építési jogot szerezhet egy olyan területen, ami nincsen a birtokában. A nemzeti vagyon területén 35 évre lehet majd építményi jogot létesíteni. Az építményi joggal többek között megoldható lesz például, hogy forgalomképtelen folyókra vízi erőművek épüljenek. Az építményi jog a természetes személyek esetében még nem kerül bevezetésre, hanem csak jogi személyekre, így a nagyberuházók tudják majd kihasználni.  

A nemzetiségek helyzetéről szóló beszámolóról, az építményi jogot a magyar jogba ismét bevezető törvénymódosításról és a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényjavaslatról is tárgyal szerdán az Országgyűlés.

Az ülés reggel 9-kor a Magyarország területén élő nemzetiségek 2019 januárja és 2020 decembere közötti helyzetéről szóló beszámoló és az annak elfogadását javasló országgyűlési határozati javaslat vitájával kezdődik. A dokumentumban a kormány összegzi "az európai szinten is példaértékű nemzetiségi politika eredményeit".

Tárgyalják az innovációs és tudományos eredmények gazdasági hasznosításának elősegítése érdekében szükséges egyes törvények módosítását, amely egyebek mellett csökkenti a szabadalmi díjakat négy kiemelt csoport, a magánszemélyek, a kis- és közepes vállalkozások (kkv), az egyetemek és a kutatóintézetek esetében. Tartalmaz rendelkezéseket a külhoni felsőoktatási intézmények támogatásáról, a Budavári Palotanegyedben zajló beruházásokkal kapcsolatban és ingatlanokat juttat egyes egyetemi alapítványoknak.

A képviselők megvitatják a gazdaság versenyképességének növelése érdekében történő törvénymódosításokat, amely ismét bevezeti a magyar jogrendszerbe az építményi jogot, amelynek jogosultja az ingatlanon, vagy annak felszíne alatt épületet létesíthet, illetve hasznosíthat. Az építményi jog forgalomképes, azaz átruházható és megterhelhető.

A vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényjavaslat a munkavállalás engedélyezésének szempontjából kedvezményes helyzetben lévő foglalkoztatók számára is egyértelművé teszi, hogy vendégmunkást milyen feltételekkel és eljárásjogi szempontok figyelembevételével tudnak Magyarország területén, huzamosabb időtartamban foglalkoztatni.

Forrás: MTI, Origo

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
@Pálinkás Pál: Hát ez inkább a hitlerájra kezd inkább hasonlítani!Ott is úgy oldották meg a munkaerő híányt,hogy külföldi "bevándorlókat" utaztattak az építkezéseikre a vasuttal!A jelenlegi munkaerő hiányt a keletről történő "szakképzett" munkaerő ide csábításával oldják meg,mert azok bagóért is dolgoztathatok,némi "rábeszéléssel"!A mi gatyánk mozgalom majd segít némi tao pénzért!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
röhejes...irány a kommunizmus, igaz fidesznyikek...?
balos
@Pálinkás Pál: Hát ez inkább a hitlerájra kezd inkább hasonlítani!Ott is úgy oldották meg a munkaerő híányt,hogy külföldi "bevándorlókat" utaztattak az építkezéseikre a vasuttal!A jelenlegi munkaerő hiányt a keletről történő "szakképzett" munkaerő ide csábításával oldják meg,mert azok bagóért is dolgoztathatok,némi "rábeszéléssel"!A mi gatyánk mozgalom majd segít némi tao pénzért!
Nyírfa
@Pálinkás Pál: Mégha az lenne! De ez fasizmus a javából. Meddig tűri vajon au EU, hogy elvagyunk benne mint a befőtt?
Sakk Matt
De szép illiberális masnit kötnek az államosítás dobozra!
Nyírfa
Milyen befektető az, aki 35 évre nagyberuház? És hogy kell azt érteni, hogy 50 évnyi használati jogot szerezhet valaki nem nemzeti vagyont képező ingatlanon? És mi az, hogy természetes személyek EGYELŐRE nem? Mert majd, igen?
És mi ez a vízi erőmű dolog? Pont most, amikor tavak, folyók tűnnek el, és száraz lábbal közlekedhetünk egyik volt partról a másikra?
Aki Én
Rosszul gondolom, hogy ezt is maguknak találták ki?
Mondjuk elég komcsis ötlet, így valószínű.
verőce21
Csak jogi személyekre vonatkozik egyelőre, de ha jobban utánagondol valaki, ez részben eddig is megvolt.
Pl. a szolgalmi jog...!
Pálinkás Pál
@Nyírfa: az eu ki fog rakni minket, gyáva , birkanép...megérdemeljük a cigót...
Nyírfa
@Pálinkás Pál: 15.21

Kirakni nem tud, de a kormányt ellehetetleníteni, azt, igen, és ez végül is kormányváltáshoz vezethet.
Nyírfa
@Pálinkás Pál: Jut eszembe: ma olvastam, hogy az EP javaslatokat fogalmazott meg a Tanács számára a pénzeket illetően.
Egyértelműen kizárja, hogy a kormány hozzájusson a forrásokhoz, ellenben kéri, hogy tegyék hozzáférhetővé azokat a civil szervezetek, önkormányzatok, vállalkozások számára.
Így padlóra lehet küldeni a fideszt, de mégis jöhet pénz a kiválasztott pályázatokra.
CsipkeRózsa
@Nyírfa: 8:02

Én úgy értelmezem, hogy nemzeti területen 35 évre, nem nemzeti területre 50 évre lehet építési jogot szerezni.
Nyírfa
@CsipkeRózsa: 18.48

Igen, ez így logikus, de tudod, mi az, ami zavar? Hogy olyan területen szerezhet valaki építményi jogot, amelyen már bejegyzett tulajdonjog van, és itt merült fel bennem a gondolat, hogy ezekhez az ügyletekhez miért nem elég a bérleti viszony. Elfogadom, ha csak arról van szó, hogy járatlan vagyok e témakörben, de nekem akkor sem tiszta , ugyanis őrületes visszaélésekre ad lehetőséget, szerintem.
CsipkeRózsa
@Nyírfa: Szerintem ez olyan jog, ami megengedi a lopást, azt fogják törvényesíteni mindenkinek, persze, ez elsősorban Orbánék rablását bővíti.
CsipkeRózsa
Mi a helyzet pl. Orbán tulajdonán épült a sportlétesítmény, az 50 év lejárta után ki és mit csinál?
Pálinkás Pál
: @Nyírfa:" Egyértelműen kizárja, hogy a kormány hozzájusson a forrásokhoz, ellenben kéri, hogy tegyék hozzáférhetővé azokat a civil szervezetek, önkormányzatok, vállalkozások számára. "...ez így nem lenne jó...rendeleti kormányzás van, pillanatok alatt elvennék... a biztonságot csak a fidesz annulálása jelentené...sajna ,velük kapcsolatban el lehet felejteni a demokratikus megoldásokat..!..
Nyírfa
@Pálinkás Pál: Azért azt megnézném, hogy mi történne, ha leemelné az így folyósított összegeket a kormány akár a vállalkozók, akár az önkormányzatok, akár a civil szervezetek számláiról, netán különadót szabna ki az átutalt pénzekre.
Felvállalná Orbán a nyílt diktatúrát? Mit csinálna?
Pálinkás Pál
@Nyírfa: mivel gyengeelméjű, simán megcsinálná, ezért kellene eltüntetni...
CsipkeRózsa
@Nyírfa: 9:19

Orbán megvonná a kötelezően járó kormányzati juttatásokat az éríntett önkormányzatoktól.
Nyírfa
@Pálinkás Pál: 10.56

Engedély megadva. Az eltüntetésére.
Nyírfa
@CsipkeRózsa: 13.02

Biztosan. De világraszóló botrány lenne belőle. És, szerintem, ez itthon is kiváltaná a tömegméretű tiltakozást.
Azt hiszem, elsején lesz megint tüntetés, jó lenne, ha sok-sok-sok ember mozdulna rá. Annyira lóg a levegőben a változás, hogy minden nap lesem: na, mi történt, történt végre valami?
Az, hogy Orbánnal nem lesz Magyarország uniós elnök, reménnyel tölt el, és az is, hogy mozgolódnak, szerveződnek a civilek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.