Franciaország, Észtország, Magyarország, Belgium és Ciprus közösen vásárol Mistral rövid hatótávolságú föld-levegő légvédelmi rakétákat – jelentette be hétfőn Emmanuel Macron francia államfő, aki az európai védelem alapjainak megerősítését szorgalmazza.

Légvédelmi rakétákat vásárol Magyarország
Fotó: Ludovic MARIN / POOL / AFP

"Ez egy nagyon szép példája az európaiak szuverén együttműködésének egy olyan típusból, amely nagyon is hatékony, és amely nem volt eddig eléggé fedezve"

- idézte a köztársasági elnöknek egy párizsi légvédelmi konferencián elmondott beszédét az AFP hírügynökség.

Az öt európai ország szándéknyilatkozatot írta alá "több száz Mistral rakéta" beszerzéséről – mondta egy elnöki tanácsadó a hírügynökségnek, kiemelve, hogy "ez az első közös vásárlás ebből a típusú eszközből".

A Mistral célkövető föld-levegő rakétát az európai multinacionális vállalat, az MBDA gyártja. A francia SATCP rakétán alapuló eszköz fejlesztését 1974-ben kezdték el, első változatát 1988-ban rendszeresítették a francia hadseregben, a célpontokat 6 kilométeres távolságig el tudja érni.

Franciaország az európai álláspontok összehangolása céljából szervezte a párizsi légvédelmi konferenciát, miután Németország októberben elindította a légvédelmi európai kezdeményezést (Euro Sky Shield) 17 ország részvételével, de azt sem Franciaország, sem Olaszország, sem Lengyelország nem támogatta. Az elképzelés német (Iris-T), amerikai (Patriot) és izraeli (Arrow-3) légvédelmi rendszerek vásárlása.

Forrás: MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
És akkor le fogják tudni szedni az átrepülő orosz drónokat is? Vagy csak békegalamb-lövészethez kell?...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
És akkor le fogják tudni szedni az átrepülő orosz drónokat is? Vagy csak békegalamb-lövészethez kell?...
jáger laszló
Hát erre igazán szükségünk van a vándormadarak LN amelyek veszélyeztetik a magyar légtér biztonságé!! Remélhetőleg 1 rakétát sem lövünk ki fölöslegesen!!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
vitriol
orbánék úgy vásárolgatnak, mintha tele lenne az államkassza, de a Lánchídra a 6 milliárdot még nem fizették ki!
izéke
Adnak a magyaroknak fegyvert??? Noooormális? Semmit ezeknek a szaroknak mert adják tovább putyinnak!
Sámannus
Azokkal a radarokkal akarják irányítani amit a föld alátelepítettek. Tudjuk a Zengő azért volt alakalmatlan.
Eladott Ország
Orbán: Magyarország regionális középhatalom lesz. Regionális középhatalmi státusz. Már el is értük. Álmodik a szellemi nyomor. Örüljünk, hogy már lemondott a királyságról, csak középvezető akar lenni. Legalábbis a potroha már elérte, sőt, az már nagyhatalmi.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/323904842_682873303577752_7332596771142558834_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=PgxdnFJIFFYAX_xFg1A&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfBTlku64rBsIKodVwx60o0xHDHb4Gh9fmdHP0p4KQvxxg&oe=6495F940
Van itt minden, fegyvergyártó középhatalom, 5. high-tech ország, Európa motorja, akku-nagyhatalom, anyám kínja. Eddig egy nyomorult működő weboldalt nem tudott felmutatni a világ legjobb kormánya. Egy műtétre meg várjál két évet. A gyerekedet meg tanítsa a parkolóőr. Szóval jó lesz ez, hajrá! És Ausztriát mikor is érjük utol? Most bevárjuk Burkina Faso-t, és utána együtt indulunk Ausztria után. Úgy könnyebb lesz. Előbb a románokat kéne, auztán majd szépen sorban jöhetnek a többiek.
Eladott Ország
Mindeközben bő nyállal csulázzák a KESMA-ban a mocskos fegyverlobbit, már persze ha nyugati és/vagy USA - ugye a legnagyobb bajuk, hogy Putyin elvtárssal szembe mernek szállni. Nem értem, hogy ha mi nem szállítunk sehová emberélet kioltására alkalmas dolgokat, mert nem akarunk belesodródni mindenféle fegyveres különleges műveletekbe, akkor mi is ennek az értelme. Vagy az itthoni piacra gyártjuk majd a karabélyokat, "vegyél te is hazait" jelige alá? Remélem a nagy Magyarország térkép bele lesz gravírozva. És rovásírással lesz hozzá a használati utasítás. Semmi más, csak a pillanat uralása. Semmi más, csak eladni az idióta szektának a cselekvő kormány látszatát. Semmi más, csak propaganda magyarkodó mázzal. Ha harci bicikli lenne a célkitűzés, abból sem lenne semmi. Hol van már a Csepel és a Pannónia szakembergárdája?!
uploads.disquscdn.com/images/f8ba210e6a66a6c326eb7036ad41a567d48f6af9c11df556ac958449374e91a2.jpg?w=800&h=552
Gauntlet
mire beindítják lehet aláírni a fegyverletételt !
Csizmás Kond
@izéke: ..na ugye gecike hogy nem vagy magyar ???...
Gauntlet
@Eladott Ország: pont az jutott eszembe, hogy egy motort gyárthatna az ország. arra tán lenne kapacitás. inkább egy motorgyár mint 18 akksigyár !
csak politikai akarat nincs rá :(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.