Az ukrán külügy szerint a magyarok elzárják a konzultól az ide hozott hadifoglyokat. Gulyás Gergely erre reagálva közölte, hogy: „nem vagyunk rendőrállam, ezek az emberek szabadon mozoghatnak, nem ellenőrizzük őket”. Az adok-kapok azonban folytatódik, és ezúttal az ukrán külügyminiszter konkrétan Orbán Viktor magyar kormányfőnek üzent nem éppen kedves hangnemben. Dmitro Kuleba szerint Orbán érdekei miatt szállították át az ukrán hadifoglyokat Magyarországra.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszer szerint Orbán Viktor politikai érdekei miatt szállították a kárpátaljai hadifoglyokat Oroszországból Magyarországra – írta meg kedden a 24.hu. A külügyminiszter a Pravdának azt mondta, szerinte a magyar miniszterelnöknek

meg kellett mutatnia a magyarországi és határon túli magyaroknak, hogy ő az egyetlen „védelmezőjük”.

Akkora gyomrost kapott Orbán Viktor az ukrán külügyminisztertől, hogy azt még Gulyás Gergelynek is nehéz lesz tompítani

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Előzőleg Oleh Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője egy nyilatkozatban szólította fel a magyar kormányt, hogy biztosítsanak hozzáférést azokhoz az ukrán hadifoglyokhoz, akiket az Orosz Ortodox Egyház adott át Magyarországnak másfél hete.

Az Orosz Ortodox Egyház közleménye szerint, valamint a magyar kormány közlése alapján 11 orosz fogságba esett kárpátaljai magyar katonát adott át Moszkva Magyarországnak – írta meg az Index.

Azóta az ügyre több ízben is reagált a kijevi vezetés, emellett pedig több politikai és katonai szakértő is. Többen is súlyos vádakat fogalmaztak meg a magyar kormánnyal kapcsolatban.

Oleh Nikolenko a közleményben vázolta, hogy az illetékes ukrán kormányzati szervek azóta is azon dolgoznak, hogy „hazatérhessen az a 11 hadifogoly, akik Oroszországból Magyarországra kerültek az ukrán kormányzat vagy nemzetközi emberi jogi szervezetek tudta nélkül”.

Az ukrán diplomaták többször is megpróbálták felvenni a közvetlen kapcsolatot az ukrán állampolgárokkal, sikertelenül. Ebből, valamint a rokonaiktól kapott információkból arra tudunk következtetni, hogy a magyar kormánytól kapott biztosítékok, miszerint ők szabadok lennének Magyarországon, nem igazak

– írta Nikolenko a közleményben.

A valóság az, hogy el vannak szigetelve, nincs nyílt hozzáférésük az információhoz, a rokonaikkal is csak harmadik fél jelenlétében kommunikálhatnak, és nem engedik nekik, hogy felvegyék a kapcsolatot Ukrajna nagykövetségével. Az ukrán fél pedig hiába próbál konstruktív párbeszédet folytatni a magyar hatóságokkal hivatalos diplomáciai csatornákon keresztül, ezt nem veszik figyelembe

– közölte a szóvivő.

Azt is hozzátette:

Budapest ezen cselekedetei megkérdőjelezik azokat a humanitárius célokat, amelyekkel Magyarország az ukrán állampolgárok elszállítását igazolta. Ezen túl pedig az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló egyezményének előírásait is sérthetik

Ukrajna Külügyminisztériuma még egyszer felszólítja a magyar félt és követeli, azonnal biztosítson hozzáférést az ukrán konzulnak az ukrán hadifoglyokhoz, hogy felmérhesse a fizikai és pszichológiai állapotukat, hogy tájékoztathassa őket jogaikról, és azonnali konzuli segítséget nyújthasson.

Oleh Nikolenko azzal zárta a Facebookon is megosztott közleményt: Ukrajna mindent megtesz azért, hogy a hadifogságba esett katonáik hazatérhessenek, és minden segítséget megkapjanak a családjaikhoz való hazatéréshez.

Gulyás Gergely is reagált: „Nem vagyunk rendőrállam, ezek az emberek szabadon mozoghatnak, nem ellenőrizzük őket”

A hadifoglyok ügye előkerült a hétfői kormányinfón is. A Magyarországra érkezett hadifoglyokról Gulyás Gergely kifejtette: az ortodox egyház a máltaiakkal együttműködve Magyarországra szállította őket, jogi értelemben nem hadifoglyok. Tényszerűen tájékoztatták az ukrán hatóságokat, hogy tizenegy katonát egyházközi együttműködés keretében Magyarországra szállítottak, ez megfelel a nemzetközi jognak és gyakorlatnak. Sajátos helyzet, mert szabad akaratukból vannak itt, és el is hagyhatják az országot, nem ellenőrzik őket. Aki nem magyar állampolgár, az menekültstátuszt kapott.

A miniszter ezen kívül azt is állította, hogy a katonák szabad akaratukból vannak Magyarországon, nem ellenőrzik őket, és el is hagyhatják az országot, ha akarják. Azt is elmondta, hogy a 11 katona közt nem mindenki magyar állampolgár, ők menekültstátuszt kaptak.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elismerte, a volt hadifoglyok érkezése után tájékoztatták az ukránokat, de a nemzetközi jog alapján nincs értesítési kötelezettségük. A miniszter tisztázta, nem hadifoglyokról volt szó, a szabadításuk megtörtént Oroszországban, ők nyilatkoztak arról, hogy Magyarországra szeretnének jönni. Gulyás Gergely hetekkel korábban tudott arról, hogy van mód arra, hogy adott esetben döntően magyar vagy magyar felmenőkkel rendelkezőket Magyarországra szállítsanak.

Forrás: 24.hu, Index, hvg.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
"Az EU magyarázatot követel a kormánytól a Magyarországra szállított hadifoglyok ügyében"
index.hu/kulfold/2023/06/20/haboru-ukrajna-oroszorszag-hadifoglyok-magyarorszag-konfliktus-europai-unio-europai-bizottsag-peter-stano/

Még egy ilyen szemét maffia államot nem látott a világ, mint ezek!
Mocskos oroszbérenc, hazaárulók!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
qunta
Nem értem miért hörögnek a hoholok. Nekünk semmi kötelezettségünk nincs a hoholok felé.
jáger laszló
Nekem Zelenszkij nem a szívem csücske
Ha szabadna választani akkor inkább a Putyin
Miért!!??
Csak!!
barátilag
J.L.
Béla333
"Az EU magyarázatot követel a kormánytól a Magyarországra szállított hadifoglyok ügyében"
index.hu/kulfold/2023/06/20/haboru-ukrajna-oroszorszag-hadifoglyok-magyarorszag-konfliktus-europai-unio-europai-bizottsag-peter-stano/

Még egy ilyen szemét maffia államot nem látott a világ, mint ezek!
Mocskos oroszbérenc, hazaárulók!
Eladott Ország
A diktáror geci cigánynak minden ráfér a pofájára! Orbán, a szürkeállomány mennyiségét mutatja! És még Marcsi néni sem kínálta meg egy jóféle kisüstivel. Hálából a főnök által adományozott 13. haviért! A himnuszból a sehonnai bitang ember. Nagyon költői. Egyszerűbben csak egy skizofrén diktátor! Adsz még egy kupicával ?
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/273892306_4847525255339858_2785923092618991007_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=LSogYAR5mMkAX8Qq1S2&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfDDTQcwl9PFqzFfbCzF3cagxloPG7M5Vd1qXMrWuQBCDw&oe=64973C95
Szervusz Báttya iszol te eleget, szeded a gyógyszereidet? Aggódó arczal figyelem pártunk és népünk nagy vezérének mentális leépülését. Mással ugyanis nem tudom magyarázni azokat az eszmefuttatásokat, melyeket megejt a Kossuth rádióban péntek reggelente. Az ugye egy tök természetes dolog, hogy amikor az ember túl sokat eszik, iszik, vagy a nagy mennyiségben elfogyasztott szotyoládé mag olajai csavarják az ember beleit, akkor rosszakat lehet álmodni. A legtöbb ember ezt elintézi egy jól eső szellentéssel, vagy ki kínlódja magát a budi magányában, de Orbán nem! Kinyilatkozásait hallva, olvasva, fejedhez kapsz, hogy ez az ember már ébren is álmodik ráadásul rosszakat, ami nem lenne gond, ha ezeket a vízióit nem akarná rákényszeríteni egy egész országra. Értem én, a háborús retorika fontos ahhoz, hogy megmaradjon az “éberség NERtársak”, de lassan olyanbá kezd kinézni az orbáni világkép, mintha Magyarország egy posztapokaliptikus film helyszíne lenne.
Giovanni Alba
@Philip Marlowe: ma, 14:42
Velő Fülöp most aztán jól megmondtad! Felfogtad, hogy itt most éppen ukrán állampolgárokról van szó?
Olyan sötét van a fejedben, mint a kisvakond belső zsebében.
balos
@Giovanni Alba: Ez így nem pontos,mert a kisvakond vak a világosban,a pöcs marlo pedig a geci seggéből nézi a belet kelet felé!
Giovanni Alba
@Philip Marlowe: ma, 15:44
Én értem baromarc, és te érted? Mi az hogy nem engedik hozzájuk az ukrán konzult? Ha is, akkor is, de ukrán állampolgárok. Fel tudod te ezt fogni? Az ukránoknak joguk van tudni kik ők, hogyan kerültek ide, mi a jelenlegi státuszuk. Talán lehetővé kellene tenni a családjukkal is a kapcsolattartást.
Csak úgy mellékesen, ismered Lew Archert?
gina
OV nem csak a magyaroké de a világ legaljasabb szemete, lójjék már ki !!!
gina
Gulyés Gergely, tompitani ???, ez a kis buzi hörcsög srmmit nem tud csak csúszik nyáladzva OV segge alól hahahahah
Pálinkás Pál
@Maccska: szerintem meg veletek,oroszbuzi csürhe...
terlasz
@m73: Pl. most is dolgozik ez a jóember, alamizsnáért. Az esti altató kannásborra elég. ;)
ómió
Ja, hogy itt efftársilag az ukrán hazudozás a "gyomros"...!
Yoda69
Csak a vak nem latja, hogy orban ezzel a huzassal is politikai toket akart kovacsolni, csak kicsit balul sult el. Egyertelmu, hogy be kellett volna vonnia az Ukran kormanyt abban a pillanatban, amikor a foglyok atvetelere valo felkerest megkapta puttyantol. Nem ezt tette, hanem teccelegni akart megmento fenyeben, es ezzel beavatkozott a ket fel haborujaba.
Ennyit a bekepartisagarol.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.