Nőtt itthon a munkanélküliek száma, miközben új állást legalább kilenc hónap után találtak az álláskeresők. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közben ünnepel, és közölte, hogy a kormány megvédte a munkahelyeket.

KSH: 3,8 százalék volt a munkanélküliségi ráta májusban

A munkanélküliek száma májusban 186 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,8 százalék volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A jelentés szerint a 2023. március-májusi időszakban a 15-74 éves munkanélküliek száma 27 ezerrel, 191 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal, 3,9 százalékra nőtt.

A férfiak körében a munkanélküliek száma 104 ezer volt, munkanélküliségi rátájuk 0,4 százalékponttal, 4,0 százalékra emelkedett, a nőknél a munkanélküliek száma 88 ezer volt, munkanélküliségi rátájuk 0,7 százalékponttal, 3,8 százalékra nőtt.

A 15-24 éves munkanélküliek száma 36 ezer, munkanélküliségi rátájuk 12,0 százalék volt, a KSH adatai szerint az összes munkanélküli 18,7 százaléka ebből a korcsoportból került ki.

A 25-54 éves korosztály munkanélküliségi rátája 0,5 százalékponttal, 3,5 százalékra nőtt, míg az 55-74 éveseké nem változott, 3,1 százalék volt.

A munkakeresés átlagos időtartama 9,7 hónap volt, a munkanélküliek 36,3 százaléka legalább egy éve keresett állást.

Május végén a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma az egy évvel korábbihoz képest 2,1 százalékkal, 229 ezer főre csökkent – olvasható a KSH gyorsjelentésében.

Miközben nőtt a munkanélküliség Magyarországon és csak hosszú hónapok alatt lehet itthon jó állást találni, a kormány diadalittasan ünnepli  magát

Fotó: Pixabay cco

KSH: 4 millió 713 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma májusban

Májusban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 713 ezer fő volt, 26 ezerrel több, mint egy éve

- közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A 2023. március-májusi időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 10 ezerrel több, 4 millió 704 ezer volt. Míg a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 14 ezerrel, a külföldön dolgozóké pedig 5 ezerrel nőtt, addig a közfoglalkoztatottaké 9 ezerrel csökkent a KSH gyorstájékoztatója szerint.

A 15-64 évesek közül 4 millió 588 ezren minősültek foglalkoztatottnak, a korcsoportra jellemző foglalkoztatási ráta 74,5 százalék volt március-májusban. A férfiaknál a foglalkoztatottak létszáma lényegében nem változott, 2 millió 428 ezret tett ki, foglalkoztatási rátájuk 78,8 százalék volt. A nők esetében a foglalkoztatottak létszáma 2 millió 161 ezer volt, a foglalkoztatási ráta 0,4 százalékponttal, 70,2 százalékra emelkedett – közölte a statisztikai hivatal.

A fiatalok (15-24 éves) korcsoportjában a foglalkoztatottak száma 262 ezer volt, foglalkoztatási rátájuk 0,4 százalékponttal, 26,6 százalékra csökkent.

Az úgynevezett legjobb munkavállalási korú (25-54 éves) népesség körében a foglalkoztatási ráta 0,5 százalékponttal, 87,8 százalékra mérséklődött, míg az idősebb (55-64 éves) korosztályban 3,6 százalékponttal, 68,5 százalékra nőtt a KSH jelentése szerint.

Czomba Sándor: a kormány megvédte a munkahelyeket, egyre többen dolgoznak, a munkanélküliség csökken

A kormány megvédte a munkahelyeket, egyre többen dolgoznak, a munkanélküliség csökken

- közölte Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a tárca pénteki közleménye szerint.

A kormány a háború és szankciók sújtotta nehéz gazdasági helyzetben is megvédte a munkahelyeket, éves alapon 26 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma, így 2023 májusában már 4 millió 714 ezren dolgoztak: 2010 óta 1 millióval dolgoznak többen, miközben a munkanélküliségi ráta 3,8 százalékra csökkent.

A munkanélküliek száma 2010 májusához képest 286 ezerrel mérséklődött, Debrecen és Szolnok összlakosságával egyenértékű számban csökkent – írják a közleményben.

A szaktárca hangsúlyozta: a kormány célja, hogy fenntartsa a dinamikus gazdasági növekedést, megvédje a munkahelyeket, a családokat és a magas beruházási aktivitást. Ennek érdekében 2030-ig 500 ezerrel szükséges növelni a foglalkoztatottak számát, ezt szolgálja a nemrégiben elfogadott, vendégmunkásokra vonatkozó törvény is.

A kormány határozott elvi döntése szerint külföldi munkaerő alkalmazására csak akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek.

A vállalkozások stabilitása és a munkahelyek megvédése érdekében a kormány gazdaságvédelmi akciótervet fogadott el, ami árplafont vezet be egyes szektorokban az áramárra vonatkozóan, valamint lehetővé teszi, hogy a gyógyszerforgalmazók, beruházásaikat figyelembe véve, leírják az extraprofitjuk felét – emelték ki a közleményben.

Forrás: MTI

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

drrotf
Nincs itt semmi látni való!Viktor újra produkálta a szokásos minőségű védelmét, hogy abba mindenki belepusztul!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
drrotf
Nincs itt semmi látni való!Viktor újra produkálta a szokásos minőségű védelmét, hogy abba mindenki belepusztul!
jáger laszló
Nőtt a dolgozók száma
azt jelenti,hogy nőtt az adófizetők száma!!
Ez nem jelenti azt,hogy mindenki 8 órában dolgozik heti 40 órát MO-on!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
izéke
@KisTehen: gondolom te is ott fogsz dolgozni 200nettóért,vagy csak kérődzöl tovább?
csak úgy....
@KisTehen: itt, -már mint a propelleren? nagy terveid vannak magaddal,persze a tehenek nem álmodoznak, ök csak kérödznek! :)
boci, téged ezért itt valaki valóban fizet? - ritka nagy idióta lehet...
drrotf
Most amikor nő a munkanélküliek száma most hoz be O.Viktor tízezer filippínót vendégmunkásnak?Mi lenne ha a most munkanélkülivé váló, vagy már régen munka nélkül tengődőeket alkalmaznák ezek a külföldi cégek, természetesen nem 200 ezer forintért, ami alacsonyabb még a minimálbérnél is, hanem azon a béren legalább amit most a KSH kimutat, ami nettó 386 ezer forint?Megbántanánk ezeket a csodálatosan erős és rendes cégeket ,hogy a magyar átlag bért fizettetnénk velük, már csak ezért hogy ne rontsák a magyarok átlag bérét, és emeljék az alacsonyan keresők lehetőség a jobb munkabérre?
kereső
Az összesitett adatoknál mi az a 15-74 éves korosztály vizsgálat? A nyugdijkorhatár egységesen 65 év. Nem a 15-65, ill. a 25-64 éves korosztály vizsgálat lenne a mérvadó?

Az álláskeresési járadék idejének meghosszabbitása lenne indokolt- jelenlég 3 hónap. Ennyi idő alatt munkát nem sokan találnak.
csak úgy....
@Philip Marlowe: ha téged mint magyart nem tudnak alkalmazni semmire, akkor az hiányként jelentkezi! - helyetted kényszerül szegény 0rbán filippinókat behozni, - érted végre!? :)
izéke
@kereső: eleve 16 évig iskolaköteles lenne a gyerek,szóval akkor gyerekmunka van az országban vagy mi? Az nem illegális? Nem keverendő a diákmunkával,mielőtt valaki belekötne.
csak úgy....
@m73: te pécsi ? akkor ha kérhetlek kevesebbet káromkodj,ill. csak nagyon szüksége esetekben! :) - pécs ...,a kultúra valamikori fövárosa...,mit is kereshetett akkoriban a fideszes röpülj páva...
kereső
@izéke: Na, ez az. érdemes lenne akkor mellé tenni a ksh-nak -ha van ilyen kimutatás, hogy 16 éve kor előtt hányan fejezik be a tanulmányaikat, és hányan vannak akik nem végezték el az általános iskola 8 osztályát. Mert mit kezd a munkaerőpiacon az a fiatal, aki arra nem volt képes, hogy elvégezze az általános iskolát. Ez a 21. század- már kubikos sem kell.
Macskaszem
Én elhiszem, hogy van munkahely az aksigyárakban, de ki a fasz akar ilyen pusztító helyen dolgozni?
Aki tanult valamit, az nem ragad le ilyen szar helyen, hanem addig megy míg nem talál valami normális munkát, még akkor is, ha erre rohadtul kevés az a 3 hónap.
Egy élete van mindenkinek, és nem mindenki akarja feláldozni az aksigyártás oltárán.
Eladott Ország
Ennél kisebb váslóerő már csak Bulgáriában van. A kipcsak-dakota egy évtized alatt Európa Bangladesét csinált az országból! Ehhez elmebeteg baromnak kell lenni aki ezt ünnepli. Tovább lesz majd munkahely 195 ezer nettó jó kemény magyar forintért ( 20%-os éves infláció mellett) , a gombamódra épülő akkumulátorgyárakban és még rákos megbetegedést is adnak hozzá. Amikor egy terápiás kutya először lát fideszest.
uploads.disquscdn.com/images/031e48e11ab688613b5da557a3d13e6568dc3ecb24ab80e36e804df14e7812e2.jpg?w=800&h=962
csak úgy....
@kereső: no de mivel lehetne ösztönözni az értelmes de csóró fiatalokat a tudás szomjára,mikor látják ,hogy a fidesz körül ott lebzselnek,dözsölnek a gyözike és shikari kategoriás fideszes szellemi óriások?
csak úgy....
@sgl: nem kell nekik beismerni,hiszen az többnyire látványos!
- az sokkal érthetetlenebb,hogy a kukák miért ragaszkodnak hozzájuk.
csak úgy....
@sgl: a hit nem tényeken és érzelmi alapon müködik, pld. szt. istván is csak a magyarok butaságára vagy értelmére tudott apellálni...
szt. istván értelmesebb ember volt,mint ez a mostani nem európai fölkapaszkodott döbrögi,aki harácsol mint a mongol hordák,közben játsza a jászolba született kisjézust...
csak úgy....
@csak úgy...: kihagytam,hogy sokkal becsületesebb is...,persze ö nem egy fölkapaszkodott pondró volt...
szaboria1
@kereső: A KSH már semmit sem ér úgy csavarják a kimutatást ahogy a Viktorka szeretné. Mióta számít az egynapos foglalkoztatás?
ómió
Bizony, ez a "NER" még "rádolgozhatna", hogy "beérje" Böszme efftársék 12,5%-os munkanélküliségét!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.