Szeptemberben 12,2 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, a járműüzemanyagok ára jelentősen emelkedett, az élelmiszereké csökkent augusztushoz viszonyítva. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,4 százalékkal nőttek, ezen belül az élelmiszerek 0,2 százalékkal olcsóbbak lettek – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Újabb pofon a magyaroknak:  Szeptemberben 12,2 százalékkal nőttek az árak

Egy év alatt az élelmiszerek ára 15,2 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább a cukoré (61,3 százalék), a csokoládé és kakaóé (26,1 százalék), a büféáruké (26,0 százalék) és az alkoholmentes üdítőitaloké (24,0 százalék). A termékcsoporton belül a liszt ára 13,9, a margariné 1,2 százalékkal csökkent.

A háztartási energia 14,6 százalékkal került kevesebbe, ezen belül a vezetékes gázért 33,5, az elektromos energiáért 3,2 százalékkal kevesebbet, a tűzifáért 18,7, a palackos gázért 9,7 százalékkal többet kellett fizetni.

A jelentés kiemelte: a járműüzemanyagok ára 35,4 százalékkal nőtt. A szolgáltatások 13,6 százalékkal drágultak, ezen belül az autópálya-használat, gépkocsikölcsönzés, parkolás 22,2, az üdülési szolgáltatás 20,2, a sport- és múzeumi belépők 17,5, a járműjavítás és -karbantartás 16,9 százalékkal többe, az utazás munkahelyre, iskolába 21,7 százalékkal kevesebbe került.

A szeszes italok ára 15,5, a dohányáruké 10,1 százalékkal nőtt.

A tartós fogyasztási cikkekért 1,5, ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 9,8, a fűtő- és főzőberendezésekért 7,7, az új személygépkocsikért 7,0, a szobabútorokért 4,1 százalékkal kellett többet fizetni, a használt személygépkocsikért 8,5 százalékkal kevesebbet. Az állateledelek ára 30,6, a mosó- és tisztítószereké 25,6, a testápolási cikkeké 13,0 a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 6,4 százalékkal magasabb lett.

Augusztushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerek ára átlagosan 0,2 százalékkal mérséklődött, ezen belül a liszt 3,4, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 3,0, a cukor és a száraztészta 2,6-2,6, a tojás 2,0, a margarin 1,8, a tejtermékek 1,7, a tej 1,5 százalékkal kevesebbe, az alkoholmentes üdítőitalok 2,4, a gyümölcs- és zöldséglé 0,9, a sertéshús 0,8 százalékkal többe került.

A járműüzemanyagok ára 3,3 százalékkal nőtt. A ruházkodási cikkekért 1,8, a háztartási energiáért 1,0 százalékkal többet kellett fizetni, ez utóbbin belül a tűzifa 7,7 százalékkal drágult, míg a vezetékes gáz ára nem változott – közölte a KSH.

Forrás: MTI

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
Az orbáni-áremelések és az orbáni-infláció képtelen lenyugodni.
Minden esetre a sajátjaik is kezdenek rácsodálkozni a dolgokra, még ha qrva későn is.
Macskaszem
@KisTehen: A hülyéknek illetve a marháknak remek hír, hogy 12,2 %-al nőttek az árak. És ez is erősen kozmetikázva van.
ómió
Makacsok, ám, ezek az "efftársi szankciók"!
jáger laszló
Infláció!!??
Szinte már semmii!!
12,3%
ezt már röhögve kibírjuk ebben az évben!???
Hiszen + szoktuk!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
namihami
-Halló, KSH? Mennyi most az infláció?
-Mennyi legyen, Orbán Ú
-12.%!
-Hopp, most jött ki, w
simmering73
Alkoholmente üdítők 24%? Érdekes, amit én fogyasztok annak 100%-kal ment fel az ára.
simmering73
@KisTehen: Párját ritkítóan hülye vagy. Mint az ómió. Netán rokonok vagytok?
kereső
Ahhoz, hogy az orbánék által kiszámolt 2023-as átlag infláció meglegyen-18,5% (ez nem a nyugdijas infláció), ahhoz a szeptemberi inflációs rátának 10,7 %-nak kellet volna lennie.
Aminek meg "örülni" kellene, hogy a 2022-es szeptember havi:20,1%(bázis) inflációra még rárakódott a 12 %. . Hurrá!!
Yoda69
Mintha azt harsogta volna a fideSSes papagaj kommando, hogy ev vegere 1 szamjegyu lesz az inflacio. Ezzel szemben meg boven 10 folott vagyunk, es az eves atlagos se lesz nagyon 15 alatt.
Nem kellene ezert valakinek vegre vallalni a felelosseget, hogy magyarok millioit szegenyitik el, es a fizetesek, nyugdijak realerteke 5-10%-kal csokken evente?
rakitics41
A nagy Pénteki Bejelentő , ÓViktor a múlt héten azt nyilatkozta a rádióban hogy legyőztük az inflációt!Már akkor gyanakodtam hogy ennek még a fele sem lehet igaz, mert a piacon és a nagy áruházakban semmiféle árcsökkenést nem éreztem , a jövedelmem meg nem változott, s ekkor úgy gondoltam, hogy ez az Orbán megint átakart vágni, de a piac az rögtön kijózanított.Most meg az jelenik meg ebben a hírmondóban hogy 12%-nál nagyobb volt szeptemberben a drágulás az országban!Kérdezem hogy "Mi van itt , kupleráj?Senki nem mond igazat, mindenki csak szépítgeti a gazdasági helyzetünket?Minek? Az ember kilép az utcára és rögtön szembe jön a valóság, és azt ordibálja a füledbe,hogy Viktor már megint hazudott , át akarta vágni a népet!Még jó hogy vannak akik megírják a valóságot és még vannak akik tájékozódnak és nem engedik magukat becsapni!
szegfue
@KisTehen: 9:45 Vastapsot édemel! Az élelmiszerek 0,2 %-kal csökkentek, ami azt jelenti, hogy 10.000 forintonként 20 Ft-tal!
Mást nem igazán érdemes nézni, mert nincs szükségünk minden nap pl. betonkeverőre, mosógépre, szőnyegre, vagyis tartós fogyasztási cikkre, viszont élelmiszerre igen.
Béla333
A hír hallatán a hülyemagyar maffiahívők kitörő örömmel éljenezni kezdtek.
Hiszen a hülyemagyarok örülnek mindennek, amit a maffia csapatuk tesz.
Néro2
És és?
Jó van ez így.
Me ugyi ha a gyúúúcsány lenne már rég éhenfagyott volna mindenki mint ahogy nyugaton már régen ahúúúgy mondá az Ó-rigó.
Naugye !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.