A hideg időjárás miatt hétfő este 8 órától léptetik életbe az úgynevezett vörös kódot, ami azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása – jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Rettentő hideg lesz Magyarországon, életbe léptetik a vörös kódot
Fotó: MTI/Kovács Attila

Fülöp Attila közölte: az intézkedés előreláthatólag szombat reggel 8 óráig lesz érvényben.

Az államtitkár kiemelte: a vörös kód ideje alatt bármilyen szociális intézmény – fenntartótól és ellátotti körtől függetlenül – köteles befogadni a bajba jutott embereket.

Kitért arra, hogy a meteorológiai szolgálat az elkövetkező éjszakákra néhány helyen mínusz 10 Celsius-fok körüli hőmérsékletet prognosztizált, ilyen időben életveszélyes lehet, ha valaki hosszabb ideig az utcán tartózkodik.

Fülöp Attila elmondta, a hajléktalanellátóknál van férőhely, jelenleg a budapesti ellátók kihasználtsága 76, az országos hálózaté pedig 80 százalékos.

Az államtitkár arra kér mindenkit, hogy aki bajba jutott embert lát, értesítse a hajléktalanellátók diszpécserszolgálatát. A telefonszámok megtalálhatók a kormányzati felületeken – tette hozzá.

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
Sárga lesz az,mert a kinai aksi avval működik!
simmering73
Rettenrtő hideg? Hahaha. Ez a Nemzethy Jósda humoros lesz.
division
@simmering73: Az utóbbi évekhez, de főleg az idei télhez képest lesz nagyon hideg, ezt hozzá kellett volna tenni. Szombaton meg vasárnap még +15 fok volt, ahhoz képest a -10 nyilván hideg.
simmering73
@division: A hiteles meteorológiai tájékoztatás már évekkel ezelőtt megszűnt. Amikor még volt normális előrejelzés, akkor ez kb így hangzott volna. Éjszaka az országban -2 -7 fok várható, de a hegyvidéki területeken, a szélvédett völgyekben -10-15 fokig süllyed a levegő hőmérséklete. Ez korrekt tájékoztatás és nincs vörös riasztás. Helyette mi van? Beszaratása az embereknek: éjszak -2 -15 fok lesz, mind meghaltok. Na ez az én problémám. Meg talán az, hogy amatőr meteorológus vagyok és nagyon zavar az ilyen pongyola fogalmazás.Szegény Vissy Károly forog a sírjában.
division
@simmering73: Ez az egyszerűbb megoldás, éppen olyan, mint kiadni egy egész országra a piros riasztás jégeső miatt, ami miatt ki sem mersz mozdulni otthonról, aztán jó ha esik egy kis sávban. Igazság szerint nem tudják két napra előre megmondani mi várható. Jó, most egyértelmű hogy lesz egy kis tél, bár hó nélkül ez sem lesz az igazi. Végig napos időt jeleznek elő.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.