A jogállamiságot és európai demokráciát ígérő Donald Tusk és baloldali szövetségesei tavaly decemberben vették át Lengyelország kormányzását, s azóta sorra hoznak alkotmány-, illetve törvénysértő döntéseket, melyek közül kiemelkedik a közmédia erőszakos elfoglalása – írta Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerdán közzétett Facebook-bejegyzésében.

Miközben Orbánék kegyvesztettek lettek Lengyelországban, gőzerővel támadják a Tusk-kormányt

Szikra Levente szerint a legfelháborítóbb, hogy kedden "olyan ellenzéki képviselőket tartóztattak le, akiket Andrzej Duda köztársasági elnök korábban kegyelemben részesített. Ezzel a kormány semmibe vette az alkotmánybíróság döntését is, amely szerint az elnöki vétó jogszerű és érvényes". A "letartóztatás módja is törvénybe ütközött, mert az elnöki hivatalból annak engedélye nélkül vitték el a képviselőket a rendőrök". Jogállamban az államfői hivatalban nem lehet csak úgy rendőri intézkedést foganatosítani. Ez biztosítja, hogy a kormány az általa irányított rendőrséggel ne fenyegethesse az elnököt.

Tusk számára azonban a jogállam semmit sem jelent

- fogalmazott Szikra Levente.

Magyarországon a baloldal szintén arra készült 2022-ben, hogy jogsértő módon megváltoztatja az ország berendezkedését – tette hozzá.

Lengyelországban sajnos meg is valósult, hogy a jogállamot hirdető baloldali és liberális politikusok hatalomra kerülve lebontják a jogállamot. Az Európai Unióban példátlan, hogy ennyire látványosan, ilyen durva és erőszakos módszerekkel szegje meg a jogszabályokat egy kormány – írta a szakértő.

"Brüsszel sokatmondó hallgatása" újabb bizonyíték arra, hogy komolytalan minden "jogállamisági" vizsgálat, azokat kizárólag a jobboldali kormányok elleni politikai zsarolóeszközként használják. Ha pedig elvbarátaik – szemben a hamisan vádolt jobboldallal – valóban rombolják a jogállamot, azt tétlenül nézik.

Kiállunk lengyel barátaink mellett, és elítéljük a Tusk-kormány jogellenes lépéseit

- fogalmazott Facebook-bejegyzésében Szikra Levente.

Forrás: MTI

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
@qunta: :):):):) Talán a húgod ez szikra fiú,,vagy a barátnőd,,hogy ennyire a szívedre vetted a kérdésemet..? :):)
Ezodabasz
@Clavigo: :)))quntaőrnagy tökhülyék, sebaj,kellenek nagyon!
balos
Hát ilyen amikor a geciék nem szólnak bele 1 másik ország belügyeibe és elvárják,hogy leszarják őket ezért!Ahogy az itten a fideSSes vármegyei uraik kedvére szaré húgyér kultúrhát terjesztenek!
qunta
@Clavigo: nem vettem a szívemre 1általán, emiatt nem megyek a dunának. Csak rühellem a bunkókat
Clavigo
@qunta: Akkor kevesebbet nézegesd magadat tükörben... Nem fogsz utálkozni reggeltől estig..
qunta
@Clavigo: én talán nárcisztikus vagyok, te +szimplán hülye

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.