Zsiday Viktor szerint a költségvetési helyzet az évtized első éveiben legalább olyan rossz lett, mint 2006-ban, a Gyurcsány-korszak mélypontján .

Tavaly az első három negyedév adatai alapján 1363 milliárd forinttal, GDP-arányosan 2,1 százalékponttal rosszabbul teljesített a költségvetés, mint egy évvel korábban. A befektetési szakember szerint a Medgyessy-Gyurcsány kormányok fiskális felelőtlensége után a költségvetés az Orbán-kormányok alatt viszonylag fegyelmezett volt 2016-ig, de 2017-19-re már elveszett a korábbi óvatosság, és nőtt a hiány. Zsiday Viktor szerint az igazi ütést az elmúlt 4 év vitte be: 2020-23 között borzasztóan megugrott a deficit.

Visszajutottunk a 2006-os szintekre – sőt inkább alá

- véli a közgazdász.

A befektető szerint egyértelműen Nagy Márton a magyar gazdaságpolitika tótumfaktuma, Madár István pedig úgy véli, a kormányzat nem ura a költségvetésnek.

Azt látom az utóbbi években, a magyar politikában is, hogy el szokták mondani, mit csinálnak. Orbán Viktor is el szokta mondani, mit fog csinálni. A Nemzetgazdasági Minisztérium is elmondja, mit akar csinálni. Teljes mértékben elhiszem, hogy azt csinálják, amit mondanak. És ebből a szempontból egyértelmű, mi a kormányzati politika, s az is teljesen egyértelmű, hogy Nagy Márton irányítja a gazdaságpolitikát, ő a tótumfaktum

– mondta Zsiday Viktor, aki Madár Istvánnal, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzőjével vendégeskedett a lap Checklist című podcastjának szombati különkiadásában.

"Szerintem tökre veszélyben vagyunk" – Keményen nekiment a kormány gazdaságpolitikájának Zsiday Viktor

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány Szuverenitás című konferenciáján a Várkert Bazárban 2023. november 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd

A Citadella Alap portfóliókezelője részletezte, hogy Nagy Mártonnak az az elmélete, hogy magasnyomású gazdaságpolitikát kell folytatni, ami azt jelenti, hogy a költségvetés segítse a gazdasági szereplőket, adjunk olcsó hiteleket, pörgessük a növekedést, az infláció pedig inkább másodlagos fontosságú tényező. Zsiday szerint ez nagyon fontos változás, és egyre inkább ezen az úton megyünk, kivéve olyankor, ha valamiféle külsős sokk megállít minket és egy fél lépést hátra kell tennünk.

Madár szerint a kormányzat nem ura a költségvetésnek. Ugyanakkor kiemelte, hogy a körülmények különböznek attól a 2006-2010-es időszaktól.

Zsiday rámutatott, hogy a probléma az ilyen kitettségekkel az, hogy a sokkokat nem látjuk előre. S ha például nagy a költségvetési hiány, akkor valószínű, hogy ki kell igazítani. Ez azonban általában fékezi a gazdasági növekedést, s növeli a munkanélküliséget. Így lehet belefutni a recesszióba: elvégre válság idején kényszerülnek olyan lépésekre, amelyek növelik annak a negatív hatásait, mélyítik a recessziót. Mint Zsiday összegzett:

Szerintem tökre veszélyben vagyunk.

Rámutatott, attól, hogy esetleg a környező országokban is nagy a költségvetés hiánya, abból nem következik, hogy nem lehet egyszerre mindenkinek rossz. Azt is elmondta, szerinte a költségvetésben sok olyan tétel van, aminek kezelésével rendbe lehetne tenni a büdzsét anélkül, hogy az érdemi negatív hatással lenne a gazdasági kilátásokra. Ilyen a sport- vagy az egyházi támogatások esetleges racionalizálása is.

Forrás: 24.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
"a kormányzat nem ura a költségvetésnek"
Nem is. Csak kizárólag a hazug otromba kománypropaganda urai.
Hahó ellenzék...éltek még???
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jáger laszló
Majd év közben +jön az eszük!!
Addig beszélnek össze,vissza..
csak ennyi
barátilag
J.L.
rücsü41
Nagy Marci és Varga urak most mondtak nem rég dicshimnuszokat a gazdaságunkról, hogy legyőztük az inflációt, igaz hogy sok az államadósság, de a sok beruházással ezt a problémát is megoldjuk, és most már a felzárkózás jön, s erre jönnek ezek a független közgazdászok , és belerondítanak, hogy finoman fejezzem ki magam az egész elképzelésbe, és elmondják hogy a 2006-o év körüli nagy gazdasági visszaesésben, gödörben vagyunk. Úgy látom hogy a mi "okos" vezetőink a gazdasági intézkedéseket azért teszik ,hogy a gazdaság ne betegeskedjen , jobban érezze magát, és nem pedig azért hogy az emberek jobban és még jobban éljenek, noha a normális ember azt gondolná, hogy az emberek életnek a javulása a cél, a gazdaság jobb működése pedig csak egy eszköz a cél elérése érdekében.De azt is tudni kell, hogy a gazdaság jobb működése csak az egyik alapja a jobb életnek, ehhez szükséges egy jobb egészségügy, szociálpolitika, oktatás, az emberek művelődésének , a kultúrájának elősegítés, jog és élet biztonság, stb ,stb.Ki hallotta mostanában azt hogy kiadta a kormány az új jelszót, hogy "Éljenek az emberek jobban mint tavaly éltek, s ezért dolgozik,a kormány!Senki nem mondott ilyent, s ez meg is látszik az emberek életén, hogy a lakosság 50%-a létminimum alatt él , és semmi kilátása nincs a jobb életre!
Horizont
"a kormányzat nem ura a költségvetésnek"
Nem is. Csak kizárólag a hazug otromba kománypropaganda urai.
Hahó ellenzék...éltek még???
Nessy
@rücsü41:Pártunk és kormányunk mesélésben túltesz már Háry Jánoson!
Horizont
@Maccska: Csintalan utoljára fideszes volt. Még ezt se tudod?
Csizmás Kond
Egyre több az mindentudó. Sorra jelentkeznek, hogy mit kell csinálni, mit kéne csinálni, azt hogy kéne csinálni de ha jól utánanézel hogy aki mondja az mit csinál kiderül hogy csak a szája jár.
Horizont
@Csizmás Kond: Bizony, bizony az összes politikus ilyen orbánnal az élen.
Csizmás Kond
@Horizont: Tudod milyen a 2024-es szex ?...csak igennel vagy nemmel lehet válaszolni...
colibri
Lényeg a lényeg! Szerintem is veszélyben vagyunk.
Horizont
@Csizmás Kond: Most ez hogy jön a témához?
Csizmás Kond
@Horizont: ...tudod vagy nem tudod...?
telegdilaci
@Horizont:Valamiért most Kósa és Kövér elvtárs is kussban vannak,nem vísítanak,hogy csődben van az Ország ahogy 2010-ben tették holott sokkal jobb helyzetben vették át a kormánt Bajnaitól mint amilyenben mos van!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.