Miután kizárták Magyarországot a Horizont programból, a kormány megcsinálta a HU-rizont programot. Erre reagált Pálinkás József, aki szerint értelmetlen pénzkidobás a HU-rizont.

Magyarországot a jogállami mechanizmus miatt gyakorlatilag kizárták a Horizont nevű uniós kutatási programból. Mindezt azért, mert a mechanizmus a Magyarországnak járó pénzek egy részének befagyasztása mellett megtiltotta, hogy uniós szervek szerződést kössenek magyar közérdekű vagyonkezelő alapítványokkal, ugyanis az EU szerint ezekkel számos probléma van. Márpedig az egyetemek és kutatóintézetek nagy része ilyen modellben működik. A Horizont egyébként annyira népszerű, hogy az EU-n kívülről is csatlakoznak hozzá, legutóbb pont Nagy-Britannia. A magyar kormány a kizárás után jelentette be, hogy megcsinálják a HU-rizont programot a nemzetközi kutatási együttműködések erősítésére.

Pálinkás József: Értelmetlen pénzkidobás a HU-rizont

Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár múlt pénteken bejelentette: a kormány HU-rizont néven indít saját nemzetközi kutatási programot a Horizontból kizárt modellváltó egyetemeknek.

Az Európai Unió pénzügyminiszteri tanácsa 2022. decemberben az Európai Bizottság javaslatára döntött úgy, hogy összeférhetetlenségi problémák miatt kizárja az Erasmus+ és a Horizont Európa programokból azt a 21 magyar egyetemet, amelyek az elmúlt években alapítványi fenntartásúvá váltak, az alapítványok kuratóriumaiban ugyanis több kormánypolitikus és kormányközeli személy kapott helyet. Bár a miniszterek, államtitkárok EU-s nyomásra végül távoztak az egyetemek éléről, az intézmények szakmai és gazdálkodási függetlenségének ügyében továbbra is maradtak nyitott kérdések.

Nem hiszem, hogy neves kutatók, kutatóhelyek vállalnák, hogy részt vegyenek ebben a programban

– nyilatkozta a Népszavának az MTA volt elnöke és rendes tagja, Pálinkás József. Pálinkás szerint értelmetlen pénzkidobás a HU-rizont, amit össze sem lehet hasonlítani az uniós Horizont programmal. Attól, hogy félig-meddig plagizálják a nevét és pályázatokat írnak ki, ez messze nem ugyanaz.

Azt a nemzetközi kutatási együttműködést, hálózatot, amit az EU összes tagországa együtt épített fel, mi nem tudjuk egyedül újraalkotni, ez egy teljesen irracionális elképzelés

– fogalmazott.

Pálinkás József keményen nekiment a kormány HU-rizont programjának: "Nem hiszem, hogy neves kutatók vállalnák, hogy részt vegyenek ebben"

Pálinkás József. Fotó: MTI Fotó: Soós Lajos

Az MTA korábbi elnöke szerint kétségtelen, hogy lesznek olyan külföldi kutatók, akik pályáznak majd ezekre a pénzekre, de azt szinte kizártnak tartja, hogy fontos és hasznos tudományos eredmények szülessenek. Hozzátette: legnagyobb sajnálatára az elmúlt időszakban érezhetően kialakult egyfajta általános szkepszis a magyar tudományos élettel szebben.

Képzeljük magunkat egy német kutatásvezető helyébe.

Azon fog gondolkodni, hogyan vonja be az uniós kizárás ellenére az érintett magyar intézmények bizonytalan helyzetű kutatóit egy kutatási konzorciumba? Nem.

Megoldja egy lengyel vagy egy román kutatócsoporttal, ahol nincsenek ilyen problémák

- vélekedett Pálinkás József.

HU-rizont program indul a nemzetközi kutatási együttműködések erősítésére

A magyar kutatás nemzetközi együttműködését elősegítő program indul HU-rizont néven, amelyre 2024-ben 8 milliárd forint áll rendelkezésre

- jelentette be múlt pénteken Budapesten Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára.

Hankó Balázs az Educatio Kiállításon kiemelte: a programból a magyar egyetemekkel partnerségben lévő külföldi egyetemek kutatási költségeit is finanszírozza a kormány.

Ha megpróbálnak minket bezárni, akkor nyitunk a világra, ezért indítottuk el a már most januárban pályázható nemzetközi csereprogramunkat, a Pannónia Programot és indítjuk el a magyar kutatók és a magyar kutatás nemzetközi együttműködését elősegítő HU-rizont programot idén 8 milliárd forint támogatással

- fogalmazott az államtitkár.

Hankó Balázs felidézte: 2023 a magyar tudomány, a magyar felsőoktatás sikereitől volt hangos, két kiváló kutatónk lett Nobel-díjas, Krausz Ferenc és Karikó Katalin. Emellett 12 hazai egyetem szerepel a világ egyetemeinek legjobb öt százalékában és meredeken emelkedik a magyar tudományos publikációk, közlemények száma is.

Kitért arra, hogy minden harmadik magyar tudományos közlemény nemzetközi együttműködésben készül. "Ezzel a V4-es országok közül a legjobban teljesítünk" – mondta, hozzátéve, hogy a fiatal kutatóknál, a doktoranduszoknál minden negyedik fiatal külföldi, nemzetközi doktori hallgató, ami "kicsivel" az OECD-átlag felett van.

"Azaz a magyar kutatás nemcsak eredményes, hanem a nemzetközi együttműködése is széleskörű" – hangsúlyozta.

Tájékoztatása szerint az új program azon nemzetközi kutatási együttműködéseket fogja továbbvinni magyar egyetemek pályázataival, amelyek a Neumann János Program három fókuszterületére – az egészséges életre, a digitalizációra és a zöldátállásra – koncentrálnak.

Az új program azonban nemcsak a magyar egyetemek kutatási költségeit fogja finanszírozni, hanem az európai és azon kívüli egyetemekét is. "Azaz kutatási partnernek hívja a nemzetközi egyetemeket abból a célból, hogy olyan kutatások szülessenek, amelyek nem öncélúak, hanem amelyek a magyar társadalom, gazdaság számára előnyösek" – tette hozzá az államtitkár.

Kiemelte, hogy a HU-rizont program mellett 6 milliárd forintot különítettek el annak támogatására, hogy nemzetközi kutatók Magyarországon folytathassák kutatásaikat.

Emellett idén is támogatják azokat az egyetemeket, amelyek a Horizont Európa programban nem kaptak támogatást. A tavaly rendelkezésre álló 5 milliárd forintból 12 egyetem 43 kutatását támogatták, ezt a programot viszik tovább ebben az évben is 5,4 milliárd forint keretösszegből.

"Összességében idén soha nem látott összeget, 24 milliárd forintot fordítunk arra, hogy a magyar kutatások nemzetközi együttműködéseit erősítsük" – hangsúlyozta Hankó Balázs.

Forrás: Népszava, 24.hu, MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Majd a Professzorok Batthyány Körének tagjai részt vesznek ezen. Legalább csinálnak is valamit a maffia imádaton kívül...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Felcsút-izon nem lesz?... Vagy legalább Vikkancs-izon?...
Béla333
Majd a Professzorok Batthyány Körének tagjai részt vesznek ezen. Legalább csinálnak is valamit a maffia imádaton kívül...
balos
@Qqberci: Nyugi a "mein csúti" steril mű már a kiadónál van!
Pálinkás Pál
" Karikó Katalin.".. mitől is " magyar nobel-díjas " ?...itthon csak a besúgásig jutott, most meg vastagon benne volt a covid hisztiben, erre aztán igazán büszkék lehettek...
csak úgy....
naív vagy pálinkás józsi, 0rbánnak csak a foci akadémiái fontosak,ahol neki tapsol még a leg butább labdaszedö is..., 0rbán lenéz benneteket mert nincs labdaérzéketek!
Csizmás Kond
...dehogy nem, miért ne lehetne ?...az amit a zunió alkotott azt ő fizeti és amit a Magyar Állam alkot azt az fizeti a többi meg csak részletkérdés.
Eladott Ország
A szavazóbarmok azt sem tudják mi az az egyetem, nemhogy azt, mi az Erasmus és a Horizont program, mire való. Az MCC-sek (foxi-maxi egyetem) meg mennek NER-elni a magyar adófizetők pénzén. Eddig az alapítványokba ültetett miniszterek, államtitkárok, párthű professzorok, kézilabdaedzők és hályogkovácsok össz agyi kapacitása arra volt elég, hogy széttárják a kezüket, “hát biztosan valami félreértés történt”. Sehol egy sorosbrüsszelmigráns? Ennél azért jobb műsor járna, ha már eltartjuk a pénzünkből. A fidesztöltelék szerint az Erasmus valami lipsi ármány. A neres gyerekek pedig amúgy is svájci magániskolákban tülekednek. Hol itt a probléma?!
division
@Pálinkás Pál: Még szerencse hogy nem te osztod a Nobel díjakat:-) Covid hiszti...Kár hogy még mindig itt tartasz.
Eladott Ország
Deutsch Tamás stadionüzemeltetést tanít a Milton Friedman Egyetemen , húsz évvel azután, hogy ráégett a beléptetőkapus botrány. Máris meg van mentve a magyar egyetemi oktatás. Nem kell EU-s pénz. Minek menne bárki külföldre tanulni, amikor ilyen kitűnő szakemberek jönnek hozzánk helybe. Különösen ajánlott a kokainos erszény herezacskó alá rejtésének technikáit begyakorolni Beléptetés II. tárgyból. Hihetetlen polihisztorok, „késő röneszánsz emberek délután négy óra") ülnek a fideszben! Nem csoda, hogy ök ott tartanak. Azért az a nemzet porszívójának nagyságát mutatja, hogy nem csak Grafit, de már Hofi is poént tudott csinálni egy Tompival kapcsolatos hírből, anélkül hogy azon bármit változtattak vagy eltúloztak volna. Lásd még: "Hurrá! Levizsgázott Deutsch Tamás!"
uploads.disquscdn.com/images/919bc3d4bfa9c0c1e85fc0b7c3c63fa887b87af5b617d37bdc270ec1089bb937.jpg
Ember most jöttem le a fáról...
uploads.disquscdn.com/images/93f17593599968d9ad6bdb621b90379bf445ed4ee3a34c1cec263d43112f62da.jpg
kereső
Az "ördög a részletekben lakozik". Egyetlen nyugati egyetem, egyetemi és akadémiai kutató központ sem fogja orbán viktor kedvéért kockáztatni azt, hogy kizárják az ET határozat értelmében akár az Erasmus+, akár a Horizont programokból, vagy az ECR pályázatokból. Tényleg ennyire sötét örbán, és az eu működését oly nagyon jól ismerő varga művésznő, és a legújabb favorit a bóka jános?
Pálinkás Pál
@division: ne kelljen mondanom,..mit osztanék a covidkamu kiötlőinek, végrehajtóinak...nofene...mintha te valami olyat makogtál volna hogy egyre " veszélyesebb " variánsok lesznek...azt nátha lett belőle ,ahogy mindig is mondtam..!
division
@Pálinkás Pál: Még lehetnek, ez bármikor változhat. Éppen elég volt a vuhani meg a delta, aminek az utóhatásaival a mai napig sokan küzdenek. Mennyi embernek ment el pl. végleg a szaglása, ízlelése, gyötrik napi fejfájások, nem múló köhögések, stb., és ezek még csak az enyhébb esetek, ugyanis akik belehaltak már ezeket sem érzik. Nem igazán rémlik egy olyan eset sem, hogy egy nátha miatt ne érezzen az ember ízeket, ne érezzen szagokat még 3 év után sem. Na de mindegy, olyan ez mint anyósom szokta mondani aki már 86 éves, hogy a cigaretta nem káros, csak mert ő már ennyi évet megélt, azt nem veszi figyelembe, hogy 100 - ból 1 talán ha ilyen. Ugyanez van a covidnál is, ami erősebben támadja meg a szervezetet mint egy nátha, és az oltások, a maszk, és a gének együttese képesek arra hogy megvédjék a gazdaszervezetet, vagy éppen hiábavaló az egész, de ez a három tényező legalább az esélyt megadta rá. Karikó vitába meg nem megyek bele egy olyan emberrel, akinek Gődény jelenti az "orvosszakma" csúcsát:-) Amúgy is ennyi volt részemről, nagyon sokan covidosak (főleg voltak) ezen a télen is (még az én gyerekeim is elkapták, ugye basztak az oltásokat szeptemberben behozni). Majd látjuk mit hoz a jövő, lehet a 3. világháború majd megold mindent, ez sincs kizárva.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.