Rétvári Bence közölte, átlagosan 32,2 százalékkal nő a tanárok és óvónők bére. Közben a PDSZ összesítése szerint a januári, átlagosan 32,2 százalékos bértömegnövelés ellenére a pedagógusok átlagfizetése továbbra is elmarad a diplomások átlagkeresetétől, annak még a 72 százalékát sem éri el. Szintén lesújtó hír, hogy egy pályakezdő pedagógus többet fog keresni, mint egy 20 éve a pályán levő egyetemi oktató.

Minden tanár és óvónő megkapta keddig a tájékoztatást az új megemelt béréről, amely átlagosan 32,2 százalékkal nő

- mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Rétvári Bence ünnepel, miközben a tanárok csalódtak: Sokuk bérét csak a fokozatukhoz tartozó minimumösszeggel emelték meg

Rétvári Bence felidézte, 2022 nyarán hozta nyilvánosságra a kormány azt a dokumentumot, amely rögzítette, hogy ha Magyarország hozzájut az uniós forrásokhoz, akkor a kabinet a diplomás átlagbér 80 százalékára emeli a pedagógusok bérét. Emellett tavaly elfogadták az új pedagógus-életpálya törvényt is.

Idén januárban Magyarország végre megkapta a neki járó forrásokat, így elhárult az utolsó akadály a tanári és óvónői béremelés elől – emelte ki az államtitkár.

Rétvári Bence közölte, keddig megkapta minden tanár és óvónő a tájékoztatást az új béréről. A tankerületi iskolákban dolgozók átlagosan 32,2 százalékos emelésről értesültek, az egyházi, alapítványi, önkormányzati fenntartású intézményeknél pedig szintén keddig kellett tájékoztatást kapniuk a pedagógusoknak, hogy náluk hogyan valósul meg a béremelés.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy tavaly és tavalyelőtt 10-10 százalékkal nőtt a pedagógusok bére, jövőre pedig 21 százalékkal emelkedik, így az idei emelést is beleszámítva összesen 93,3 százalékos az emelkedés, azaz négy év alatt majdnem a duplája lesz a pedagógusok fizetése.

A bérek legalsó határa a januári emelés után gyakornokok esetében 528 ezer forint, pedagógus I. fokozatban 538 ezer, pedagógus II. fokozatban 555 ezer, mesterpedagógusoknál 630 ezer, kutató-tanároknál pedig 750 ezer forint lesz – ismertette Rétvári Bence.

Azokban az intézményekben pedig, amelyekben a hátrányos helyzetű gyerekek aránya magasabb, további 20 százalékos bértöbbletet kapnak a pedagógusok – mondta.

Hozzátette, tavaly az átlagos pedagógusbér 508 ezer forint volt, most ez 672 ezer forintra nő.

Ez is segíti azt, hogy minél jobb képességű emberek válasszák a pedagóguspályát, hogy a tanárok megmaradjanak a pályán, és a gyerekek minél magasabb szintű oktatásban részesülhessenek

- hangoztatta Rétvári Bence.

A kormány a költségvetésben létrehozott egy 340 milliárd forintos pedagógusbér-emelési alapot, azaz ennyit fordít idén összesen a béremelésre – jegyezte meg.

Az államtitkár szólt arról is: kaptak jelzéseket az elmúlt napokban arról, hogy vannak helyek, ahol nem az átlagbért biztosítják, hanem csak a bérsáv alsó szintjére emelik meg a béreket. Ez nem helyes, az államkincstár pedig ellenőrizni fogja, hogy valóban béremelésre fordítják-e a kapott forrásokat

- jelentette ki Rétvári Bence.

Az államtitkár úgy fogalmazott, a baloldal már többszörösen megbukott, először akkor, amikor megszüntette a 13. havi fizetést, így elvett minden magyar pedagógustól egyhavi bért, valamint 15 ezer pedagógust "tett utcára". Ők voltak az egyetlenek, akik Magyarország történetében valaha csökkentették a pedagógusbéreket – mutatott rá.

Hozzátette, másodszor pedig akkor bukott meg a baloldal, amikor "az elmúlt években Brüsszelben mindent elkövetett, hogy megakadályozza a pedagógusok béremelését".

A tanárok többségének bérét csak a fokozatához tartozó minimumösszeggel emelték

A PDSZ-hez érkezett visszajelzések szerint többen bedőltek azoknak a híreknek, amik a pedagógusok átlagosan 32,2 százalékos béremeléséről szóltak, és azt várták, hogy fizetési kategóriáktól függetlenül ennyivel emelkedik majd a bérük. Pedig ahogy a Népszava is írja, a szakszervezetek többször is szóltak, hogy nem a bérek, hanem a fenntartók rendelkezésére álló bértömeg növekszik ilyen mértékben.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) összesítése szerint a januári, átlagosan 32,2 százalékos bértömegnövelés ellenére a pedagógusok átlagfizetése továbbra is elmarad a diplomások átlagkeresetétől, annak még a 72 százalékát sem éri el. A PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet a Népszavának azt mondta, a hozzájuk beérkezett eddigi adatok alapján a fizetések átlagosan bruttó 564,2 ezer forintra emelkedtek.

A lap szerint emiatt idén további bérkorrekcióra lesz szükség, miután a kormány azt vállalta, hogy a pedagógusok átlagbére 2024-ben eléri a diplomás-átlagkereset 71,8 százalékát. Márpedig a diplomás átlagbér 2024-re előzetesen számított összege bruttó 936 513 forint, vagyis a pedagógusok átlagbérének legalább bruttó 672 416 forintra kell emelkednie idén.

Egy pályakezdő pedagógus többet fog keresni, mint egy 20 éve a pályán levő egyetemi oktató

A közoktatásban dolgozó pedagógusok béremelésével az eddiginél is méltatlanabb helyzetbe kerülnek az állami egyetemi oktatók, akik egy részének még a 300 ezer nettót sem éri el a fizetése – írj a 444.hu.

Egy gyakornok besorolású, kezdő tanár bruttó 528 ezer forintot fog keresni, ami nettóban 351,1 ezer forintot jelent. Tehát ad absurdum az is elképzelhető, hogy ha én a héten leállamvizsgáztatok valakit, és ő februártól elkezd tanítani egy középiskolában, akkor többet fog keresni, mint én doktorival, habilitációval, 20 év felsőoktatási gyakorlattal, 5-6 idegen nyelv ismeretével

- mondja a 444-nek az ELTE BTK egyik neve elhallgatását kérő habilitált docense.

Rengeteg egyetemi oktató vállal másodállást, vagy ösztöndíjakkal, pályázatokkal igyekszik kiegészíteni a bérét, de folyamatos a létbizonytalanság és a bérfeszültség.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pusztai
Rétvari a fidesz mocsok generátora.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pusztai
Rétvari a fidesz mocsok generátora.
namihami
""A fideszes matematika 32,5%-ával!""---tette hozzá halkan!
Ez azonos alapokon nyugszik, mint a 100%-17%-98% logikája!
lusta
Unalomig ismétlem a kérdéseimet, amikre csak a blabla, blabla, blabla...
Ki is a munkáltatója a pedagógusoknak?
A pedagógus most akkor diplomás, vagy nem?
Menőmanó
Most olvastam, hogy van aki 2%-ot !!! kapott. Meg*assza az anyját ez Gecivári Bence.
Qqberci
Néhai Pataki Ferenc fejszámolóművész elbújhat Rétvári Benőke mellett...
Eladott Ország
Rétvári Bence a kormány megtestesült cinizmusa, arroganciája, demagógiája, korlátoltsága és farizeussága. Személye a magyar közélet egyik szégyene. Rétvári a BM hülyeségügyi államtitkára, annyit is ér. De ami szomorú, ebből is él. Másfél éve aki nem a propagandát zabálja tudja , hogy a legeleje óta sok más probléma mellett a fizetések rendezése csak az egyik pont! Hozzáteszem a mostani 32,2% is egy oltári hazugság, de semmi baj a suttyó irigy és uszítható kesmazabálóknak jó lesz ez a duma. Amúgy itt van egy 2022 októberi plakát te majom!
uploads.disquscdn.com/images/f311b0b55c522c729be5c1356118554be913e6307ee8e32f496d1d2385f4d543.jpg?w=800&h=1414
kereső
@Pusztai: Persze a lényegen nem változtat- görény ez is, az is. Büzölög mindkettő.
Pusztai
@kereső: hacsak bűzölögne, de qrva nagy kart okoznak az országnak, és az embereknek
rohadék hazaár7ló gazemberek!
surdilloFUJT
@Philip Marlowe: te idétlen szellemi toprongya a fideSSnek,jobban hazudsz mint ez az aljas kibaszott rétvári,akinek a nyelvét ki kellene már tépni és a homlokára varrni,a száját meg összevarni!!!
division
@Philip Marlowe: Látszik, hogy fogalmad nincs a pedagógusok valós béremeléséről (nejem az, szóval én már láttam ma a bérszerződését), nyilván nem vagy az. Aztán meg biztosan minden rendben lehet ha már jövő hónaptól bérkorrekció végrehajtását tervezik, miután a jelenlegi rendszerben egy kezdő közel annyit kap mint egy 30+ éve pályán lévő Ped II - öt elvégző, 3 diplomával rendelkező pedagógus. Nincs jelenleg semmiféle 32,2% - os emelés a gyakornokokat, pályakezdőket leszámítva, csak a ti fejetekben, mert nálatok még a 2% is 32,2%. Hogy miért? Hát mert a Fidesz azt mondta. Inkább gondolkozni kellene meg a valós tényeket figyelembe, csak az meg nem megy.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.