Budapest nem enged sem a saját, sem mások szabadságából, és kiállunk az ukrán nép mellett – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester szombaton, az ukrajnai háború kitörésének második évfordulóján tartott budapesti demonstráción.

Karácsony Gergely: "Ruszkik haza!"Az ukrajnai háború kitörésének második évfordulóján tartott demonstráció résztvevői vonulnak az orosz nagykövetség épületéhez a belvárosi Károly körúton 2024. február 24-én. A tüntetést a Momentum Mozgalom és az Európához Tartozunk Egyesület szervezte. MTI/Máthé Zoltán

"Ruszkik haza!"

- kezdte beszédét Karácsony Gergely a Momentum Mozgalom és az Európához Tartozunk Egyesület által, az orosz nagykövetség épülete közelében tartott tüntetésen. Azt mondta, hogy a demonstráció "egyszerre üzenet Putyinnak és Putyin tanítványainak: Budapest nem enged sem a saját, sem mások szabadságából".

Azért vagyunk itt, hogy kiálljunk a bátor ukrán nép mellett, és megüzenjük a világnak: "lehet, hogy hitvány kormányunk van, de mi nem vagyunk hitvány nemzet" – mondta Karácsony Gergely. Kijelentette: szégyellik Magyarország kormányát, mert vannak olyan konfliktusok, ahol nem lehet mérlegelés kérdése, hogy nem az agresszor, hanem az áldozat oldalára kell állnunk.

"Budapest tudja milyen az, amikor orosz tankok grasszálnak az utcákon. Budapest tudja milyen nehéz kiállni a szabadságért. De Budapest tudja, hogy ha nincs szabadság, akkor nincs semmi"

- mondta a főpolgármester, aki szerint még nekünk is van vesztenivalónk a szabadságunkból, mert – mint fogalmazott – "Putyin egyik legfontosabb európai tanítványa ezt a várost is fojtogatja".

Baranyi Krisztina (független) IX. kerületi polgármester arról beszélt, hogy Putyin véres agressziója nem a befejezett múlt, hanem az ukrajnai jelenkor része. Ez azt jelenti, hogy a világnak nem megemlékeznie, hanem cselekednie kell – jelentette ki.

Baranyi Krisztina szerint morális kötelesség minden erőnkkel támogatni a megtámadottakat és segíteni az ellenállásukat. Azt mondta, Ukrajna kapcsán a szabad világ legnagyobb kihívása ma a beletörődés, a közöny leküzdése.

Baranyi Krisztina kijelentette: a háború a látszat ellenére nem az oroszok és az ukránok, hanem Putyin és a normális emberek között zajlik. "Tehát, akár akarjuk, akár nem, nyakig benne vagyunk mi is" – fogalmazott a polgármester.

Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője azt mondta: már két éve tart Vlagyimir Putyin orosz elnök "brutális, véres, embertelen, népirtó háborúja Ukrajnában".

Ukrajna két éve folytatja "szabadságharcát az elnyomás ellen olyan terrorban, ami számunkra elképzelhetetlen"

- tette hozzá az ellenzéki politikus.

Cseh Katalin kijelentette: kötelességünk kiállni Ukrajna mellett és kötelességünk segíteni. "Kötelességünk megmutatni azt az egész világnak, hogy a magyar nemzet nem szolgálja a háborús bűnös Vlagyimir Putyin érdekeit, csak és kizárólag Orbán Viktor és bűnös kormánya. Mi nem állunk a háborús bűnös oldalán, Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral" – fogalmazott.

A politikus beszélt arról is, hogy a háborúban már több mint ötszáz gyermeket gyilkoltak meg és mintegy húszezer ukrán gyereket deportáltak az oroszok erőszakkal.

Cseh Katalin azt mondta, tőlünk néhány száz kilométerre emberek azért küzdenek minden nap, hogy "ne haljanak meg, és, hogy mi ne haljunk meg".

A politikus szégyennek nevezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Putyinnal való "kétes, sötét üzletei miatt zsarolás tárgyává tette az Ukrajnának nyújtott segítséget". Hangsúlyozta: mindannyiunk számára elsődleges, hogy Magyarország ne sodródjon bele a háborúba, de aki a háborús agresszor csatlósaként viselkedik, az az igaz háborúpárti. "Orbán Viktor ezt teszi, Orbán Viktor háborúpárti" – hangoztatta Cseh Katalin.

A demonstráción egyperces néma csenddel emlékeztek a háború áldozataira.

A tüntetés résztvevői a Városháza parkban gyülekeztek, ahol a fővárosi önkormányzat, Ukrajna budapesti nagykövetsége és a Fővárosi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat tartott közös megemlékezést. A demonstrálók lassú menetben vonultak Oroszország budapesti nagykövetségéhez.

Forrás: MTI

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
@KisTehen: Már nem először sütö9d el barom, a példádat. Miért nem az "oroszokkal" példálózol? Jöttök hruscsovval- de miért nem emlititek andropovot, mint orosz nagykövetet- 1956-ban, aki később az szszk főtitkára lett. Szemezgettek, ahogy illik- és amikor cáfolat érkezik, akkor meg vonyitootok mint a fába szorult féreg.

Slava Ukraini! G(h)erojam Slava!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
KisTehen
"Budapest tudja milyen az, amikor orosz tankok grasszálnak az utcákon."

szovjet tankok

a szovjetunióban benne volt ukrajna is ... és ukránok is részt vettek 56 leverésében
KisTehen
ilyen az, mikor a libsik hajlítják a történelmet
jáger laszló
Majd legközelebb
Jenki
go home!
szerepel
csak ennyi
barátilag
J.L.
kereső
@KisTehen: @KisTehen: Meg bizonyára voltak közöttük kirgizek, kazahok, grúzok, beloruszok(fehér oroszok),azeriek,,,,,és oroszok,
azok az oroszok, akiknek most kinyaljátok a scheggét, különleges jogálással idetelepitjük a bankját, akik mostanság kitüntetik orbánt, semjént, szijjártót...

Van még ilyen "okosság" a tarsolyodban boci? Ti hajlitjátok el a történelmet.
kereső
@Maccska: Na, megjöttél tanár úr? Ismét bizonyitod,hogy egy szinten állsz a bocival- négylábú-négylábú. Ő bőgi, te meg nyávogod az "okos" gondolatokat. Az ukránok nem "elhatárolódni akarnak a szovjetúniótól", hanem egyszerúen nem akarnak a feltámasztott szovjetúnió része lenni. Na, de ez nektek magas , felérni ésszel.
KisTehen
@kereső: mondom ukránok is részt vettek 56 lewerésében
KisTehen
@kereső: csak a példálózás miatt mondom
kereső
@Maccska: Nem 2022-ben "döntöttek" úgy, hanem 2014-ben, amikor elzavarták az orosz helytartó viktor janukovicsot.
Hányféle indokot hoztok még fel az oroszok által elkövetett agresszió és terrorizmuus mentegetésére? Hányféle indoikot van még arra, hogy "utálni kell az ukrán népet"- mert szabadságot akar, és mert véglegesen Európához akar tartozni, és nem csak földrajzi értelemben is? Ahhoz az Európához, amit ti úgy gyúlöltök- a kultúráját, a szabadságeszményét. Mindezt azért, mert orbán egy tőről metszett hazug diktátor lett, ti meg követitek vissza a "szovjet" orosz érdekszférába.
Magyarokból indulsz ki cicus, mert ez a "szabadságszerteő" magyar nép- amely valójában egy lehajtott fejú megalkuvó- tényleg átngedi a sorsa feletti döntést a poliitikusainak, de ezt nem vetitheted ki az ukránokra, hogy ott is azt csinálnak a politikusok, amit akarnak- amit egéni érdekeik diktálnak. Az ábra nem ezt mutatja.
kereső
@KisTehen: Már nem először sütö9d el barom, a példádat. Miért nem az "oroszokkal" példálózol? Jöttök hruscsovval- de miért nem emlititek andropovot, mint orosz nagykövetet- 1956-ban, aki később az szszk főtitkára lett. Szemezgettek, ahogy illik- és amikor cáfolat érkezik, akkor meg vonyitootok mint a fába szorult féreg.

Slava Ukraini! G(h)erojam Slava!
csak úgy....
@KisTehen: @Maccska: = 0rbán tudálékos-gyogyós állatkái!
KisTehen
@kereső: mondom ukránok is részt vettek 56 lewerésében ... ez az igazság része, amit elhallgattok
KisTehen
@csak úgy...: te is történelem hamisító vagy? b+
Csizmás Kond
...tévedsz Gergő, nem a kormány a hitvány hanem csak egyes vezető emberek...mint te is. Ha a kormány is olyan halovány teljesítménnyel dolgozna mint te ma már sem a nemzetnek sem az országnak nem volna nyoma...szóval ha a te munkáddal, nemzeti öntudatoddal nem tudsz büszkélkedni mást ne ócsárolj.
kereső
@KisTehen: Jól van barom. A mai betevőd megvan- megkeresetem neked.
kereső
@Maccska: Bizonyára 1956-ot is a cia szervezte. Hazudoztok itten, csakhogy igazoljátok az orosz galádságot- mindeféle tény nélkül. Hivatkoztok régmúlt cia-és alkalmazottakra, akik már régőta oroszországban élnek. Hiteltelenek vagytok. Van egy szuverén Ukrán állam- amelyet megtámadott az orosz föderáció hadserege és zsoldosai. Ez a lényeg, a többi meg csak hazug mantra.
KisTehen
@kereső: nem tetszik a valóság birka? akkor menj déká gyűlésre ...
kereső
@Maccska: Még ez sem indokolja a 2022. február 24.-én történteket, azt hogy orosz kommandósok azzal érkeztek a kijevi repülő térre, hogy az ukránok által megválasztott államelnököt, a családját, a kormányának tagjait, a parlamenti képviselőket likvidálják- és ezzel visszakényszeritsék az ukrán népet az orosz fennhatóság alá. Ne magyarázz macsek- mert erre semmiféle indok nem lehet magyarázat.
kereső
@KisTehen: Milyen valóság barom? Az amit ide hánysz, jó pénzért ? Na, befejeztem veled.
KisTehen
@kereső: ukránok is részt vettek 56 leverésében
KisTehen
@kereső: ukránok is részt vettek 56 leverésében ... ez TÉNY
KisTehen
@kereső: te mit szeretnél hazudni ehelyett?
kereső
Na, most jön a jól bevált?? taktika.- terelni, meg hivatkozni más országokra - úgy hogy az nem egyéb , mint agyszülemény/feltételezés- mintha tudnátok, hogy mit is karnak mások, más országok. Miközben terelitek a figyelmet a valós problémáról, hogy putyin nem akar mást, mint az 1991 előtti időszak visszaállitását., ja meg Alaszkát. Talán próbálkozzzatok a mandineren, a megafonon, garantáltan nagy sikeretek lesz.@KisTehen: @Maccska:
kereső
@Maccska: Ja, ahogy 1848/49-ben a magyarok provokálták a habsburgokat, a császári udvart. 1991-ben felbomlott a szu. Létrejöttek önálló szuverén államok, amelyeknek határait a megszúnés jegyzökönyvei rögzitették. Most meg vissza a babaruhát? Tényleg állj már le- mert egyre nagyobb hülyeséget beszélsz..
KisTehen
@kereső: mondom, ha nem tetszik a VALÓSÁG, akkor járj déká agymosásra
kereső
@Maccska: Az osztrák-magyar határon! ugyebár, te moszkovita narancsos senkiházi.
Géza
Karácsony! Mikor Amerika lerohanta Irakot nem létező vegyi fegyverekre hivatkozva és megölt fél millió civilt, akkor hol tiltakoztál a szabadságért? Köszönöm, nincs több kérdésem!
Feller_Peti
Karácsony, ha még esetleg nem hallottad volna:
Sokszorosan Orosz többségű megyékről van szó. Otthon vannak az ottani Orosz emberek.
Valamint, meg is védi őket Oroszország a nacionalista Ukrán fasiszta disznók népirtó tetteitől.

Olyan, hogy ukrán nyelv, az nincs. 100 évvel ezelőtt még csak nem is létezett Ukrajna. Ez egy USA érdekeltségű bábállam napjainkban. Amerikai génmódosított és vegyszerezett gabonával.

Egyébként Oroszország Nyugati része a mai napig. Egyesével bombázzák ki a nyugati hordát az Orosz erők.
Géza
@Maccska: Sorolhatnánk, de beszédes az, hogy Karácsonynak épp ez ügyben támadt kedve tiltakozni. A gázai eset nem rázta meg!
simmering73
@Géza: Köszönöm, nincs több kérdésem!
Mi is ebben reménykedünk Gézabácsi.
simmering73
@Maccska: "erőn felül támogattuk Ukrajnat,jobban mondva szortuk az eurókat a Dnyeperbe"
Mi ez a királyi többes, Safranek?
simmering73
@KisTehen: Te hajlítod itt a tehénszart, ökör.
Géza
@simmering73: Viszont innentől levonva a kézenfekvő tanulságokat megállapíthatjuk, Karácsony csak az érdekei miatt tiltakozik. Ez nem kérdés volt Szimmi öcsém!
kereső
@Maccska: 12:017 "Ha ukrajna nem tud elszakadni a ruszkiktól az legyen egyedül az ő bajuk"...neked meg az "agybajod". Mer mindjárt az jön, hogy az ukránok megtámadták orosz anyácskát, mert nem tudnak elszakadni tőlük.
És, még csak dél van...
TaknyostPofozó
@Maccska: Szilemből szóltál. Soha nem megoldás a tűzre olajat önteni. Ezt csak a balliberális, végtelenségig haszonelvű, és képmutató baloldali fegyverlobbi "nem tudja". Emberek halálán és nyomorán akarnak gazdagodni. Béketárgyalás helyett. Undorító.
KisTehen
@simmering73: szóltak, hogy gyerek mer báncsák az ukránokat?

HAHAHA
KisTehen
@kereső: nem tagadom, hogy oroszok is lőttek ... de te se tagadd, hogy ukránok is lőttek

Slava Ukraini!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.