Minden ötödik 10-14 éves gyerek rendszeresen issza reggelire.

Nacsa Lőrinc és Hollik István kereszténydemokrata politikusok benyújtották az Országgyűlés elé az energiaitalok 18 éven alattiaknak való eladását tiltó törvényjavaslatot – tudta meg az MTI.

Plagizálta a DK ötletét a Fidesz – Már csak nagykorúaknak ad szárnyakat az energiaital

Túl sok energiaitalt isznak a fiatalok/Fotó: Stockfotó

Úgy vélik, erre azért van szükség, mert felmérések szerint aggasztó méreteket öltött a fiatalok fogyasztása. A vizsgálatok szerint minden ötödik 10-14 éves gyermek rendszeresen iszik reggelire energiaitalt.

A törvényjavaslat szerint tilos 18 év alatti személynek energiaitalt eladni, illetve kiszolgálni. Ha valaki megsérti, ugyanaz a szankció vonatkozik rá, mint az alkoholtartalmú ital, a dohánytermék, illetve a szexuális termék értékesítésére vonatkozó szabályok megsértőire.

2011. november 1-je óta közel ötszáz bejelentés érkezett a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz rosszullétekről, kellemetlen tünetekről. Igaz, a fiatalok nem is keveset fogyasztottak az italból: személyenként 1 deciliter és 2,5 liter között változott az elfogyasztott energiaital mennyisége, ráadásul 22 százalékban alkohollal együtt fogyasztották.

A szigorítás indoklásában szerepel a Magyar Kardiológusok Társasága, illetve a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakértői egybehangzóan úgy vélik: a túlzott fogyasztás jelentős egészségügyi veszélyt jelent. Rossz alvást, romló iskolai teljesítményt okoznak.

Az egyébként, hogy gyerekek ne vehessenek energiaitalt, nem először merül fel, a kormány már 2012-ben is megkezdte egy ilyen jogszabálynak az előkészítését. Ebből végül az lett, hogy bevezették a népegészségügyi termékadót.

Később, 2015-ben egy DK-s képviselő, Oláh Lajos kérdezte meg a kormánytól, hogy nem tiltaná-e be az energiaitalok kereskedelmét. Az egészségügyet felügyelő minisztérium akkor azt reagálta: köszönik szépen a felvetést, ígérik, hogy megvizsgálják a lehetőséget.

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
vacsi
Eze a 30. évüket nem érik majd meg!
Menőmanó
Adtak a sz@rnak egy pofont.
Mert amúgyilag annyi kólát, kávét vagy koffeintablettát vehet, amennyit csak akar.
Olyan, mintha bort nem engednék nekik venni, de pálinkát, sört, pezsgőt stb viszont vehetne bármennyit.
Tibor95
Soha nem iszom energiaitalt. Mérgek és büdösek.
Ezektől az egészségtelen szaroktól a sima meggylé, narancslé, almalé, szőlő is jóval finomabb,
és ami a lényeg: Sokkal de sokkal egészségesebbek!

Természet kell az agynak és a szervezetnek. Nem ezek az energiaszutykok, energiamérgek.
lusta
Már korábban meg kellett volna tenni.
DE.
Simán kijátszható lesz a törvény. A gyártók már felkészültek az összetétel apró változtatására.
Yeromos
Hát nem bizos lesz eredménye, azt hiszem inkább a szülöknek kellene jobban figyelni a gyermekekre, hogy mit iszik, mit szív.
Pálinkás Pál
ez nagyjából annyit fog használni mint a pia vásárlás, tiltása,...ugyanúgy isznak a fiatalok, mindig lesz egy nagykorú a csapatba...ugyanúgy bagóznak is...arról nem beszélve ,hogy amit tiltanak, azt még az a kamasz is kipróbálja, akinek egyébként eszébe sem jutna..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.