Több hazai előadó is – Varga Miklós, Demjén Ferenc, Koltay Gergely (Kormorán) és mások – a nemtetszésének adott hangot, miután elmondásuk szerint a szervezők engedélyük nélkül szólaltatták meg a rendezvényen a dalaikat. Az Artisjus kerek-perec kijelentette, Magyar Péter náluk bejelentette, mit szeretne felhasználni, és ha befizeti a törvény által előírt jogdíjat, semmiféle engedélyt nem kell kérnie senkitől.

Magyar Péter legutóbb április 6-án tartott tüntetést Budapesten, ahol több hazai előadó és zenekar dalai is felcsendültek. Megszólalt például a Bikinitől a Közeli helyeken, Szörényi Levente Dal az ártatlanságról című száma, az Ismerős Arcok Nélküledje, a Kormorán együttestől a Nemzeti dal, illetve Demjén Ferenc slágere, a Szabadság vándorai is.

Hisztiznek a jobboldali szabadság vándorai – A kormány kedvelt zenészei nekimentek a Talpra Magyarok alapítójának, hogy az engedélyük nélkül szóltak a dalaik a szombati tüntetésen

Fotó: Facebook

Az elhangzott dalok előadóit a Blikk kereste meg a tüntetés után. A Bikini együttes vezetője és az Artisjus elnöke, Németh Alajos azt mondta a lapnak, nem akar politikai állásfoglalást tenni, hiszen nem tiszte eldönteni, kinek van igaza. Hangsúlyozta viszont, úgy gondolja,

„egy ekkora politikai rendezvény esetében illett volna megkérdezni tőlük, hozzájárulnak-e a számuk lejátszásához”.

Hasonló véleményen volt az Európa című dal előadója, Varga Miklós is, akinek elmondása szerint nem volt tudomása arról, hogy lejátszották a tüntetésen a szerzeményét.

Direkt utána is néztem a szerzői törvénynek, amely kimondja, politikai rendezvények esetén a szerző előzetes engedélye szükséges hozzá, hogy felhasználhassák a zeneszámot. A mi esetünkben ez nem történt meg, lényegében önkényesen lejátszották a dalt a tudtom és beleegyezésem nélkül. Azt gondolom, ez nem elegáns húzás. Nem szeretném, hogy az arcomat odahelyezzék egy olyan politikai formáció mellé, ami mellett nincs helyem

– jelentette ki.

A Kormorán együttes alapítója, Koltay Gergely a téma kapcsán azt üzente a lapnak,

„zenekaruk nem Magyaroknak, hanem magyaroknak ad hangversenyeket”

, de nem örült Demjén Ferenc sem, hogy a rendezvényen megszólaltatták A szabadság vándorait.

Semmilyen tudomásom nem volt erről, így értelemszerűen engedélyt sem adhattam a felhasználásra. Remélem, senki nem hiszi el, hogy az egyik legkedvesebb dalomat egy ilyen politikai cirkuszhoz engedélyezem!

– szögezte le az énekes.

A Blikk a történtekkel kapcsolatban egy jogi szakértő véleményét is kikérte, aki szerint az előadók figyelmét fel kell hívni arra, ha a szerzeményük politikai rendezvényeken szól.

"Az integritás joga azt jelenti, hogy egy szerző és a műve között különleges kapcsolat áll fenn: a mű magán viseli a szerző szellemiségének, személyiségének jegyeit. Minden műnek sajátos jelentéstartalma van, amin keresztül a szerző megszólítja a közönséget. A szerző mindenkori elemi érdeke, hogy a közönség ne nyerjen hamis benyomást a művéről. Ha egy dal előadása, lejátszása például politikai vagy közerkölcsbe ütköző közegben történik, az hamis benyomást kelthet. Ez a szerző személyhez fűződő jogait sérti, ami ellen a szerző jogosult fellépni és tiltakozását kifejezni a hamis benyomást keltő személlyel szemben"

– fogalmazott a szakember.

Magyar Péter a a 24.hu cikkének megjelenése után Facebook-komment formájában reagált az elhangzottakra.

Nincs ilyen kötelezettség. Kikértük a szerzői jogvédő iroda, az Artisjus előzetes állásfoglalását – írta a cikk alatti hozzászólásában Magyar.

Az üggyel kapcsolatban a lap elküldte kérdéseit az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületének, melyekre a következő válaszokat kapták:

Magyar Péter valóban megkereste az Artisjust a rendezvény jogosításával és a fenti jogkérdéssel kapcsolatban a március 15-i rendezvényt megelőzően. Németh Alajos elnök úr nem intézményi, hanem személyes véleményét fejtette ki nyilatkozatában, és azt hangsúlyozottan nem jogi, hanem etikai alapon tette

– fogalmazott Tóth Péter Benjamin üzleti transzformációs igazgató, aki válaszában emlékeztetett:

„Bármilyen rendezvényen való zenefelhasználás az Artisjusnak való jogdíjfizetés fejében engedélyezett. Nem jelentenek kivételt a politikai gyűlések sem. Régóta rendszeres gyakorlata minden politikai pártnak és közösségnek az, hogy ilyen összejövetelek után a szerzői jogdíjat befizetik. Ez az elhangzott dalok szerzői ún. vagyoni jogainak rendezését szolgálja. Emellett a szerzőknek vannak személyhez fűződő jogai is. Ha a szerző úgy érzi, hogy olyan környezetben szólal meg a dala, ami az ő személyére nézve sérelmes – a szerzői jogi törvény mű egységének védelmére vonatkozó szabálya (13.§) alapján –, a szervezőt közvetlenül keresheti meg ezzel. Az ebben való állásfoglalás nem az Artisjus hatásköre, hanem a bíróságok egyedi ügyekben bírálják el az esetleg kialakuló jogvitákat.”

Forrás: 24.hu, Blikk

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Vihar a biliben! Vén kecskék rinyálnak. Semmi törvénytelenség nem volt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pusztai
ilyen piti hibâk elkövetése qrva káros!
ismert, a fidesz ezt a homokszemet hegyre fogja felfújni!
a szervezők ilyen ostobák, vagy direkt valami??
Dr. Proktor
Van az a pénz - mint tudjuk!
Érdekes, hogy a cucilizmusban nem nagyon reklamáltak semmiért...
Cherry
Pedig örülhetne ez a Quasimodo hogy valaki játsza is a dalát, különben senki nem hallgatná,, idióta,,
Menőmanó
„Bármilyen rendezvényen való zenefelhasználás az Artisjusnak való jogdíjfizetés fejében engedélyezett. Nem jelentenek kivételt a politikai gyűlések sem."

Na, lehet menni a bíróságra kedves veterán seggnyalók.
Horizont
Vihar a biliben! Vén kecskék rinyálnak. Semmi törvénytelenség nem volt.
Havanagi
@Menőmanó: Ezek szoktak sírni,hogy milyen kevés a nyugdíjuk,holott markolják fel a jogdíjat minden dal után.Takarodjatok anyátokba vissza!
KisTehen
szóval ez csak hiszti

B+ ezt miért nem mondtátok már a dollárjeles képnél
szaboria1
@Maccska: Értelmetlen a hozzászólásod valami elírtál.
Sakk Matt
Cserébe a CÖF a legközelebbi birkameneten lejátszhatja ezt:

youtu.be/sM_lhkcaoKg?si=3dt0SVcMIpyQwnc1
szaboria1
@Eladott Ország: Demjén telitalálat.
Pálinkás Pál
@KisTehen: fizetett a cigó cöf a képért jogdíjat..?...mert mp a dalokért igen...lebőgtél megint,buta tehén..
szaboria1
@Pusztai: Magyar jogászként tudta és szerzői jogvédőnél bejelentette és az elhangzott dalok után kifizetik a díjat.
Eladott Ország
Demjént már úgy kell fellökni a színpadra, hogy az éves Aréna koncit letolja playbackről fideszes milliókból... Induljon a banzáj! - mondta Rózsika az erdőben. Magyarország legjobban fizetett énekesei
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/78811144_3179872035362769_6571390337581842432_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=5f2048&_nc_ohc=34dBoowve_0Ab7MhJtU&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfD7EUnLoxXuaxleugzZ_0DEoZf6VrMmXf221XJ00c2qGQ&oe=663E04AD
Nem szabad megvetni a seggnyalást, mert az is egy szakma.Van aki tanulja, de van aki genetikailag örökli. Na, igen. Iparággá fejlődött ,a lopással együtt.
twitter.com/GGoreny/status/1670813953943896065/photo/1
Állami gondozottak, 2022 ...
twitter.com/ZHviezdicka/status/1602006866606915584/photo/1
Kérdezzétek Demjén Rózsit, aki szerint az ő idejében minden rendben volt, nem tüntettek a tanárok és a tanulók politikai okokból. Az Erasmus megvonásáról meg biztosan nem is hallott és az ő idejében enélkül is jól elboldogultak az iskola táskával. Demjén nem érti, miért tüntetnek a diákok, ahelyett, hogy tanulnának. Rózsi a szabadság vándiora sokszor azt sem értette, hogyan került fel a színpadra és hogyan jött le...
Önnek is joga van tudni, hogyan kell szétnyalni egy diktátor seggét! Nyaljad Feró. Úgy is meg akarják szüntetni a wc papírt.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/277103203_10228063720240918_769627330201548433_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-7&_nc_sid=5f2048&_nc_ohc=ylDap06RuqEAb6QzBju&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfCynnqIv6F9NsAk2kv8dJNpY-REfeFlEtCgSL6H-Z1rRA&oe=661C7EDE
KisTehen
@Pálinkás Pál: ne hisztizzél már itt b+
fideszes gyökér
Az Artisjus vezetője, azaz a Bikini nevű maffiazenekar frontembere azt mondta, hogy mehet.
Úgyhogy magyar lófasz a magyar vén seggébe az összes demensnek.

Valamikor még jók voltak, de a tisztelet múlandó.
fideszes gyökér
Én bizony büszke lennék a helyükben, hogy a diktatúra ellen szólhatnak újból a régi dalaik.
Nessy
A kormány kedvelt zenészei egy kicsit el vannak szállva maguktól! Ha a megfelelő helyen befizették a pénzt, majd megkapják!
Pálinkás Pál
te hisztizel ,egész nap be nem áll a pofád...
KisTehen
@fideszes gyökér: kritizálod magyar ízlését b+? :)
Pusztai
most hallom a szervezők előre megtették a lépéseket, tehát kussolhatnak a szarcsimbókok.
fideszes gyökér
@KisTehen: én csak egyes demens alkoholista vénemberek ízlését kritizálom.
Ettől még magyarok ők, csak egy kicsit túl vannak már a jelenen.
szaboria1
@Maccska: Kiemeltél egy részt de arról nem írsz, hogy az előadók azért szerződnek a jogvédővel mert ók követik ki mikor használja fel a szerzeményüket és annak alapján ők is pénzt kapnak érte. Mivel volt rálátásom régen tuti, hogy nem nyilatkoztak arról kik ne használják a szerzeményüket. Utólag meg kár hőbörögni.
Cherry
Ronda egy fenéknyaló, de a pénzt eltetted szemét patkány,, mindig is utáltam ezt a hernyót
Aki Én
@KisTehen: @Maccska: mit pofáztok megint agyhalottak?

,,"Megkerestük még a demonstráció előtt az Artisjust, amely a szerzői jogokat hivatott érvényesíteni, hogy előzetesen szükséges-e engedélyt kérnünk a dalok lejátszására. Azt a tájékoztatást adták, hogy nincs ilyen kötelezettségünk"

naphire.hu/cikk/magyar-peter-valasz-demjen-rozsi-zene-szerzoi-jogok-reakcio-tuntetes
terlasz
Magyar fizetett, a zenészek jelezték, hogy hűségesek O-hoz, itt a vége...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.