Ma eldől a sokak által csak mini-Dubajnak emlegetett projekt sorsa, ugyanis a Rákosrendezőre tervezett beruházásról is tárgyalnak a képviselők. Február közepén kezdődött meg a beruházás előkészítése, amelynek lényege, hogy egy arab befektető irodaházakat, luxuslakásokat építene a területen, ami mellé a kormány legalább 300 milliárd forintnyi infrastruktúra-fejlesztést végezne el. A tervek szerint egy 220-240 méteres felhőkarcoló is épülne a területen. A projekt még kezdeti fázisban van és már most heves viták tárgya. Orbán világszintű fejlesztést akar, vagyis nála mini-Dubaj szóba sem jöhet, csak maxi.

Ma eldől Orbán Viktor nagy álmának sorsa, mini szóba sem jöhet, csak maxi

A rákosrendezői beruházásról szóló nemzetközi megállapodást tárgyalja csütörtökön az Országgyűlés, amelynek napirendjén az ingatlan-nyilvántartással, az anyakönyvezéssel és a honvédek jogállásával összefüggő javaslatok is szerepelnek.

A parlamenti honlapon olvasható napirend szerint az ülés 9 órakor kezdődik.

Egyebek mellett az elektronikus ingatlan-nyilvántartás bevezetésével függ össze az első napirendi pont, az egyes ingatlan-nyilvántartási tárgyú és kapcsolódó törvények módosítása.

Az egyes anyakönyvezéssel összefüggő törvények módosítására vonatkozó kormányzati javaslat rögzítené, hogy az elektronikus anyakönyvbe magyar állampolgárnak két utónevet lehet bejegyezni.

A képviselők megvitatják az egyes agrártárgyú törvények módosítását, amely 23 ágazati jogszabályt módosít.

Napirenden szerepel a honvédek jogállásával összefüggő törvények kormány által kezdeményezett módosítása is. Az indoklásban emlékeztetnek arra, hogy júliustól törvény helyett kormányrendelet szabályozza a honvédek jogállását, ezért a mostani változtatásnak az a célja, hogy biztosítsa a jogrendszer koherenciáját; például a köztársasági elnök jogköreit továbbra is törvényben fogják szabályozni.

Két külügyi tárgyú törvényt is tárgyalnak a képviselők. Az egyes külügyi tárgyú törvények módosítása alapján a köztársasági elnök a külügyminiszter javaslatára rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot adományozhat – megbízatásának idejére – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar állampolgárságú állandó és egyéni teljes jogú tagjának.

Jön a mini-Dubaj

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes márciusban nyújtotta be a magyar-arab gazdasági együttműködés keretében az Országgyűlésnek a rákosrendezői mini-Dubaj törvénytervezetét, amely jelentős infrastrukturális fejlesztéseket és egy ötmilliárd eurós beruházást foglal magában. A terv szerint a szükséges ingatlanokat az Orbán-kormány közvetlenül eladja az arab állam által kijelölt feleknek, mindenféle közbeszerzési vagy pályázati eljárás nélkül – írta meg még március végén  a Népszava. 

A Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek közötti gazdasági együttműködésről szóló megállapodás kihirdetése a rákosrendezői beruházás alapjait teremti meg. Az egyezmény alapján a magyar állam vállalja, hogy infrastruktúra-fejlesztési projektet valósít meg, míg az Egyesült Arab Emirátusok azt vállalja, hogy egy általa megjelölt gazdasági társaságon keresztül az ingatlanon beruházást hajt végre.

Európa legmagasabb felhőkarcolójának építése is szerepel a tervek között Rákosrendezőn. Karácsony Gergely főpolgármester nemrégiben hirdetett meg egy lakossági fórumot ebben a témakörben. A Szikra Mozgalom tüntetést szervezett, míg a helyiek elhelyezése továbbra is kérdéses marad. Ebben az ügyben a szaktárca Zugló önkormányzatának segítségét kérte.

A mini-Dubajként elhíresült rákosrendezői beruházást 2023. december 4-én jelentette be Lázár János építési és közlekedési miniszter. A kormány egy új, milleniumi városközpontot akar létrehozni a 130 hektáros területen. Az épületek mellett többek között felüljáró épülne a Szegedi útnál, megújulna a rákosrendezői vasútállomás és meghosszabbítanák az M1-es metrót.

Intézkedik a MÁV is

Február közepén a MÁV Zrt. elkezdte felmondani a tervezett mini-Dubaj területén az eddig bérleti és egyéb használati jogviszonnyal működő vállalkozások szerződéseit. 

A telep kiürítésének gyorsítására az Építési és Közlekedési Minisztérium kötelezte a MÁV-ot, azért, hogy nyár végére már üres legyen a terület. A MÁV szerint „a tulajdonos Építési és Közlekedési Minisztérium elrendelte a vasúttársaság által kötött a magyar állam tulajdonában álló, de MÁV vagyonkezelésében lévő területen valamennyi bérleti, lakásbérleti, és egyéb használatot biztosító szerződés haladéktalan megszüntetését”.

Másnak mini-Dubaj, Orbán maxi-Dubajról álmodik

Orbán Viktornak az az elvárása, hogy Budapesten középszerű dolog nem épülhet. Mi soha nem mini-Dubajt építünk, hanem maxi-Dubaj lesz, ha megépül

– magyarázta el még korábban a kormány elképzeléseit Lázár János a Rákosrendezőre tervezett beruházásról, ahova Normafa magasságú felhőkarcolót, gigaplázát és ötvenezer új lakást is terveznek építeni.

Mint mondta, itt világszintű fejlesztést akar a kormány, vagyis mini-Dubaj szóba sem jöhet, csak maxi.

Forrás: Portfolio

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
"Budapesten középszerű dolog nem épülhet."

Ha már elbaszunk valamit, akkor azt basszuk el nagyon!...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
"Budapesten középszerű dolog nem épülhet."

Ha már elbaszunk valamit, akkor azt basszuk el nagyon!...
kereső
Mini dubaj, repülőtér,...az állami költségvetés hiány teljesülése március végén elérte a 93%-ot. Fú alatt már bevallották, hogy az idei költségvetés mára megemelt !!! hiánycélja sem tartható.
archive
Megalománia a mi pénzünkből - és még mindig hagyjuk.. hihetetlen
csak úgy....
@Maccska: te marhahús, 0rbán csak akkor és csak olyasmit építtet amikböl hatalmasakat lehet lopni!
kereső
@Maccska: Tényleg.?...sorold a "kórházakat"- kezd a puskással...
Sakk Matt
Nem kéne egy 240 méteres aranyozott szobor a Kedves Vezetőről?
rücsü41
A budapestiek megkérdezése és így az akarata nélkül dönt" a disznó fejű nagy úr " helyett, aki ugye Ady szerint a pénz, tőke, maga Orbán Viktor egy fővárost teljes mértékben megváltoztató beruházásról.A Parlamentben nem ezt ígérted Ó.Viktor.Akkor hazudtál, pardon vezetted félre a népedet, vagy most terjesztenek rólad olyan híreket hogy Te nem vagy egy igazán a kimondott szóhoz ragaszkodó ember!Másképp is mondhatnám hogy az ilyen ember hogy szokták hívni a magyarok, tudod olyannak kit hamarabb utolérnek mint a sánta kutyát!Tisztázd már magad, hogy akkor most mi van!
Clavigo
@Sakk Matt: Csak aranyozott...? Nem gagyi az..???
balos
@Qqberci: Az a torony ház a példa,hogy az eső nagyobb úr,mint a csúti!Ebben az úgynevezett nemzethy vezetésű disznóólban minden fordítva működik!Sajnos 89 elhozta a rendszart kedvelők táborát!
Nessy
@Clavigo: Mártsák a modellt forró aranyba!
Sakk Matt
@Clavigo: Hagyok teret a NER seggnyalóinak a komolyabb javaslatokra :)
kereső
@Maccska: 11:03 Tényleg, jó hogy mondod- mi is van a "városliget projekttel"? Elkészült a harmada, úgy-ahogy, a többi meg "épitési terület",,,,,hány éve is macsek? Az a kormány "kiemelt beruházási projektje "...volt. Na, menj a 3,14csába.
sokanvagyunk
Gatyavásárlásnál sem adhatja lejjebb.
kereső
@Maccska: Nem vagyok pesti, csak a hireket olvasom...ott meg az van, hogy már több mint egy éve áll minden, és csak feldúlt területek vannak. Na, mindegy is...nekem már a (emeljük a tétet) nem az öt is páros, hanem a 11 is!
kereső
@Sakk Matt: Tüzes trónon...elvégre ő is "népvezér", meg utcai harcos ninja...
Feller_Peti
Figyeljétek meg: Most szarják a balosok a projektet. Aztán, amikor elkészül, akkor meg majd ők is ki akarják venni belőle
-az egyébként nem létező- részüket.

Figyeljétek meg! :)
Balfasz pusztító paraziták.
kereső
@Feller_Peti: Ne jelentkezz bohócnak, mert ahhoz ész is kéne.
CsipkeRózsa
@sokanvagyunk: 12:31

Már az óriási sejhaja miatt sem.
CsipkeRózsa
Nem ma fog eldőlni, hiszen Orbán már régen eldöntötte, a parlament csak beleegyezését adja, mert adja.
Feller_Peti
@kereső: Tényleg ész is kéne hozzá. Máskülönben a bohócutánzat, Márki Zay, élőben árulja el, hogy pénzelték Amerikából, Sorostól.
Oszi
Ez is migráció csak nem úgy hívják.
Menekünek a globális felmelegedéstől, és tudják hogy a sivatagban 20 év múlva élni nem lehet.
No de megvesznek minket és a kormányt aprópénzért.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.