A határidő lejárta előtt két és fél héttel már több mint húszezren jelezték, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a lakóhelyüktől távol, bejelentett tartózkodási kívánnak szavazni – derült ki a Nemzeti Választási Iroda honlapjának adataiból.

Az átjelentkezési kérelmeket május 31-én 16 óráig lehet benyújtani.

Ezrével jelentkeznek át a válsztók a következő választásokra – Mi lesz itt?

Illusztráció: MTI/Máthé Zoltán

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a választópolgár csak a tartózkodási helyére jelentkezhet át, és csak akkor, ha a tartózkodási helyet a választás kitűzése előtt 30 nappal – a június 9-ei voksolás esetében február 11-ig – létesítette. Az önkormányzati választáson az átjelentkezéssel szavazás további feltétele, hogy a tartózkodási helyet a szavazás napjáig ne szüntesse meg a választópolgár, érvényessége legalább a választás napjáig tartson.

A választópolgárnak május 31-éig kell kérnie, hogy választójogát a tartózkodási helye szerinti településen gyakorolhassa. Eddig 20 685 választópolgár jelentkezett át tartózkodási helyére, 2019-ben az önkormányzati választáson 29 130-an szavaztak átjelentkezéssel.

Az önkormányzati választáson nincsenek az országgyűlési- és EP-választáson megszokott, az átjelentkezőknek kijelölt szavazókörök, ugyanis az átjelentkezés csak a bejelentett tartózkodási hely szerinti szavazókörben lehetséges. Emiatt a kórházban tartózkodók, a fogvatartottak most nem gyakorolhatják szavazati jogukat az önkormányzati választáson (kivéve azt a különleges esetet, ha a választópolgár lakóhelye vagy tartózkodási helye ugyanabban a szavazókörben van, ahova a kórház vagy büntetés-végrehajtási intézet is tartozik).

A választó átjelentkezés esetén is igényelhet mozgóurnát, ha egészségi állapota miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, és a mozgóurnát a bejelentett tartózkodási helyére, vagy azzal azonos szavazókörbe tartozó egyéb címre kéri.

Az átjelentkezés lehetősége nyitva áll a nemzetiségi választópolgárok számára is, azzal a további megkötéssel, hogy amennyiben a választó olyan településre jelentkezik át, ahol az adott nemzetiségnek nincs települési vagy területi szintű választása, akkor elesik a lehetőségtől, hogy a települési szintű vagy területi szintű nemzetiségi önkormányzat jelöltjeire szavazhasson.

Forrás: MTI

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toller Béla
Az egész rendszert fel kellene függeszteni. Ellenőrizhetetlen, évtizede a csalások melegágya. Amúgy meg felháborító, hogy még csak nem is létezik olyan szervezet, amelyiknek ezt ellenőrizni kellene !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
@Maccska: Előkerültél, szertárszökevény? Kár volt.
csak úgy....
@Maccska: azt majd a polt utódja, - aki téged is elö fog szedni a kurválkodásaid és a háziállatokkal folytatott tiltott sexuális kapcsolataid miatt! :)
telegdilaci
Csalásra ad lehetőséget,ez csak a Fidesznek jó!
KisTehen
@szaboria1: inkább párttagok között ... eddig a dékába menekültek ... most már inkább a tiszába
KisTehen
@csak úgy...: te mentél el itthonról b+

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.