Minisztériumok által megrendelt tanulmányok bizonyítják, hogy a cigány gyerekek harmadát nem engedik az iskolákban a nem cigányokkal tanulni Magyarországon. Egy alapítvány 50 millió forintra pereli emiatt az államot. Az oktatási minisztérium azt állítja, mindent megtesz, és ez a probléma így nem elég konkrét. Egy éve azonban még a tárca háttérintézményének munkatársa mondta azt Tiszavasváriban, hogy nem kell aggódni, a hátrányos helyzetûek külön tanulnak majd

Forrás: origo.hu
Feltöltő: gondolkodo
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
gondolkodo
Bár a szegregáció nem megengedett és ember-ellenes, de néha meg kell gondolni, kik és honnan vannak kirekesztve!
Ha a viselkedni nem tudás és nem a származás az elkülönítés alapja, könnye az "innen nézem, ott van; onnan nézem itt van" hibába esünk!
Mert szegény jól tanuló, jól viselkedő gyerekeket kirekesztjük abból, hogy megtanulják a verekedést, a visszapofázást, a nem tanulással megélés lehetőségét! Ennek alapján joggal mondhatja szegény szegregált gyerek, hogy elvették tőle a bűnözői pályára felkészülés lehetőségét!
lukacsjoco
A cigánygyereknek igenis joga van az én gyerekemmel egy osztályban tanulni!
Az én gyerekemnek pedig joga van a saját füzetéhez,ceruzájához,uzsonnájához mert a cigánygyerek közösnek gondolja/neki is én fizetem csak nem tudja/.Joga van az én gyerekemnek odafigyelni az órán,tanulni az órán és tetvek nélkül hazajönni.Úgy látom,hogy az én gyerekem minden joga csorbul ha cigány osztálytársa van.Nem másik osztályba kellene tenni őket hanem másik "iskolába".
gesa
A másik oldalról nem hallok senkit kiabálni, álljanak már ki azok a szülők, akiknek a gyerekei nem tudnak tanulni tisztességesen, mert nem hagyják őket, meg a tanárok is, tegyék meg a lépést, azokért a gyerekekért akiket egyesek kirekesztenek a normális tanulás lehetőségéből. Az eszébe sem jut a cigányokat védőknek, hogy először meg kellene tanítani őket viselkedni. Már annyiszor leírták előttem, de újra megteszem, járassák a gyerekeiket olyan iskolába, ahol az osztályban van legalább 2 viselkedészavarral küszködő roma gyerek. Csak hogy eltudják mondani a tapasztalatukat. Remélem kiállnak a tanárok és harcolnak az oktatás jó színvonaláért, azért hogy magas fokon, nyugodt körülmények közt kulturáltan tudjanak dolgozni.
Garnela
@gesa: Dehogynem! Nem egyszer Gésa! Megkaptuk hogy rossz pedagógusok vagyunk, nem tudjuk őket motiválni..stb..stb..stb.. A gyerek bármi rosszat csinál, a ped. hibája Bármi jót, bármilyen eredményt elér az a gyerek érdeme!
Garnela
@gesa: És akkor képzeld el mi lesz, a 40-50 fős osztályokban! Már tanév közben megakarják lépni az összevonásokat!
Garnela
A tragédia az, hogy a PSZ még mindíg nem szólalt meg!
gesa
@Garnela: Igen, nekik az oktatás színvonaláért kellene síkraszállni, meg a pszichológusoknak is kellene szólni ebben a témában. Azok miért lapítanak, mint caca a fűben? Ők már csak tudják mi a jó a gyereknek, diplomájuk is van állítólag belőle. Miért nincs egy vitaműsor a tv-ben pro és kontra?
zsuci
@gesa: Szerinted miért nincsen vitaműsor belőle?A vége mindig ugyanaz! A cigánynak mindenhez joga van csak kötelessége nincs!!
gyulabors
Nos, a Tiszavasvári Pethe Ferenc iskola ügyhöz egy kis háttéranyag, az általam megismert tények alapján.
Az egész nem szól másról, mint a pénzről, illetve, miképpen lehet lehúzni több száz millió forintot.
Adva van egy ROP-os és egy TÁMOP -os pályázati lehetőség. Célja az oktatási intézmények fejlesztése, a hátrányok csökkentése. A források lehívása csak konzorciumi formában lehetséges. Összege minimálisan 350 - maximáléisan 590 millió forint.
Adott egyrészről a városi önkormányzat, mely évek óta közel száz millió forintos minusszal forráshiánnyal működik. Takarékoskodni kell(ene). Az oktatás területén cél 30 - 50 millió forint megspórolása.
Adott másrészről egy alapítvány,aki ezidáig csupán felnőtt képzéssel (OKJ) foglalkozott, de betyár jó kapcsolatrendszerrel.
Közös cél a fent jelzett pályázati forrás összegének megszerzése, valamint az oktatási állami költségvetés megszerzése.
Az, hogy iskola fenntartási gyakorlat nincs az alapítványnál? Kit érdekel.
Csak hab a tortán, hogy a létre jövő konzorcium (Alapítvány+Önkormányzat) Felügyelő Bizottságában mily érdekes az az Országos Oktatási Integrációs Hálózat (OOIH) régiós koordinátora, Balogh Gyula is helyet kap.
Szó sincs oktatás szakmaiságáról, a gyerekek helyzetéről, a pedagógusokról.

szöszmösz
@gyulabors: Igazad van. Szó sincs a gyermekekről, a történet a pénzről szól.
A cigány gyermekek olyan hátrányokkal indulnak az iskolába, hogy képtelenek
teljesíteni. Nem jutnak sikerélményhez, otthonról sem kapnak támogatást, biztatást.
Legelemibb érdekük, hogy felzárkóztatással képessé tegyék Őket az iskolai fegyelem
betartására, a tanulási technikák elsajátítására, a tananyag befogadására.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.