A több mint egyórás vitában több EP-képviselő is bűnözőnek igyekezett beállítani a kelet-európai cigányságot. Egy bolgár politikus arról beszélt, hogy egy kollégájának a táskáját lopták el, amikor ellátogattak egy bulgáriai romatáborba. A belga flamand szélsőségesek, a Flamand Érdek egyik képviselője kijelentette, hogy a cigányok problémáinak nagy része hagyományaikból ered, a brit euroszkeptikus Függetlenségi Párt részéről Paul Nuttall pedig aggodalmának adott hangot, hogy ha január 1-jén a bolgár és a román romák korlátlanul vállalhatnak majd munkát bárhol az EU-ban, akkor Nagy-Britanniában robbanásszerűen nőni fog a gyermekprostitúció. A brit politikus szerint sok roma szülő koldusnak vagy zsebtolvajnak neveli a gyerekét.

Forrás: mediatica.ro
Feltöltő: farczadi
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szablyafűrész
@darwin: Valószínű, hogy a viselkedésük alapján cigányok voltak, pedig első látásra romáknak tűntek !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
szablyafűrész
Van javítani való a romák szocializációja terén is, nem lehet mindent a többségi társadalom nyakába varrni !

Néhány napja, egy javítás alatt álló és ezért beszűkített járdán jött velem szembe egy középkorú roma pár, a hölgy két számmal súlyosabb volt, mint a férfi. Egymás felé közelítve, én féloldalra fordultam és a férfi is, de csekély mértékben - ő a nő előtt jött át az " átjárón" - ezért vállal kissé mellbe lökött, ám amikor a hölgyike is odaért, szabályosan lelökött a járdáról, mert egy centit nem fordult oldalra,hogy legalább a kompromisszumkészség jeleit mutassa !

Van mit javítaniuk...anélkül,hogy egy mikrót is rasszista lennék...
Senara
"Megdöbbentő kijelentések a romákról az Európai Parlamentben" Kinek megdöbbentő vannak akik kimerik mondani nagyon nagy gond van viselkedésükkel gondolkodás módjukkal magántulajdon semmibevételével !
darwin
@szablyafűrész: Cigányok voltak azok,akárhogy is szépíted a dolgot,örülj ,hogy nem vertek meg.
Kompromisszumkészség?Viccelsz?Rasszistábbak bármely népnél.Ha lenne kedvük dolgozni,már rég kiirtottak volna bennünket.
Nakimaga
Csak nem azt skandálják ,hogy munkát,kenyeret ?
Csizmás Kond
A cigányság problémája az állatnak sem nevezhető tetű életmódjukban tetőzik, ami egyben azoknak is szégyen akik évszázadok alatt nem tudták minimális civilizációs szintre emelni vagy kényszeríteni, esetleg nevelni.
szablyafűrész
@darwin: Valószínű, hogy a viselkedésük alapján cigányok voltak, pedig első látásra romáknak tűntek !
valakiaki
Nem csak nálunk mutatkoztak be a cigányok.
Meine Ehre heisst Treue
Ez megdöbbentő? Vivien kisasszony látogasson el Európa eme részére, garantáltan lesz életre szóló megdöbbentő élménye. Látná, hogy "eszük" ágában sincs integrálódni, mely a meglehetősen sajátos életvitelükben és mentalitásukban csúcsosodik ki.

Egyébként a megdöbbentő az, amikor a magyar azt hallja a cigánytól reggel:
- Jó reggelt, kedves szomszéd!
sokanvagyunk
@szablyafűrész: Leamortizálták a nevüket (is), újat szeretnének.
jancsipapa
Menjenek csak minél többen .Aztán rövid idő elteltével az esetleges előítéletek tapasztalatok által kiváltott és alátámasztott utóítéletekké alakulnak .
vidi500
"Viviane Reding a vita végén megdöbbenésének adott hangot, hogy ilyesmit kellett az Európai Parlament üléstermében hallania".
Meeert??? Eddig az ott elhangzottakkal nem volt tisztában???
Lehet az EU csődjének is nevezni, ahogy elhangzott a "teadélutánon" is, hogy nem sikerült integrálni a cigányokat. Nem is fog sikerülni, ahogyan az elmúlt néhány száz évben sem sikerült! Ahhoz, hogy az integráció sikeres lehessen, újszülött koruktól kellene elkezdeni az átnevelést. Máshogy nem megy. Bármilyen furcsán hangzik, egy ember életében, egyéniségében az első 4 év döntő jelentőségű! Középkorút már nem lehet átnevelni, sőt, már egy 18 éveset sem.
Ami a rasszizmust illeti, cigány és cigány között is létezik, legfeljebb nincs a közbeszédben.
kiskutyauto
Abban van igazság hogy bűnözők jellemzően a romák, pláne keletebbre, csakhogy ez egy önkéntelen reakció. Aki perifériára szorul, oda van kényszerítve, független attól hogy milyen etnikum, nyilvánvaló hogy bűnözésre hajlamosabb. Eleve a szegénység, kiáltástalanság, igazságtalan megkülönböztetés - ahogy szokás mondani - hátrányos helyzet, aztán ha nincs elégséges oktatás, nevelés, körülmények, nincs ép család. stb stb Bárkiből barnából fehérből sárgából feketéből - a leg felsőbbrendűbbnek képzelt-hazudott etnikumból is kihozná, KIHOZZA PONTOSAN UGYANEZT, vagy még rosszabbat... Nézzük csak meg pl az írekből mit is hozott ki a nyomor??? TERRORZIMUST... népírtást!!! Pedig aztok aztán nem romák... ugye??? Hoppá!!! Vagy akár csak gondoljunk bele a nácizmus kialakulásába anno, mi segített a nácizmus elterjedésében? A nyomor! Ergo sanszos még aljasabb, keményebb, kegyetlenebb bűnözőkké válnának a csodálatos, most éppen előnyös helyzetű gazdag nyugati országok népei, ha perifériára szorulnának és nyomorogni kezdenének.. gondolkodni még szabad ám...
darwin
@kiskutyauto: Akik @szablyafűrész: -t lelökték a járdáról,nem nyomorogtak,sőt elég jól tápláltak voltak.Az utcánkban lakó nyugdíjas néni 45 kiló sincs,mert vagy eszik,vagy fűt a nyugdíjából,mégsem gyilkol,lop,hanem kedvesen udvariasan köszön az utcán és minden gyerekre rámosolyog.Ne fogd a nyomorra,vagy szegénységre a bünözést,neveletlenséget mosdatlanságot,gyilkosságot.
Csizmás Kond
@kiskutyauto: Na na, azért a terrorizmus és a gazemberség között van némi eltérés. A periféria akkor jelentene igazán elnyomottságot ha az állam nem engedné megművelni a ház-körüli területet vagy nem engedné, hogy civilizált körülmények között élj.
A cigányság (mármint a legalja és az abból kitetovált kultúristák) legjellemzőbb ismertetőjele a jellemtelen magatartás, az igénytelen élet, a semmittevésből élés persze társulva a rablás és gyilkosság mindennemű változatával. Szóval nem az ilyenből lesznek az IRA vagy a nemzetiszocialisták.
kiskutyauto
@Csizmás Kond: @darwin: Ha a jéghegy csúcsát nézzük akkor igazatok van. Azonban lényegesen összetettebb téma ez, mint a leegyszerűsített válaszaitok. Azok megfelelnek a pórnépnek, de nem egy gondolkodó embernek. Először is azzal kell szembenézni hogy tudományosan nem igazolt a genetika, mint ok a sorolt jelenségekre eme etnikumban; szociológiailag viszont igazolt hogy a hátrányos helyzetű népcsoport így REAGÁL. És idővel kulturális beidegződéssé is válhat a torz attitűd, azaz ugyebár apáról-fiúra szál, hagyománnyá válik, de még ez sem genetikai öröklődés... A nyomor nem csak anyagi nyomort jelent. Járhatsz mercédesszel ha közben szaros az alsógatyád amit 3 hete nem mostál ki. Az is nyomor. A mentális nyomor, független az anyagi helyzettől, és sosem az ilyen nyomorgó tehet róla, hanem a környezet, a szülők (ill azok hiánya), nevelés, oktatás, a társadalom, legalábbis annyira, hogy NEM KEZELI MEGFELELŐEN, az ilyen problémás illetve gyerekkorban leendő potenciálisan problémás tagjait. S mint írtam a nyomor EGYETLEN TÉNYEZŐ több mellett, ami a hátrányos helyzetet, vagy perifériásságot jellemzi. A fő gond az hogy ezek az emberek eleve őstől fogva kirekesztettek a társadalomból, mert másképp néznek ki egyes szokásaik mások, másképp öltözködnek beszélnek, más a bőrszínük. A legfőbb gyökere a problémának ezt, diszkriminált, kirekesztett, megkülönböztetett etnikum. Nem kell feltétlen nyomorogni, hogy bevadulj, ha úgy néz rád a többségi társadalom, csak a külsőd miatt, mint a véres rongyra. Egy alap folyamatos frusztráltsággal kell együtt élniük, nap mint megtapasztalni; a legnehezebb ezt elviselni, feldolgozni; ebbe születtek bele, így szocializálódtak. ÁLDOZATOK. A többségi társadalom, azaz a mi áldozataink, a mi felelősségünk, eme szörnyetegeket saját magunk kreáltuk. Ezzel az igazsággal, kéne szembenézni értelemmel és őszintén! Nyilván most már késő, most már ezt rövidtávon lehetetlen kielégítően megoldani.
verőce21
@kiskutyauto: Meg ne hatódjál már a felelősségünkön. Olvasd el, mit ír Márai Sándor erről az Indiából is kirekesztett gyűlölt etnikumról!
vidi500
Mindenki a maga szerencséjének a kovácsa. Aki nem ilyen szellemben szocializálódott, nem tanulta meg a kreatív életvitelt, nem fog tudni kilépni hátrányos helyzetéből.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.