Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán arra kérte a törvényhozás felsőházát, hogy járuljon hozzá a hadsereg külföldi bevetéséhez, aminek a Szövetségi Tanács eleget is tett. Az indítványt a 168 tagú felsőházban 162 szenátor támogatta.

Szergej Ivanov, az orosz államfői hivatal vezetője később közölte, Bassár el-Aszad szíriai elnök azzal a kéréssel fordult Oroszországhoz, hogy nyújtson katonai segítséget. A nyilatkozó hangsúlyozta, kizárólag az orosz légierő hadműveleteiről van szó.

Putyin lépett, megtámadja az Iszlám Államot!

"A műveletek katonai célja a szíriai kormánycsapatok támogatása az Iszlám Állam (dzsihadista szervezet) elleni támadásaiban" – mondta. Idézte egyben Putyin elnököt, hogy a szárazföldön orosz csapatokat nem vetnek be.

Ivanov felhívta a figyelmet arra, hogy a katonai műveletek során betartják a nemzetközi jogot, és egyeztetik hadműveleteiket partnereikkel, illetve a szövetségesekkel. Kitért arra, hogy egyelőre a nemzetközi jog megkerülésével folynak hadműveletek Szíriában és Irakban. Ahhoz, hogy a nemzetközi jog szempontjából megteremtődjön az összhang, az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata szükséges, illetve az, hogy az ország, amelynek területén a harci cselekmények folynak, katonai segítséget kérjen, ahogy ezt Aszad szíriai elnök is tette – tette hozzá.

Az orosz államfői hivatal vezetője kitért arra, hogy az orosz hadműveletek időben korlátozottak, de a bevetendő fegyverzetek számáról nem nyilatkozott. Azt mondta: "a katonai akció nem tarthat a végtelenségig, teljesen meghatározott időkerete van. Hogy ez pontosan mennyi – hány napig tart, és hány légi járművet vetnek be – azt érthető okokból most nem közölhetem" – szögezte le.

Felhívta a figyelmet, hogy azoknak az oroszországi és a Független Államok Közösségéhez tartozó más országok állampolgárainak száma, akik csatlakoznak az Iszlám Államhoz, "nem napról napra, hanem óráról órára" nő. "Nem több tucat, több száz, hanem több ezer emberről van szó, akiknek egy része már visszatért az Oroszországi Föderáció területére, és nem nehéz feltételezni, nem kell hozzá jósnak lenni, hogy továbbra is fognak visszatérni Oroszországba". "Ezért célszerű a megelőzésre koncentrálni, és távoli határokon fellépni, hogy aztán ne itt nálunk, Oroszországban találkozzunk ezzel a problémával" – mondta, nyilvánvalóan annak veszélyére utalva, hogy a külföldről hazatérő dzsihadisták később esetleg Oroszországban követnek el merényleteket.

Az orosz parlament legutóbb akkor hatalmazta fel Putyint az orosz csapatok külföldi bevetésére, ahogyan ezt az orosz törvények előírják, amikor elszakították Ukrajnától a Krím félszigetet 2014-ben.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sünike
Különben korábbi hozzászólásaimban már célozgattam arra, hogy borítékolhatóan ez lesz a vége, közösen lépnek fel az isis ellen. Ez a leghelyesebb, amit most tehetett Putyin és Obama.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wolfi
@sünike: "Akkor ezért nem láttam ma Wolfiékat."

Én-e...? Engem azért nem láttál ma, mert fuvart kerestem kutyakonzervhez... :)
Strong
Közelkeleten? ott Izrael kivételével mindegyik iszlám állam...
libellle
@Horizont: tegnap 15:41 Valóban de csak akkor, ha azt bombázná. Homsban bombázta a zivil lakosságot igaz azok assad ellen vannak. Természetesen is Homsban nincs. Amennyiben a halott csecsemöket és kisgyermekeket és az anyákat kiket megölt nem is-eseknek lehet nevezni. Nos szabad félni putin eftárs becsöngette a harmadik világháborut. A közel-keletet egyre jobban instabilizálja, és akik még menni tudnak mindenki menekül onnét.
libellle
@karma1: Obama vele nem borult össze, bizonyára hallgattad beszédét amit az UN-ben elmondott, az mind putin ellen irányult.
libellle
@Horizont: Sajnos már nagyon sokan erre gondolnak. Ugyanis ennek a semmi szemétnek csak a saját hatalma a fontos. Allitólag nem telejesen hülye, nem értem, talán azt gondolja, hogy ö tul éli az atom katasztrofát?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.