Törökország az idén már nem kapja meg az uniós vízummentességet – mondta az Európai Bizottság német tagja, Günther Oettinger a Berliner Morgenpostnak a német lap keddi beszámolója szerint.

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa hátborzongatónak nevezte Recep Tayyip Erdogan török elnök azon kijelentését, miszerint Isten ajándéka a múlt heti katonai puccskísérlet.

A brüsszeli bizottság digitális gazdaságért és társadalomért felelős tagja egyben figyelmeztetett, hogy a halálbüntetés visszaállítása a török uniós csatlakozási folyamat végét jelentené. A halálbüntetés nem fér össze az uniós értékrenddel és szerződésekkel, ezért "nem lehet az EU tagja olyan ország, ahol bevezetik a halálbüntetést" – mondta.

Günther Oettinger szerint a török államfő a puccskísérlet utáni helyzetben belpolitikailag ugyan megerősíti helyzetét, de külpolitikailag elszigeteli országát, és azzal kell számolni, hogy a török állampolgárok az idén már nem kapják meg az uniós vízummentességet.

"Erdogannak a jogállamiság elvének ügyében közelednie kell hozzánk, de nem úgy tűnik, hogy így lesz" – mondta az uniós biztos. Kiemelte: elfogadhatatlan, hogy felfüggesztik képviselők mentelmi jogát csak azért, hogy "meghurcolhassák őket", és elfogadhatatlan újságírók megfélemlítése és több ezer nemkívánatos bíró eltávolítása.

Azonban a menekültválság ügyében kezdett együttműködést folytatni kell – tette hozzá Günther Oettinger. Mint mondta, "nem mindig választhatjuk ki partnereinket", és vannak, akik visszasírják Moammer Kadhafi néhai líbiai vezetőt, aki "minden volt, csak nem demokrata, de nem adott esélyt a terroristáknak Líbiában".

Úgy vélte, túl szigorú mércét alkalmazva nemigen maradna ország, amellyel együtt lehetne működni, azt pedig tudomásul kell venni, hogy Törökország "fontos a menekültválságban".

A menekültválság közös kezeléséről kötött megállapodásban az EU vállalta, hogy felgyorsítja a vízumkötelezettség megszüntetését célzó, 2013-ban elkezdett folyamatot. A vízummentességhez a török félnek a többi között módosítania kell a terrorizmus elleni küzdelemről szóló jogszabályokat, de ezt Ankara elutasítja.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

krumpli
Ezt is akartuk ! Ennyit az összeesküvés elméletekről ! Vagy mégsem ?! :D
Szókrakész
Most szinte ingyen(max egy-két repülő és katona árán)Putyin ölébe hullott Erdogané és Törökország.

Erdogán előbb rájött a turpisságra, mint anno Hussein, vagy Gaddafi.
fekete
Eleg volt a 150-ev ezekbol a sa'ska'kbol!
Jozefina
Bízom benne, hogy jövőre sem és azután sem!!! Nem Európa kompatibilis ez a népség!!! Az Eu-ban levőket is szép lassan haza kellene tanácsolni. Merkelnek és az EU-nak elemi érdeke, hogy szakítson minden vonalon törökországgal.
sokanvagyunk
Nem tudom, mire megy ki ez a nagy kuncsorgás... - soha nem tartotta vissza a vízumkötelezettség őket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.