A Trump-ellenesek és a demokraták utolsó reménye, hogy 37 elektor a csodával határos módon meggondolja magát, és Clintonra szavaz – írja a Quartz.

Bár igen kevés az esély, hogy ez a forgatókönyv valósul meg, ha mégis ez történik, akkor az amerikai képviselőháznak kéne elnököt választania úgy, hogy a képviselők nem egyénileg, hanem tagállamonként szavaznának az elnökről. Ez viszont a képviselőház összetétele alapján Trumpnak, illetve a republikánusoknak kedvez. Nagy kérdés, hogy hogyan szavaznak a Trumpot elutasító elektorok.

A szabályzatban azt fektették le, hogy az elektori kollégium döntésképtelensége esetén a képviselők a három legtöbb elektori szavazatot kapó jelölt közül választhatnak elnököt.

Olyan még nem fordult elő, hogy az elektori kollégium megváltoztassa egy elnökválasztás végeredményét, de arra már volt példa, hogy egy-két elektor ne arra szavazzon, akire mandátuma alapján kellett volna.

FinTechRadar 2.0 konferencia - van már jegyed?

Témáink: PSD2/Mobilfizetés, Adatbiztonság, UX, Big data, Állam és fintech, Insurtech. 2 nap, 30 előadó és válaszok a fintech aktuális kérdéseire október 17-18-án a Sugár Moziban.

Program és jegyvásárlás →

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél