Káros lehet a túl sok munka az agyműködésre nézve – írja a BBC. Egy tanulmány arra jutott, heti 25 óránál több munka jelentősen rontja a 40 év felettiek intelligenciateszt-eredményeit.

A Melbourne-i Alkalmazott Gazdasági és Társadalmi Kutatóintézet még februárban jelentette meg azt a tanulmányt, amihez több mint 6 ezer jelentkezőt vizsgáltak meg. A résztvevők mind 40 feletti, dolgozó emberek voltak, akikkel olvasási és memóriateszteket is végeztettek, hogy felmérjék, mennyire befolyásolja a munka az agyműködésüket.

Most már biztos: az egész heti munka árt az agynak

Az eredmény szerint 25 óra munka az optimális – ez heti 3 napnak vagy egy részmunkaidős állásnak felel meg. Ennél kevesebb káros hatásokkal bír, csökkenti az élénkségünket, több esetén azonban a kognitív funkciók romlását tapasztalták. A különösen hosszú munkaórák ráadásul kimerüléshez és testi-lelki stresszhez vezetnek, ami önmagában is károsíthatja az agyfunkciókat.

A 40 éves kor vízválasztónak számít, mert ekkora a többség már rosszabb eredményeket produkál szellemi feladatokban, mint fiatalkorában. Tekintve, hogy több ország feljebb tolta a nyugdíj-korhatárt, a tanulmánynak komoly jelentősége lehet.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
elnyomott
És ha ráadásul hülye ember dolgozik egész héten, az a környezetében levők agyának is árt.
Főként, ha politikus!
namihami
@elnyomott: Tudod, ha a hülyeség párosul a szorgalommal... Na, az már csodákra képes. Mi is abban élünk Vezénylőnk jóvoltából.
elnyomott
@namihami: - igen, pontosan nekem is ez jutott eszembe.
namihami
@elnyomott: Vajon miért van az, hogy a mi Vezérünkről mindenkinek (mínusz narancsköd) valahogy mindig ez ugrik be?
Szegény megszakad értünk, ezért a hálátlan és elégedetlen népéért. És mi az Istennek se tudjuk azt a sok jót megbecsülni, amit közénk hint. Bánatában egyre inkább a család és a barátok felé kénytelen fordulni.
Lepényleső
Akkor a fydes a legokosabbak gyülekezete,hiszen munkával összesen nem töltöttek el egy hetet,
amióta leírták először-e nevet?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.