A kormány nem dönthet az EU-ból való kilépésről a parlament jóváhagyása nélkül – mondta ki a brit Legfelső Bíróság kedden délelőtt.

A brit felsőbíróság tavaly novemberben döntött arról, hogy a kormánynak a parlament elé kell vinnie az EU-ból való kilépés kérdését. A kormány pedig ezt a döntést támadta meg és fellebbezett, de a mai döntéssel elveszítette a keresetet.

A parlament jóváhagyása kell a Brexithez

Jeremy Wright, főállamügyész (Fotó: Daniel LEAL-OLIVAS/AFP)

A testület közölte azt is: a brit parlamentnek erről nem kell előzetesen konzultálnia a skót, a walesi és az észak-írországi parlamentekkel.

A kormány a kilépési tárgyalások megkezdéséről nem akarta kikérni a parlament véleményét, de a végső alkut megszavaztatná. Ha viszont nem kap többséget, a britek akkor is kilépnek az EU-ból, figyelmeztetett David Davis kilépésért felelős államtitkár.

Elvileg a maradáspártiak akár többségben is lehetnének az alsóházban, mert még a konzervatívok közül is sokan az uniós tagság mellett kampányoltak, de politikai öngyilkossági kísérlet lehet szembe menni a népakarattal. Decemberben egy elvi parlamenti szavazáson többséget kapott a brexit.

A szavazással viszont megpróbálhatnak feltételeket szabni Theresa Maynek. A miniszterelnök az EU-val együtt az egységes piacból is kilépne, különben szerinte olyan lenne, mintha részben tagok maradnának.

Ha leszavaznák a brexitet, az sem jelentene vétót, csak halasztást, de arra bőven elég lenne, hogy március végéig ne indulhassanak be a tárgyalások. – írja az Index.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Na végre. Remélem a féleszű májuska féleszmél.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.