A romániai és európai alpinizmus két fiatal kiválósága, a 14 éves Dor Geta Popescu és a 12 éves Gulácsi Erik életét vesztette szombaton a Retyezát-hegységben, amikor lavina sodorta el őket – közölte Ovidiu Bodean, a Hunyad megyei hegyimentő-szolgálat vezetője.

A két kiskorú öt felnőttel együtt egy friss hóval vastagon borított nyári útvonalon tartott a hegység legmagasabb csúcsa, a 2509 méter magas Peleaga felé, amikor lavina sodorta el őket. A csoport három felnőtt tagja is sérüléseket szenvedett, de társaik segítségével az est beállta előtt le tudtak ereszkedni egy menedékházhoz, ahol találkoztak a segítségükre indult hegyi mentőkkel.

Bodean szerint a lavinát nagy valószínűséggel maguk a hegymászók idézték elő. Elmondása szerint a hegyi mentő szolgálat pénteken a legmagasabb, ötös fokozatú lavinaveszélyre figyelmeztető riasztást adott ki a Retyezát-hegységre az utóbbi napokban lerakódott vastag, de roppant nedves hóréteg miatt.

A hegyi mentők és csendőrök vasárnap indulnak a baleset helyszínére, hogy lehozzák a lavina által elsodort két fiatal alpinista holttestét.

Mindketten a Brassó megyei Montan Altitudine hegymászó klub és a román alpinista szövetség igazolt sportolói voltak, és korosztályuk számos rekordjával büszkélkedhettek. Gulácsi Erik például idén a legfiatalabb európaiként mászta meg Amerika legmagasabb csúcsát, a 6962 méter magas argentínai Aconcaguát.

Dor Geta Popescu is 12 évesen, két éve jutott fel az Aconcaguára, illetve Észak-Amerika legmagasabb csúcsára, a 6168 méteres, alaszkai Denalira is, de ugyanabban az évben a világ legmagasabb aktív vulkánját, a 6893 méter magas Ojos de Saladot is megmászta.

(MTI)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr.Doktorovics trinitron dr.
@Horizont: 1: Nagyon sajnálom őket,részvétem
2: Kódolva van a baleset ilyen veszélyes sportban,talán nem kellene feszegetni a határokat...
3 Szerintem értelmetlen halál ilyen fiatalon...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Cefi
A szülőket azonnal sittre vágnám. Figyelmeztették őket, hogy ne másszanak, ne menjenek a hegyre, mert a legnagyobb veszélyességi fokozat van érvényben(5). Továbbá miért kell ilyen helyre gyerekeket vinni?
juttka
@Cefi: Az 5 felnőtt is felelőtlen volt, nem lett volna szabad elindulniuk még a gyerekek nélkül sem.
juttka
@Cefi: Az 5 felnőtt is felelőtlen volt, nem lett volna szabad elindulniuk még a gyerekek nélkül sem.
Equus
az evolució néha könyörtelen.. aki hülye - meghal, oszt annyi. Nekik már nem lesznek hülye utódaik. Így műxik a természetes kiválasztódás. A hegymászásnak legalább annyi értelme van, mint az összes többi sportnak: semmi. Arra jó, h ne kelljen kapálni, kocsit vezetni, esztergálni.
Cefi
@juttka: És ebből kettő apucika...
ila51
A természet leigázásához nem mindenki nőtt fel

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.