Több száz ártatlan civil, köztük gyermekek is nagy számban meghaltak vagy megsebesültek az észak-iraki Moszul ostroma közben – közölte szombaton Lise Grande, az ENSZ iraki humanitárius ügyeinek koordinátora.

Az iraki hadsereg múlt szombaton kezdte támadni Moszul óvárosát, mert ott kerestek menedéket a városban rekedt dzsihadisták – írja az MTI. A gond az, hogy az érintett területen 150 ezer lakos maradt a területen, és az Iszlám Állam őket használja élő pajzsként.

Élőpajzsként használja a civileket az Iszlám Állam

(Fotó: MOHAMED EL-SHAHED/AFP)

Értesülések szerint csak pénteken tizenkét ember halt meg, és százak sebesültek meg.

A világszervezet emellett úgy tudja, hogy az iraki hadsereg menekülési útvonalakat nyitott meg a lakosok számára, és ennek hála szombaton százak hagyhatták el az óvárost. A katonák ivóvízzel és élelemmel látják el a menekülteket.

Az Iszlám Állam 2014 júniusában szállta meg Moszult, Irak második legnagyobb városát. A kormányerők tavaly októberben indítottak hadműveletet Moszul felszabadítására, és az óvárost leszámítva a nagy részéről már kisöpörték a dzsihadistákat. Katonai tisztségviselők szerint a terroristák alig 500 harcosa maradhatott a városban.

(500)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
..."Élőpajzsként használja a civileket az Iszlám Állam "...

ez felettébb furcsa...azonos nyelv, azonos kultura, azonos nép, apjuk-anyjuk is odavalósi..

akkormost hogyisvan ez? partizánok nincsenek arra? vagy mind lelépett?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@JAJMÁR: ...miért, te is belelőttél volna egy gyerekcsoportba hogy a hátuknál bújó néhány terroristát megölhesd ?
...ez a nyulat bokrostól politika nem minden helyzetben humánus.
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: Nos..elárulok egy kis okosságot kommandóséktól...komoly helyzetben rögtön lábon lövöd a túszt,mert attól a pillanattól már használhatatlan az elkövető számára...
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: Én is elárulok valamit...ott nem a gyalogság lőtt hanem légitámadásokban haltak meg a gyerekek...tudod...úgy kilométerekről drónnal vagy vadászgépekkel...szóval tudták a támadók, hogy ott sok a gyerek de nekik az se számított mert gyávák és érdektelenek voltak a gyalogsági támadáshoz ahol tényleg lábon lőhették volna...és még ők mentegetőznek.
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: Értelek...és szerinted mikor lesz több áldozat,ez esetben,vagy ha hagyják tovább az IÁ-t robbantgatni,gyilkolászni?
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: Nem a több áldozat a cél hanem a kevesebb, és azt csak úgy érik el ha tényleg az erőszak ellen fognak harcolni nem egyebekért.
...mert ma nem az a lényeg, hogy vége legyen a terrornak hanem valami teljesen más...ami szintén a terroron alapszik...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.