A Kis-Antillák szigetlánc térségében tomboló hurrikán ereje tovább fokozódhat.

A katasztrófával fenyegető, ötös fokozatra erősödött hétfő estére a karibi térség északkeleti részében tomboló Maria hurrikán – közölte az amerikai Országos Hurrikánközpont.

A vihar "egy rendkívül veszélyes" hurrikánná fejlődött, óránként 260 kilométeres sebességű széllel és még ennél is erősebb széllökésekkel – írta figyelmeztetésében a hurrikánközpont. A Maria hurrikán "szeme" jelenleg mintegy 55 kilométerre északra halad el Martinique szigetétől és Dominica szigetétől (Dominikai Közösség) mintegy 70 kilométerre keletre-délkeletre.

A Miami székhelyű meteorológiai központ szerint a Kis-Antillák szigetlánc térségében tomboló hurrikán ereje tovább is fokozódhat – írja az MTI-re hivatkozva a hvg.hu.

Katasztrofális erejűvé fokozódott a Maria hurrikán

A Franciaországhoz tartozó Martinique szigetén a hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el, árhullám veszélyére figyelmeztették a településeket, és válságkészültségbe helyeztek több száz tűzoltót, rendőrt, csendőrt és katonát. A szintén Franciaországhoz tartozó Guadeloupe szigetén elrendelték a hurrikán által veszélyeztetett települések evakuálását, árvizek, árhullámok és földcsuszamlások veszélyére figyelmeztetve a lakosságot.

A Maria, amely jelenleg óránként 17 kilométeres sebességgel nyugat-délnyugat irányban halad, az említett szigeteken túl Saint Kitts és Nevis, valamint az Egyesült Királysághoz tartozó Montserrat szigetét is fenyegeti.

Az amerikai hurrikánközpont emlékeztetett: az Irma nevű hurrikán pusztításait követően ez már a második szélvihar, amely lecsapni készül ebben a hónapban az úgynevezett Szélcsendes-szigetekre. A karibi térségben hurrikán és trópusi vihar miatti figyelmeztetéseket adtak ki az amerikai és a brit Virgin-szigeteken, Antiguán és Barbudán, illetve a Szent Márton-sziget francia, valamint holland felén is. Ezen szigetek legtöbbje már kiterjedt pusztításokat szenvedett szeptember elején az Irma hurrikántól, amely több mint 80 életet követelt a karibi térségben és az Egyesült Államok területén.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: Youtube

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
Magyar turistákat kimenteni stop. másik üdülőszigetre szállítani stop. a koktéljukra vigyázni stop. buksi fejüket megsimogatni stop.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Peller Anikó
Autókázzatok még egy kicsit. Repülőkézzetek is. Ja persze, és szaporodjatok, mint a zsizsik.

+ trumppapa: klímaegyezményből kilépni. Minek az.
Sámannus
Én már tavaly figyelmeztettem mindenkit, hogy lesz jövőre is. A süketeknek hiába beszéltek.
36
A magyar vezérkari főnök, be is jelentette hogy 2018-ban már lesznek, "igaz használt, de korszerű szállító repülőgépeink" Azután pedig, beindul az új gépek beszerzése.(Hiszem ha látom!)

Már bocsánat, de az én pofámon égett a bőr, helyettük, hogy minden NATO ország, tudott katonai gépet küldeni az állampolgáraiért a szigetekre, de Magyarország nem. Mekkora szégyen ez!
wagabund
@36: semekkora. kiderült, nem is volt szükség rá...csak a felhajtás miatt..
36
@wagabund: No de akkor is. Az elmúlt 27 év haderő fejlesztése...:(
wagabund
@36: feleslegesnek találták..inkább mondogatták, hogy nem félünk a farkastól...nem félünk a farkastól..nem félünk a farkastól...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.