Angela Merkel német kancellár is leadta szavazatát a vasárnapi szövetségi parlamenti választáson. A részvétel több helyen már átlépte az előző ilyen választás részvételi arányát, összességében viszont még elmarad a 2013-as adatoktól. Hip-hop párt is elindult a választáson.

Merkel leszavazott

Délután három óra előtt nem sokkal Angela Merkel német kancellár leadta voksát férjével, Joachim Sauerrel. A The Local német kiadásának cikke szerint Merkelék nem a hazai körzetnek számító Mecklenburg-Nyugat-Pomerániában, hanem Berlinben voksoltak. 

Német választás: Merkel is leadta a voksát

Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

A cikk szerint a választáson egyébként egy hip-hop párt, a "Die Urbane – Eine Hip Hop Partei" is elindult, délután pedig a lap tudósítója Berlinben összefutott az egyik szavazókör előtt egy artistával, aki erre a pártra adta le a voksát.

Túlléphették az előző választás részvételi arányait

A The Local cikke szerint délutánra a legsűrűbben lakott Nordrhein-Westfalen szövetségi tartományban (Észak-Rajna – Vesztfália) a részvételi adatok szerint többen voltak szavazni, mint a 2013-as szövetségi választáson. Berlinben is túllépték már a 2013-as részvételi adatokat, ám nem sokkal.

A Spiegel ugyanakkor élő blogján arról számolt be a választási iroda vezetőjére hivatkozva, hogy délután kettő óráig a választók 41,1 százaléka járult az urnák elé. 2013-ban ez a szám délután kettőkor már 41,4 százalék volt. 

A választóhelyiségek este 6 órakor zárnak.

A nagyvárosokban viszont már nagyobb lett a választási kedv, mint 2013-ban, a hvg.hu a német hírügynökségre, a dpa-ra hivatkozva arról írt, hogy "Hamburgban például 37 százalék felett volt a részvétel 11 óráig, ami 2 százalékponttal több, mint legutóbb. Brémában ennél is nagyobb ugrást mutatnak az adatok.

Münchenben a levélben szavazókkal együtt délre elérték az 57 százalékot. Négy éve 44-nél tartottak! Növekedésről számolt be Nürnberg és Stuttgart is" – olvasható a cikkben.

Az MTI híre szerint Németországban a 61,5 millió választásra jogosult van, a fentebb is említett 41,1 százalékos délután két órás adat nem tartalmazza a levélben szavazók adatait. 

Ennek alapján elképzelhető, hogy a választási részvételi arány növekedik a 2013-as Bundestag-választáshoz képest. Akkor a választók 24,3 százaléka szavazott levélben, és a szakértői becslések szerint az idén többen választották ezt a megoldást.

A részvételi arány 2013-ban 71,5 százalék volt, növekedett a megelőző, 2009-ben tartott választáson regisztrált 70,8 százalékhoz képest.

A választók ezúttal is 18 óráig adhatják le voksukat.

A szavazóhelyiségből távozó választók nyilatkozatai alapján végzett reprezentatív felmérések (exit poll) közvetlenül az urnazárás után jelennek meg, a hivatalos előzetes végeredmény hétfő kora reggelre várható az MTI híre szerint.

Merkel újrázhat

A vasárnapi szövetségi választáson mindenki Merkelt és pártját, a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) várja győztesnek, a nagyobb kérdés az az, hogy a szélsőjobboldali Alternative för Deutschland (AfD) bejut-e a Bundestagba. 

A CDU-n (és bajor társpártján, a CSU-n), a Szociáldemokrata Párton (SPD) és az AfD-n kívül a német Zöldek, a jobboldali liberális Szabad Demokrata Párt (FPD), valamint az egykori NDK-állampártból és a szocdemek balszárnyából összeállt Die Linke (A baloldal) juthat be a szövetségi parlamentbe. 

A felmérések alapján Angela Merkel, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke maradhat a kancellár, de bizonytalan, hogy a CDU és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) milyen koalícióban folytatja a kormányzást. Leginkább a nagykoalíció, a CDU/CSU és a szociáldemokrata párt (SPD) közös kormányzásának folytatása, vagy a CDU/CSU és a jobboldali liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), valamint a Zöldek alkotta, a pártok színei (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány tűnik valószínűnek.

A német választás hátteréről bővebben ebben a cikkben olvashatnak.

(The Local, hvg.hu, MTI, Spiegel)

(Címlapi kép: MTI/EPA/Clemens Bilan)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Nos, huhogók, álomban ringatottak, úgy tűnik, hogy anyó marad, a "hatalmas" menekült-ellenesség közben! Vagy ez utóbbi nem igaz?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.