Angela Merkel a vártnál kisebb arányú győzelmet aratott a vasárnapi németországi választáson. Kilencven fővel bejutott a szélsőjobbos párt is a Bundestagba.

A BBC berlini tudósítója szerint az eredmény katasztrofális Merkel számára, akit a választók így büntettek meg, hogy 2015-ben engedte a tömeges bevándorlást.

A cseh politikusok gratuláltak, de figyelmeztetésnek tartják, hogy a szélsőjobb előretört. Mint azt megírtuk, a volt NDK területén egyenesen a második legerősebb párt lett az AfD.

"Bízom abban, hogy rövid idő alatt stabil kormányt alakít. Ez Európa és a cseh-német kapcsolatok számára is igen fontos"

- írta Bohuslav Sobotka cseh kormányfő a Twitteren. "Amennyiben ma valaki örül az AfD térnyerésének, nem lát az orra hegyéig. Ma bevándorlók ellen szítanak indulatokat, holnap lehet, hogy a csehek és a lengyelek lesznek a célpont" – jegyezte meg a Sobotka.

Ellopta a show-t Merkel elől a szélsőjobb – így reagált a világ a győzelemre

Fotó és nyitókép: MTI/AP/Michael Sohn

Václav Klaus volt cseh jobboldali államfő részt vett az AfD kampányában, így ő örül a szélsőjobb előretörésének.

"Kiderült, hogy nem minden német hagyta magát megtéveszteni az AfD ellen folytatott gyűlöletkampánnyal. Jó lenne, ha ez a cseheket is arra ösztönözné, hogy az eszükre hallgassanak és ne hagyják magukat befolyásolni sajtókampánytól"

- írta nyilatkozatában Václav Klaus anélkül, hogy megnevezett volna egyetlen pártot, amelynek támogatását javasolná a cseh választóknak.

Németország továbbra is elkötelezett az európai projekt mellett – közölte Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke vasárnap. Tajani Twitter-üzenetében gratulált Angela Merkel kancellárnak a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson elért eredményéhez és kijelentette: "dolgozzunk együtt Európa megreformálása érdekében".

Alig meglepőnek nevezte Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője a németországi választások eredményét.

"Kevésbé meglepő számomra az eredmény. Németországban sokan elégedetlenek a kormány menekültügyi politikájával"

- olvasható Kurz közleményében.

Szerinte nem vették elég komolyan a migráció veszélyét, ezért erősödhetett egészen a parlamenti jelenlétig az AfD.

Christian Kern kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vezetője Facebook-üzenetben gratulált – és tippet adott a szélsőjobb ellen.

„Határozott megoldásokat kell felajánlani az embereknek, és azt a politikát hitelesen képviselni. Éppen ezt teszem 16 hónapja, vagyis mióta elfoglaltam kancellári tisztségemet. Megértettük az aggodalmakat, és következetesen a változás útját járjuk"

- hangoztatta.

A Zsidó Világkongresszus elnöke "Izrael és a zsidó nép igaz barátjaként" méltatta Angela Merkelt, aki őszintén elkötelezett az antiszemitizmus elleni küzdelem és Izrael Állam védelme mellett. Ugyanakkor visszataszítónak nevezte, hogy az AfD, ami

"egy szégyenteljes reakciós szervezet, amely Németország múltjának legszörnyűbb szakaszát idézi és be kellene tiltani, most lehetőséget kapott arra, hogy a parlamentben képviselje hitvány programját".

A németországi török közösség aggódik, vezetőjük, Gökay Sofuoglu szerint az AfD nyíltan rasszista kijelentései ellenére – vagy épp azért – szerzett 13 százalékot.

"Látszólag újra nyilvánosan vitát lehet nyitni arról, hogy "az embereket eltávolítsák, vagy agyonlőjék határainkon".

Angela Merkel remélhetőleg következtetéseket von le hibás migrációs politikájáról – kommentálta az eredményeket Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter. Ő is nyugtalanítónak nevezte az AfD sikerét, s nem nézi jó szemmel oroszbarát politikájukat.

A franciáknál működő szélsőséges pártok egyenesen az AfD-t vették csak figyelembe.

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke a Twitteren azt írta:

"Gratulálunk az AfD-ben politizáló szövetségeseinknek a történelmi eredményhez! Ez újabb jele az emberek ébredésének".

Geert Wilders, a nacionalista, bevándorlás-ellenes holland Szabadságpárt (PVV) elnöke szintén a Twitteren gratulált az AfD-nek.

"A PVV második Hollandiában, a Nemzeti Front második Franciaországban, a (radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt) FPÖ második Ausztriában, az AfD harmadik Németországban. Az üzenet világos: nem vagyunk iszlám nemzetek" – írta Wilders.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Hanoiból gratulált Angela Merkelnek.

"Bízom benne, hogy ezen közös értékek mentén működhetünk együtt a magyar-német kapcsolatok továbbfejlesztése és a kontinensünk előtt álló kihívások megoldása érdekében" – írta a miniszterelnök a jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének, sok sikert kívánva neki a kormányalakítási tárgyalásokhoz. A szélsőjobb sikerére nem tért ki.

Az MSZP gratulált, s örömét fejezte ki, hogy az Orbán-kormánnyal kritikus vezetők vannak Németország élén. 

(Inforádió, propeller)

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nacsak
@Jozefina: Csakhogy ezek nem egy országban vannak, így nem nagyon tudják egymást megenni, max szétszedik az Uniót, ha hatalomra kerülnek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@libellle: hál Istennek a "frankoknál :-)" a Seehofer és bandája nem sokat arat!
A "gefranken"-ek tagadják,hogy bajorok! A jóisten egy "poroszból" egy "osztrákot"
akart csinálni,de félúton elß@rta a művet,és egy "bajor" lett belőle! :--)
libellle
@division: miröl firkals, te osztod azt amid nincs. a válsztásokkal kapcsolatosen a mi válsztásunkal kapcsolatban te egy tökfej
division
@libellle: Tipikus baloldali válasz, sértegetés ezerrel. Annak azért örülök hogy az ilyenek kimennek.
libellle
@division: sorry, hová mennek kik? egyébként te adtal olyan választ ami megkerülte a tényt.
quadrocopter
@durbincs: Mit akartál nyögni, csicska, magyar nyelv még mindig nem menni, csicska? Írásjelek használata sem, csicska?
Zavart vagy még mindig, csicska! Nem tisztulsz!
kokopelli
@libellle: .nem érdekes,mert minden "magyar pógár" beleugathat egy olyan választási
szisztémába,amiről tényleg halvány fingja sincs,ill. a német állam struktúrájáról ill. admi-
nisztációjának felépítéséről,de azok akik két lakhellyel rendelkeznek azok tartsák vissza véleményüket az orbáni áldemokratizmusról! Eszembe nem jutna a magyar szavazáson résztvenni,még akkor sem ha tiszteletbeli voksot adnának a "csatolt részek"! ;--))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.