Az adagokat jövő év február 15-ig kell kiosztani az önkormányzat saját szabályai alapján. Egymilliárddal négymilliárdra emelte a téli, úgynevezett szociális tűzifaprogram keretét a Belügyminisztérium (BM) - derült ki Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár tegnapi sajtótájékoztatóján. hirdetés Augusztus 25-ig 2255, ötezer fősnél kisebb helyhatóság pályázott, összesen 6,1 milliárd forintos igénnyel. 88 százalékuk keménylombos, 2 százalékuk lágylombos tűzifát kért, tizedük pedig barnakőszenet. A belügyminiszter a rendelkezésre álló keretet arányosan osztotta fel a kérelmező csoportok között, fa esetében a 25 köbméter, barnakőszénnél pedig a 100 mázsa alatti igényeket előnyben részesítve. Szerepet játszott a közfoglalkoztatottak településen belüli aránya is. Az önkormányzatnak a keret felhasználásával hivatalos erdőgazdaságokból kell átlag egy méteres, 5-35 centi átmérőjű fát, avagy 20-40 milliméteres barnakőszenet vásárolnia, a szállítási költség fedezésével. Az adagokat...

Forrás: nepszava.hu
Feltöltő: durbincs
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

a helység kalapácsa
Vagyis, ha nem jut tűzifa, fagyj halálra a saját lakásodba?
Az orbán kormány elkezdett selyemzsinórt küldeni számos területen a magyar népnek, ez egy újabb métely.

Az orbán-terv: Elüldözni, vagy kinyírni mindenkit, akik nem hajlandók betagozódni alá.
Egész Európában, de az egész világon, ahol demokrácia van, nincs még egy ország, ahol ezt meg lehetne csinálni - ez igazából a magyarokat minősíti, mert nincs még egy ilyen bamba banda a szabad világban.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
s mi lenne ha még szegények is lennének? =))
simmering73
Ezért fizetünk egyre többet a tüzifáért. 2-3 év alatt 100%-kal emelték az árát. Köszönjük Emese.
Sámannus
Bakonybélen júniusban már az udvarokba sem lehet beállni némelyik portán a tűzifától. Borsodban meg már erdő is alig van, mert kivágták az hőerőműnek.
Nem bérunió kell, hanem lakosság csere kelet és nyugat között az országban. Tudja meg mindenki mitől döglik a légy.
CsipkeRózsa
@simmering73: Ezt a tűzifát az önkormányzatok kifizetik, ez azt jelenti, hogy az árakat nem befolyásolja, az erdészetek megkapják az érte járó összeget.
simmering73
@CsipkeRózsa: A tüzifa ára akkor is felment 100%-kal és az ingyen fát akkor is meg kell fizetni, amit végsősoron a lakossággal fizettetnek meg. Önkormányzat, állam... neked kellene ezt magyaráznom? Ezzel a szociális mizantériával a másik probléma a , hogy a tüzépen nem kapok fát. Első a szociális fa, a többi meg hiába fizetne, nem kap, fagyjon meg.
CsipkeRózsa
@simmering73: Az önkormányzat kifizeti, az persze, hogy a köz pénze, de én a fa árának emelkedésére válaszoltam, hogy az eladók emiatt nem emelnek árat, mert ők nem ingyen kell, hogy odaadják. A felvetett proplémáiddal egyetértek.
Sámannus
@CsipkeRózsa: @simmering73: Szépen megbeszéljük először a rezsi csökkentés nevezetű hogyishívjákot. Csak azt kell kitalálni, hogyan lehet hozzájutni, mert ugyi az erdőben kivágott fa elég drága, és az árában a tüzépen általában el felejtik feltüntetni, hogy 2010 óta mennyivel kevesebb a tűzifa halmozottan áron alul van amióta a cuclisták ránk hagyták.
Van általában egy energiaforrás általában minden lakóházban, aminek a számláján fel van tüntetve, hogy ez az összeg Rezsi Szilárd ámokfutása óta milyen összeghalmozódik.
Ha valaki nem a fákat akarja kivágni, azok vesznek egy, vagy kettő vagy több KW-s készüléket, és a delejes hálózatra kapcsolja. Sem megfagyni nem fog, sem az erdő nem fogy el Napi 50 KW fogyasztás mellett szépen kifűthető egy vagy két szoba az ára mindössze 135000 FT egy szezonban. Ha valaki egy napszakban van csak otthon elegendő a fele fogyasztás is. Hamarosan így fog gondolkodni mindenki mert Paks II ontani fogja a filléres szociális áramot.
Sámannus
@kokopelli: Igen, a rezsó kW-os teljesítményű, de a fogyasztást igen jól vetted észre, és természetesen az ára így értendő. Köszi:-))
1magyar
@Sámannus: Ezért jobb a konvektor mint a gázkazán.
Sámannus
@1magyar: A kazánja válogatja. nem vagyok egészen járatos mostanában a kazán piacon, de úgy tudom, hogy a kazánok valamelyest jobb hatásfokúak, és többcélúak lehetnek, és az is fontos, milyen szigetelése van az épületnek.
Itt olyan területre érünk ami messzire vezet a szociális fától. Ugyanis aki kondenzációs kazánról és hőtárolós konvektorról diskurál, az nem veszi észre a rezsicsökkentést sem, csak tudomásul veszi.
1magyar
@Sámannus: De ha valaki egyedül él nem kell felfűteni az egész lakást,elég egy hőtárolós konvektor.
Sámannus
@1magyar: természetesen egy helyiségben is elég fűteni. magam is úgy nevelkedtem, hogy télen nem is fűtöttünk minden szobában, ahol aludtunk, elég volt egy meleg tárgy, egy meleg vizes palack, vagy hasonló ágymelegítőnek, ha nem volt más.
Ezt szoktam javasolni ilyen átmeneti időszakban is azoknak akik fázósak. Arra kell csak vigyázni, hogy a műanyag palackban ne legyen túl forró a víz, mert van olyan hogy hőre zsugorodik némelyik és kifolyik kb. 60 C° elég meleg, és két három órát fűt a takaró alatt.
Ha ilyenkor amikor nincs fűtés megtapogatod az ágybetétet és hüvösnek érzed az kényesebb alkatúaknak nehezebb elalvást okozhat. Az ágyneműtartóban elhelyezett palackokkal ha csak két három fokkal emeljük meg a hőmérsékletét akkor is jobban elviselhető.Sok egyszerű módja van annak, hogy megspóroljuk a fűtést, itt még lehetne néhány javaslatom, de ezt azokhoz is el kéne juttatni akik télen nem tudják magukat megvédeni. egyszerű de hatásos lehetőségek ezek.
Sámannus
@durbincs: tudod mit mondott a cséplő mester ebédkor? Szíj le!
a helység kalapácsa
Vagyis, ha nem jut tűzifa, fagyj halálra a saját lakásodba?
Az orbán kormány elkezdett selyemzsinórt küldeni számos területen a magyar népnek, ez egy újabb métely.

Az orbán-terv: Elüldözni, vagy kinyírni mindenkit, akik nem hajlandók betagozódni alá.
Egész Európában, de az egész világon, ahol demokrácia van, nincs még egy ország, ahol ezt meg lehetne csinálni - ez igazából a magyarokat minősíti, mert nincs még egy ilyen bamba banda a szabad világban.
Sámannus
@durbincs: Mi van kishalacska nem áll fel a farkad és itt lebzselsz? Játtszá vele oszt elalszol.
Sámannus
@a helység kalapácsa: Még úgy látszik nincs meg a kritikus tömeg. De ők tudnak valamit.
Ezért építenek fészket a világ túlsó végén.
silber13
@Sámannus: Hagyd ezt a félnótás ebihalat, most Vernével hőbörög, de fogadom, egyművét sem ismeri, egy unintelligens bunkó!:-)))
silber13
@durbincs: 21:11-re: Megint marhaságokat kaparsz! tudatlan, buta
,pakulár vagy, egy ingyenélő primkó migráns.
szaboria1
Azt mondja csak 5000 fő alatti önkormányzat pályázhatott és ahol több közfoglalkoztatottak van azok részesülhetnek előnyben.
kokopelli
@Sámannus: Szívesen,jóindulattal!..a szakmám.;--)
Sámannus
@kokopelli: Rendben is van. Nékem sem illett a teljesítményt a munkával keverni, míg dolgoztam.
Csak azt akartam érzékeltetni, ha megnézed ennek a szociális fűtésnek a következményeit, látszik, hogy 1m3 fa kb egy hónapra elég. Ezt havonta kell kitermelni akik igénybe veszik. Akkor az alternatíva amit jeleztem valós alapokon nyugszik, ugyanis ismerve a fa piaci értékesítésének alvilági módjait, mindenki a vevő kárára gazdagodik, aki részt vesz az ellátásban. itt a kommentek is ekörül indultak.
Mondhatjuk viszont nyugodtan itt a kormány a tűzzel játszik. A társadalomnak a lelkiismeretére kell hatni, ebben a kérdésben.
Ellentétben az itt folyton gusztustalankodó ártányoknak mint ,@durbincs: Felelniük kell, nem csak lelkiismeretükkel.
kokopelli
@Sámannus: okay minden! :--) Ezt a szemétláda fizetett bunkó getzyt meg figyelembe
sem veszem!Más kategória! 3m-re a bányászbéka 3,14-csája alatt! Büdös görény,aki azt hiszi,hogy humoros! Ismétlés az ő mostohaanyja,és nem a tudásé! ;--)
Sámannus
@kokopelli: Köszi Jó néha ilyen emberrel találkozni, ha csak virtuálisan is.
Egyébként nem zavarnak a lököttek, néha szórakoztatók is. Bár unalmas, hogy ugyan azokat a lemezeket cserélgeti. mindenkivel szemben.:-DDD
nyanya001
@Sámannus: Samott tégla jól felmelegítve, rongyba bugyolálva, be az ágyba,
éjjel meg frászt lehetett kapni ha valaki a nagy forgolódásban lerúgta az ágyól :)
De lehetett menni az erdőre szárazfáért igaz, fizetni kellett érte 5 forint volt egy batyu fa
Sámannus
@nyanya001: Elég volt a cserép is rongyba tekerve. ezt direkt nem akartam felhozni csak a mai lehetőségeket, amik elérhetőbbek manapság.
Ma már termosztátos szabályozás van, program vezérelt, és a család kívánságához van igazítva.
Mikor télen iskolába mentem jó pár tíz éve anyukám sült krumplit rakott a zsebembe hogy ne fázzak az úton. Az volt az uzsonna..
nyanya001
@Sámannus: Visszajutottunk a 60 évvel ezelőtti állapotokra.
Kérdés, kinek jut sült krumpli majd télen a zsebébe...
Sámannus
@nyanya001: Én ezt azért hozom fel, mert sok elesettnek az életet jelenheti, és végtelenül ésszerű ha nem is kellemes a helyzet.
kokopelli
@Sámannus: Azt a fater mesélte,hogy a faluban mindenki sültkrumplival araszolt
a suliba,és a tízórai is megvolt már nyolckor! Mi már el sem tudtuk képzelni !!
Sámannus
@kokopelli: Hát az anyukák csak ilyenek voltak mindenhol.
Bezzeg ma fénnyel is "etetik " a gyereket olyan jó világ van. Ezért tartunk ahol most vagyunk. Az illiberális világban ez a menő.
kokopelli
@Sámannus:... bennünket nem etettek fénnyel,mert mi "natura" csiszolódtunk! ;--)
..minden harapásnak örültünk! (három fiú!!!)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.