Szimbolikus esemény volt a függetlenségi nyilatkozat aláírása a katalán elnök és a függetlenséget támogató képviselők részéről a parlament kedd esti ülését követően – mondta Jordi Turull. A katalán kormányszóvivő a Catalunya Radio rádiócsatornának és a TV3 katalán televíziónak is interjút adott szerda délelőtt. Hangsúlyozta: a katalán kormány következetes lesz a függetlenségi menetrend folytatásában.

Az aláírás szimbolikus aktus volt, amellyel mindannyian aláírtuk elkötelezettségünket e függetlenség kinyilvánítása mellett

- fogalmazott a politikus.

Nyilatkozatban üzent Katalónia a spanyol kormánynak

Fotó: MTI/EPA/Quique Garcia

Kifejtette azt is, hogy a függetlenségi nyilatkozat végső formáját majd a katalán törvényhozásnak kell megadnia, és ebben az esetben erről nincs szó.

Üljünk le, beszéljünk

- üzent nyilatkozatában a spanyol kormánynak, és kérte Mariano Rajoy spanyol kormányfőt, hogy adja meg a "napot, helyet, és órát" a tárgyaláshoz.

Jordi Turull szerint Carles Puigdemont katalán elnök nagy gesztust tett, és az államnak lehetősége van elkezdeni a párbeszédet. Utalt arra, hogy a következő napokban ebben nemzetközi közreműködés is várható, mert néhány szereplő már kapcsolatba lépett a katalán kormánnyal emiatt, de nem mondott konkrétumokat.

Mint mondta, nem kell heteket várni, hogy kiderüljön, a spanyol kormány nyitott-e a párbeszédre a katalán vezetéssel, mert ha Madrid alkalmazza az alkotmány 155-ös cikkelyét (amely Katalónia autonómiájának ideiglenes felfüggesztésére ad lehetőséget), akkor azzal kifejezi, hogy nem áll szándékában párbeszédet folytatni.

Hozzátette:

a katalán kormány következetes lesz a függetlenségi menetrend folytatásában.

Puigdemont kedd este a katalán parlamentben arról beszélt, hogy Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de a feszültség csökkentése érdekében azt javasolta, várjanak "néhány hetet" a párbeszéd érdekében. Ezt követően a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelynek végrehajtását az elnök felfüggesztette.

A kedd esti beszédet ezrek követték figyelemmel a parlamenthez vezető sétányon, ahol kivetítőket is felállítottak a megmozdulást szervező, a függetlenséget támogató katalán civil szervezetek.

A helyszíni beszámolók szerint üdvrivalgás, tapsvihar tört ki, amikor az elnök a független államról beszélt, mivel arra számítottak, hogy kihirdeti a katalán köztársaságot. Viszont a többség szomorú és csalódott lett, amikor kiderült: ez elmarad. Voltak, akik kifütyülték az elnököt, és olyanok is, akik árulásként értékelték a történteket.

Ahogy azt korábban megírtuk a kedd esti beszéd után a spanyol kormány hivatalosan felszólította a katalán kormányt: tisztázza, hogy kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét. 

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök elmondta:

ez a felszólítás megelőz minden más olyan intézkedést, amelyet a kormány alkalmazhat az alkotmány 155-ös cikke alapján

Nagy Sándor Gyula Spanyolország-szakértő szerint azzal, hogy kikiáltották a függetlenséget, de annak végrehajtását felfüggesztették, megpróbálják kizsarolni a spanyol kormánytól a tárgyalást. Erre azonban véleménye szerint nem fog sor kerülni, annyira távol áll egymástól a két fél álláspontja.

Mint mondta:

ha Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök az elmúlt hat évben nem tárgyalt, nem akkor fog leülni, amikor nyilvánosan megzsarolták.

Amennyiben a spanyol kormány elfogatóparancsot ad ki a katalán vezetők ellen, Nagy Sándor Gyula nem tart kizártnak olyan civil engedetlenséget, tüntetéseket, élőláncot, amelyen akár százezren is részt vehetnek.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője elmondta azt is, bár sokszor kontraproduktívnak tűnik a spanyol kormány határozott fellépése a kérdésben, a jelenleg kormányzó konzervatív Néppárt szavazóit erősíti ez a fajta nagyon kemény kiállás a spanyol egység mellett.

Az október 1-jei népszavazáson a választási névjegyzékben szereplők 43 százaléka vett részt, és közülük 90 százaléknál is többen szavaztak a függetlenségre.

Az elszakadást ellenzők nagy része bojkottálta a referendumot, amelyet az alkotmánybíróság felfüggesztett, így a törvények értelmében megrendezése illegális volt.

Forrás: MTI

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Mirabilis
@Eladott Ország: Folytatva. Ha az EU Koszvót kikiáltotta függetlennek, miért pont a katalánokat nem?
Mirabilis
@Eladott Ország: "A Barcelona zászló lengetésén tovább is kell hogy legyen élet."
Van is: "A Székely Nemzeti Tanács szerint igazuk van a katalánoknak: az ő szabadságuk európai ügy, az európai demokrácia ügye.

A katalánok szabadsága európai ügy, az európai demokrácia ügye - így foglalt állást kedden a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), amely Székelyföld területi autonómiáját szorgalmazza. Az SZNT szerint a székelység sorsán keresztül megismerte az elnyomott közösségek kollektív élményét, és a legmélyebb együttérzését és szolidaritását kívánja kifejezni katalán barátainak.
"
http://privatbankar.hu/makro/a-szekelyek-mar-...
Mirabilis
@Eladott Ország: A katalán gazdasági teljesítmény a teljes spanyol gazdaság közel ötödét teszi ki, valamint az összes országrész közül ők a legnagyobb exportőrök. Egész Spanyolország exportjának 25 százalékáért felel Katalónia. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az ország teljes adóbevételének 21 százalékát adják a katalánok.
Nem biztos, hogy megroppantaná őket a vám.Tán átmenetileg igen. De ugyanúgy özönlene hozzájuk a turisták hada. Gaudi?! Mindenkinek látni kell. La Rambra? Azt is. Az életérzést? Igen. És minden más, amit csak azt tudhat, aki járt már Barcelóniában pl.
Mirabilis
@Eladott Ország: Koszovót miért ismerték el?
Eladott Ország
@Mirabilis: A nagyhatalmaknak nem érdeke, hogy leváljon Katalónia , viszont érdeke volt Jugoszlávia, Szovjetunió szétdarabolása, nem feledve Trianont. A Krím félsziget lecsatolása Ukrajnáról sem különösebben idegesítette őket.
Eladott Ország
@Mirabilis: De ha még sokáig ordibálunk Brüsszel ellen, a románok a Tiszáig jönnek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél