Robbanáshoz közeli a feszültség az iraki kormánycsapatok és az autonóm iraki kurd kormányzat között – írja az Index.

Pattanásig feszült a helyzet, a kurdok szerint bármikor elindulhat az iraki támadás
Fotó: Marwan Ibrahim / AFP

Kirkuk térségébe csütörtökön óta folyamatosan érkeznek az iraki kormánycsapatok és a mellettük harcoló síita milíciák. Egy iraki tábornok az AFP-nek azt találta mondani, hogy az iraki hadsereg a 2014 júniusában elveszített állásait próbálja visszaszerezni. 

Az iraki vezérkar a hírt cáfolta, és állításuk szerint csak az Iszlám Államtól a múlt héten elfoglalt Hávidzsai körzetben folytatott tisztogató akciókról van szó. 

A Twitteren osztogatott képek is vészjóslóak, Kirkuk felé vonuló katonai járműveket, illetve iraki katonák és milicisták fenyegető üzeneteivel van tele a közösségi oldal.

Itt például egy kurd zászlót égetnek:

Az indulatokat fokozhatta a szeptember 25-ei kurd függetlenségi népszavazás is, ahol 3 305 925 szavazó, azaz a résztvevők 92,73 százaléka szavazott igennel a Kurdisztán régió és a körülötte lévő kurdok lakta térségek független állammá alakulásáról. 

A kurdok többsége jelenleg Irak, Irán, Szíria és Törökország területén élnek:Pattanásig feszült a helyzet, a kurdok szerint bármikor elindulhat az iraki támadás
Grafika: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

peterkelemen
A kurd pesmergák nélkül a büdös életben nem csinálták volna ki az Iszlám Államot. Már csak az bőven elegendő lenne ahhoz, hogy Irak területén végre lehessen egy kurd állam. Nem beszélve a lélekszámukról és hosszú ideje folytatott harcaikról és szenvedéseikről. Mocskos Orbán haverja is Erdogan aki szintén megpróbálja a török csapatokkal ezt megakadályozni.
wagabund
Irak 1979 óta háborúzik...hol ezzel, hol azzal...jelenleg romhalmaz... most megint meg akarja mutani ki az úr?
Pálinkás Pál
Így is kell igaz??? Végre megszabadulnak az IÁ-tól,most egymást kezdik csesztetni...no ezért ennek az arab népségnek semmi helye Európában migránssimogatók!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.