Nők százezrei emeltek szót Franciaországban a közösségi oldalakon a szexualitás zaklatás és erőszak témájában Harvey Weinstein amerikai filmproducer botránya óta, a kormány pedig törvénytervezetet készít elő az utcai molesztálás büntetésére, a szexualitás zaklatás elévülési idejének meghosszabbítására és a gyerekek jobb védelmére.

Három férfi megfog, nekem esik

Több százezer francia nő osztotta meg az elmúlt napokban az átélt történeteit a Twitteren Sandra Muller újságíró felhívására, aki azt kérte, hogy a #balancetonporc (add ki a disznódat) hashtag alatt írják le a név és a részletek megadásával, hogy ki volt a szexuális zaklatójuk a munkahelyükön.

"Egy főszerkesztő, országos rádió, szűk folyosó, torkon ragadott, egy nap ágyba viszlek, akarod vagy sem";

"Munkavégi ünnep, 30 ember, 3 férfi megfog, nekem esik, simogat énekelve. Mindenki nevet".

300 ezer francia nő írta meg Twitteren szexuális zaklatásuk történetét

(Illusztráció: Pixabay, CC0)

Ilyen és ehhez hasonló történetek mellett nagyon sok nő a mindennapi életben, utcán, tömegközlekedési járműveken megélt molesztálásokról számol be.

Nagyon örülök, hogy a nők beszélnek. Talán ez egy olyan rossz, ami a jó érdekében történik

– mondta hétfő délután Brigitte Macron, a francia államfő felesége egy iskolai látogatáson. A francia first lady este egy színházi előadásra látogatott el, ahol Andréa Bescond színésznő az ellene elkövetett szexuális erőszak alapján hozott létre egy előadást.

Elég volt. Úgy gondolom, hogy ennek nagyon gyorsan véget kell vetni. A legjobb ami történhet, az az, hogy a nők elkezdtek beszélni. Nagyon bátrak, hogy megteszik. Tényleg arra biztatom őket, hogy törjék meg a csendet. Ez fantasztikus

– mondta az előadást követően Brigitte Macron a BFM hírtelevízióban a Twitteren megjelent közel 300 ezer tanúvallomásra utalva.

Az előadásra a francia elnök feleségét a kormány több tagja is elkísérte, köztük Nicole Belloubet igazságügyi miniszter – aki feljelentésre ösztönzött mindent szexuális molesztálását ért nőt – és Marlene Schiappa, a nők és férfiak egyenjogúságáért felelős államtitkár, aki a szexuális zaklatás elleni büntetéseket megszigorító törvényjavaslatot készít elő.

Harminc év lehet a zaklatás elévülési ideje

A 2018-ban a nemzetgyűlés elé kerülő tervezet célja, hogy a szexuális zaklatás jelenleg húsz éves elévülési idejét legalább harminc évre hosszabbítsa, és megszabja azt a korhatárt, amely alatt egy gyerekről nem feltételezhető, hogy beleegyezéssel történt szexuális kapcsolat. Ez utóbbira azért van szükség az államtitkár szerint, mert a közelmúltban szexuális visszaélés és nem nemi erőszak miatt ítéltek el egy 28 éves férfit, arra hivatkozva, hogy a 11 éves áldozata beleegyezett a kapcsolatba.

Bűncselekmény lesz az utcai zaklatás

A francia kormány törvénytervezete bevezeti az utcai zaklatás bűncselekményét, amely jelenleg jogilag meghatározatlan területnek számít a csábítás, a szexuális zaklatás és a nyilvános sértegetés kategóriája között. A tervezet alapján az utcai zaklatás szabálysértésnek minősülne és egy zaklatót tettenérés esetén a rendőrség helyszíni bírsággal sújthatna. A francia sajtóban heves vita folyik arról, hogy kikényszeríthető lenne-e ez az intézkedés, de jogi szakértők szerint közterületen is megkülönböztethető a zaklatás és a beleegyezéssel történő kapcsolatfelvétel közötti különbség. A kormányzat egy munkacsoport bevonásával országos konzultációt kezdeményezett a kérdésben.

Az a cél, hogy a társadalom újradefiniálja, hogy mit fogad el és mit nem

– hangsúlyozta az államtitkár.

Minden hetedik nő áldozattá válik

Franciaországban a feminista szervezetek üdvözlik, hogy végre vita alakult ki, miután a hivatalos adatok szerint – leszámítva a zaklatásokat, molesztálásokat és beszólásokat – minden hetedik nő legalább egyszer szexuális erőszak áldozata életében. Ez pedig csak igazán akkor lesz büntethető, ha a nők legyőzik szégyenüket és elkezdenek beszélni – hangsúlyozzák az illetékesek.

Isabelle Adjani színésznő szerint a zaklatók egyik kedvenc fegyvere, hogy a csábítási játékra hivatkozva összemossák a csábítást és az erőszakig terjedő zaklatást. "Amikor egy nő nemet mond, akkor az nemet jelent" – jelentette ki a színésznő.

(MTI)

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

X-ray
@CsipkeRózsa: Ez sajnos mindig téma volt.
Csakis az icike-picike farokkal rendelkező hímneműek vetemednek zaklatásra.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@Horizont: ...ezek a te felfogásaid.
...Nős vagyok és van két felnőttkorú lányom...soha sem az anyámtól sem a feleségem családjában sem az enyémben nem hallottam olyant hogy csak úgy valaki előveszi a farkát és az orra alá dugja valakinek...
..de ahogy én ismerem őket és netalán ilyesmi megtörténne az biztos az illető utolsó férfias napja lenne...
Az igaz, hogy nem mindig tudjuk a környezetünkben lévőket megválogatni, de azt meg hogy kivel akarunk kapcsolatot vagy bármilyen viszonyt.
...az mese, hogy csak úgy valaki előkapja a farkát és odadugja hogy szopjad...
Csizmás Kond
@Horizont: Nem a részletek érdekeltek hanem az, hogy mit jelent a negatív...ugyanis azt is jelenthetné, hogy senki sem próbálkozott nálad...
volvós
@Horizont: 17:45
...csodálatra méltó a türelmed...:-))))))
felesleges egy agyatlan trollhoz hozzászólni !!
volvós
@Horizont: 18:29
...hát persze, a remény hal meg utóljára...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.