Ingatlanokat és mezőgazdasági területeket is veszélyeztet a hirtelen jött áradás.

Áradnak a folyók Kárpátalján
Illusztráció: Pixabay

A napok óta tartó esőzés, havazás, majd olvadás következtében árhullám indult el a kárpátaljai folyók felső szakaszán, a megye hegyvidéki járásaiban a víz kétezer hektár mezőgazdasági területet, számos településen mintegy ezer ingatlan árasztott el, és utakat kellett lezárni a forgalom elől – közölte szombaton az ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának sajtószóvivői irodája.

A jelentés szerint Kárpátalja-szerte kétezer hektár mezőgazdasági művelésű terület, közel 280 ingatlan került víz alá a nap folyamán. A hegyvidéki térségben le kellett zárni négy közutat, közte a Munkács-Rohatin főútvonalat. Legsúlyosabb helyzet a Técsői és az Ilosvai járásokban alakult ki. Az előbbiben a Talabor (Tereblja) folyó Vonihovo (Vajnág) községnél átszakította a gátat, és elöntött 110 kertet és lakóházat. A folyó most három kilométeren át a régi ágában folyik, majd visszatér mostani medrébe. Az Ilosvai járásban a Borzsa kiáradt vize nyolc településen több száz portát és ezer hektárnyi területet öntött el.

A Huszti járásban három településen összesen 360 ingatlan került víz alá. Volócnál a megáradt Latorca lerombolt egy közúti hidat. A folyó szintje Munkácsnál megközelítette a 2001 márciusában mért történelmi maximumot. A városban a szakadó eső következtében utcákat árasztott el a víz, a Latorca áradása miatt a városban szombaton órákon át szünetelt a vízszolgáltatás. Andrij Baloga polgármester hétfőre összehívta a városi tanács (közgyűlés) rendkívüli ülését.

Az áradás sújtotta településeken 40 lakóházból 146 személyt telepítettek ki szombaton. Kárpátalján jelenleg a katasztrófavédelem és a vízügyi szolgálat több mint 500 munkatársa dolgozik, munkájukat 50 jármű és 30 szivattyú, valamint szivattyúállomás segíti.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
A gumicsizmás hivatásos árvíz kikísérő meg Brüsszelben erőlködik!
Equus
meg kell őket segíteni! Küldjünk gumcsizmát, homokot a homokzsákjaikba és 50.000 bibliát is. Meg tömjén zsótit lóháton
quadrocopter
@Equus: Meg írjuk össze, hogy ki szeretne még magyar nyugdíjat!
Equus
@quadrocopter: ez a nyugdíj kérdés megérne egy misét... Egy ismerősöm panaszolja, h anyja 40 évet meghaladó munkaviszony után 70.000 Ft nyugdíjat kap. Szorgos munkájával annyit ért el, h mindkét gyerekéből műszaki értelmiségit tudott nevelni, akik szépen elvannak az élettel. Egyik Németországban, másik még itthon, de tavasszal már Londonban lesz. Természetesen támogatják anyjukat... csa ez vhogy nem gömbölyű...
Ehhez képest az az ukrán, aki egy rohadt Ft-ot nem tett az asztalra, mégcsak nem is Mo-n élt, h az ÁFÁ-jával járult volna vmit a közöshöz, most gond nélkül kap 200.000 Ft-ot...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.