Mihai Tudose román kormányfő csütörtökön közölte: románként és miniszterelnökként elutasít bármiféle tárgyalást Románia valamely részének autonómiájáról.

Mihai Tudose román miniszterelnök csütörtökön az egyik közösségi portálon tett bejegyzésében közölte: románként és kormányfőként elutasít bármiféle tárgyalást Románia valamely részének az autonómiájáról.

A miniszterelnök ezzel a Realitatea hírtelevíziónak szerda este adott nyilatkozatát pontosította. Úgy vélte: az autonómia sérti Románia alkotmányát, amely már az első paragrafusában biztosítja a román állam egységes és oszthatatlan voltát.

"A Székelyföld autonómiájáról szóló viták törvénytelenek, és nem kell ezeket komolyan venni. Ezek csupán a Románia egységének a destabilizálására tett kísérletek a centenárium (Erdély és Románia egyesülése kinyilvánításának a centenáriuma) évében" – pontosította Mihai Tudose miniszterelnök.

A miniszterelnök a Realitatea hírtelevíziónak adott szerda esti telefoninterjúban többek között kijelentette:

Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is.

A kijelentést sérelmező Porcsalmi Bálint, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke kijelentette: Mihai Tudose jelezheti, hogy nem ért egyet egy nyilatkozattal vagy egy politikai projekttel, "de nem küldheti akasztófára azokat, akik nem értenek egyet vele".

Az erdélyi magyar sajtó a miniszterelnök nyilatkozatának egy pontatlan átiratára hivatkozva úgy idézte a miniszterelnök kijelentését, hogy "ha a székely zászlót felvonják az ottani intézményekre, akkor ők is ott fognak lógni a zászló mellett".

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Levente Kerékgyártó · Mezőkövesd

Tudatlan barétom!
A mai románok, mint származási elődeik, a dákok, már akkor jelenlegi országukban voltak, amikor még a görbe lábú magyarok nyereg alatt puhították a húst valahol Etelközben!
Mentsd el magadnak!
Jozefina
Úy gondolom, hogy más országok belügyeibe való beavatkozás, mindíg rosszat jelent!!!
Valamikor még voltak közös magyar-román kormányülések, hol Romániában, hol magyarországon. Minden úgy nézett ki, hogy jó irányban alakulnak a dolgok.
Azonban folyamatosan verni a harci dobokat, fehérkovon (semlyén) bevonulésa, és a magyar-román ellentét szítása, a folyamatos "háború", semmi jóra nem vezet. Sajnos mindezt az erdélyi magyarok fogják megszívni, pedig ők ebben egyáltalán nem hibásak!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél