Ollóval támadt az őreire egy német állampolgárságú dzsihadista csütörtökön egy észak-franciaországi börtönben. A börtönőrök könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A Dzserba szigetén 2002-ben egy zsinagóga ellen elkövetett, 21 áldozatot követelő öngyilkos merényletben való bűnrészességért elítélt férfi négy börtönőrt sebesített meg a Lens városához közeli Vendin-le-Vieil-i fogházban – közölték francia igazságügyi források.

Ollóval és borotvával támadt őreire egy dzsihadista egy francia börtönben

Fotó: pixabay.com CCO

A párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege hivatali személy elleni terrorizmussal kapcsolatos emberölési kísérlet gyanújával indított vizsgálatot.

A francia büntetés-végrehajtás szakszervezeti forrásai szerint a német állampolgárságú Christian Ganczarski, aki az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik volt vezetője, a támadással akarta megakadályozni, hogy Franciaország kiadja az Egyesült Államoknak.

Az 52 éves lengyel származású német állampolgárt 2009 februárban ítélték 18 év szabadságvesztésre a dzserbai merénylet előkészítésében való részvétele miatt, s a következő hetekben szabadulhatott volna. A szakszervezeti források szerint az elítéltet szeptember végén tájékoztatták arról, hogy ki fogják adni az Egyesült Államoknak, ahol a 2001. szeptember 11-i iszlamista merényletek előkészítésével vádolják.

"Szerintük azért követte el ezeket a támadásokat, hogy Franciaországban maradhasson börtönben" – mondta Yoan Kara, az FO szakszervezet vezetője.

Christian Ganczarski csütörtökön délután 4 órakor támadt egy ollóval és egy borotvával három őrre és egy tisztre, amikor azok kinyitották a celláját. Az őrök könnyebb sérüléseket szenvedtek. A büntetés-végrehajtási igazgatóság tájékoztatása szerint hárman felszíni sérüléseket szenvedtek, egy ember pedig a fejbőrén sérült meg, őt kórházban ápolják.

A szakszervezeti források szerint a dzsihadista Allah Akbart kiáltott minden egyes szúrásnál.

Christian Ganczarskiról a perében olyan felvételeket mutattak be, amelyeken 2000-ben Oszama bin Ladennel, az al-Kaida alapítójával és az egyiptomi Mohamed Attával, a 2001-es merényletek egyik öngyilkos pilótájával látható.

A gyanú szerint a német férfi volt a terrorszervezet kommunikációs hálózatának informatikai vezetője. Afganisztánban kapott kiképzést, ahol robbanószerkezetek előállítását is megtanulta. Azzal is vádolják, hogy ő rendelt meg egy Réunion szigetén tervezett merényletet.

Christian Ganczarski a perében beismerte, hogy többször is járt Afganisztánban, ahol találkozott Oszama bin Ladennel, de tagadta, hogy részt vett merényletek előkészítésében.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
...német és még milyen ?...mert másoknál előszeretettel kiírnak akármennyit.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.