A betegek puszta kilégzésével is terjedhet az influenza egy új amerikai kutatás szerint, a vírusok továbbadásához köhögés vagy tüsszögés sem szükséges.

Kiderítették: nem csak köhögéssel és tüsszentéssel terjed az influenza
Fotó: Pixabay

Az általános vélekedés szerint az emberek úgy kaphatják el az influenzát, ha betegek tüsszögésének vagy köhögésének vannak kitéve, vagy olyan tárgyakat érintenek meg, amelyek felszínére kerülhettek vírusok – írta a tanulmányt idéző medicalxpress.com.

Az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) aktuális számában ismertetett kutatás azonban bizonyítékot talált arra, hogy a betegek kilégzése is közvetítheti a vírust.

"Azt állapítottuk meg, hogy influenzás páciensek köhögés és tüsszentés nélkül is, pusztán a kilégzésükkel vírusokat juttatnak a levegőbe, fertőző aeroszolokat, vagyis levegőben áramló apró folyadékcseppeket hozva létre, különösen a kór első napjaiban" – magyarázta Donald Milton, a Marylandi Egyetem közegészségügyi karának professzora, a kutatás vezetője.

Hozzátette, hogy ha valakit legyűrt az influenza, annak haza kell mennie, nem szabad a munkahelyén maradnia, ahol megfertőzhet másokat is.

Milton és kutatócsoportja 142 influenzás páciens kilégzésében lévő vírusokat elemezte. A mintákat természetes légzés, beszéd, spontán köhögés és tüsszentés közben vették, majd felmérték a bennük előforduló influenzás aeroszolok fertőzőképességét.

Az elemzés eredménye alapján az influenzás betegek jelentős része rendszeresen ürít fertőzőképes vírusokat olyan apró aeroszolokba, amelyek a levegővel való terjedés kockázatát hordozzák.

A köhögés nélküli 23 aeroszolmintából 11 – vagyis 48 százalék – tartalmazta a vírus RNS-ét, a 11 közül 8-ban találtak fertőző vírust, ami arra utal, hogy nem kell ahhoz köhögni, hogy fertőző aeroszolok szülessenek.

A tüsszentéssel keletkezett – kisebb és nagyobb – aeroszolokban nem volt nagyobb számú a vírus RNS-einek száma, ami azt jelenti, hogy a tüsszögés nem fokozza jelentősen az influenza levegőbeli terjedését.

"Az eredmények arra utalnak, hogy a felületek tisztán tartása, a rendszeres kézmosás és a köhögő emberek kerülése nem jelent teljes védelmet az influenza ellen, a terjedés megakadályozására sokkal hatásosabb, ha a beteg otthon marad, távol a nyilvános helyektől" – mutatott rá Sheryl Ehrman, a San José-i Állami Egyetem kutatója.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
Ha valaki egészségesen felszáll egy buszra, (kesztyű nélkül) kapaszkodik bármibe, majd beugrik a körzeti orvosához jogsit intézni, megvan az esélye, hogy hazafelé már a vírusok ott röhögnek a kezén, légcsövében, akárhol... garantált hét nap ágynyugalom (férfi esetében papot hívni)..kalmopirinnel, magas lázzal, sok teával, szép temetés ígéretével...

aztán a nyolcadik napon erőnléti kocsmalátogatás...hurrá! meggyógyult a szentem!
Peller Anikó
"A tüsszentéssel keletkezett aeroszolokban nem volt nagyobb számú a vírus RNS-einek száma"

De ez nem is lenne várható. A tüsszentéssel az aeroszolok száma (!) növekszik meg jelentősen, tehát a levont következtetés téves lehet. Magyarul ha valaki szembetüsszent akkor igenis nagyobb lehet a fertőződés veszélye, anális inkább mert a szemen keresztül könnyen fertőződhetünk. Na jó, legyen inkább banális.
papa.49
Talán még ráolvasással is terjed )))))))))))))))))))))))))
assassin
@Peller Anikó: Anális inkább??? Jajj:-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.